Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandeling

Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandeling Blaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: bij 5.200 mensen per jaar. Roken is een van de grootste oorzaken. De symptomen zijn vaak duidelijk herkenbaar. Van de behandelmethoden is bestraling er één van. De prognose is matig te noemen. Leven met kanker: blaaskanker.

Typen blaaskanker

Ruim 5.200 mensen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met blaaskanker. De meest voorkomende vorm van blaaskanker is ontstaan vanuit het slijmvliesweefsel van de blaaswand. 95% van de tumoren is kwaadaardig. Goedaardige tumoren komen meestal alleen bij jonge mensen onder de 20 jaar voor.

Oorzaak kanker

  • Meer dan de helft van de patiënten met blaaskanker zijn rokers. Rokers hebben tot drie maal zoveel kans op het ontwikkelen van blaaskanker.
  • Blootstelling aan bepaalde chemische stoffen speelt ook een rol bij de ontwikkeling van blaaskanker.
  • Bepaalde beroepen brengen een verhoogd risico met zich mee, zonder dat daar een aanwijzing voor is, zoals een chemisch reiniger, drukker, schilder, asfalteerder of kapper. Waarschijnlijk werken dit soort beroepen met bepaalde chemische stoffen die blaaskanker veroorzaken.

Symptomen

Een van de eerste symptomen van blaaskanker is bloed in de urine. Dit komt ook voor wanneer er zich hele kleine tumoren in de blaas bevinden. Een andere klacht is pijn bij het plassen, vaak moeten plassen en moeilijk kunnen plassen, waarbij er een kleine straal is. Blaasontsteking kan ook makkelijker optreden.

Behandeling

Afhankelijk van de omvang van de tumor, op welke plek hij zich bevind en of er uitzaaiingen zijn, zijn er verschillende behandelmethoden:
  • Operatie: hierbij wordt een gedeelte van de blaas of, indien nodig, de gehele blaas verwijderd. Bij deze laatste zal de patiënt een stoma krijgen, om de urine toch op te kunnen vangen.
  • Bestraling: wordt vaak in combinatie met een operatie gegeven, of indien er uitzaaiingen zijn of de tumor te groot is om te opereren. Bij uitwendige bestraling wordt een elektronenstraling opgewekt. Deze wordt op de tumor gericht, waarbij de straling schade aanricht bij de kankercellen. Kankercellen kunnen zich niet makkelijk herstellen en zullen doorgaans afsterven. Gezonde omliggende cellen worden ook aangetast. Maar zullen sneller weer herstellen. Bijwerkingen van bestraling zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, misselijkheid en haaruitval.
  • Chemokuur: in combinatie met een operatie of bestraling. Wordt ook vaak toegepast indien de blaaskanker in zoverre gevorderd is, dat hij niet meer te genezen is. Een chemokuur bestaat uit een serie chemisch bewerkte medicijnen, met als doel de kankercellen te vergiftigen. Ook gezonde cellen worden hierdoor aangetast, maar herstellen doorgaans weer. Bijwerkingen van een chemokuur zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, misselijkheid en haaruitval.

Overleving

De vijfjaarsoverleving, dit wil zeggen het aantal patiënten dat vijf jaar na de diagnose en behandeling nog in leven is, is als volgt:
  • Bij vrouwen 45-50%
  • Bij mannen 55-60%
Let op: de cijfers zijn gemiddelden en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
© 2009 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Baarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, uitstrijkjeBaarmoederhalskanker: symptomen, behandeling, uitstrijkjeBaarmoederhalskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, uitstrijkje, behandeling en prognose. Jaarlijks krijgen 700 vrouwen…
Leven met kanker: VulvakankerLeven met kanker: VulvakankerVulvakanker komt niet heel veel voor, bij 250 vrouwen jaarlijks, waarvan de helft 70 jaar of ouder is. Vrouwen die roken…
Leven met kanker: Kaposi-sarcoomLeven met kanker: Kaposi-sarcoomHet kaposi-sarcoom kent twee typen. AIDS-patiënten krijgen ook vaak te maken met het kaposi-sarcoom. De oorzaak is een h…
Leven met kanker: ZaadbalkankerLeven met kanker: ZaadbalkankerZaadbalkanker komt niet vaak voor, bij 535 mannen jaarlijks. Het is een vorm van kanker die bij jonge mannen voorkomt. D…

Leven met kanker: Bloedkanker/ leukemieLeven met kanker: Bloedkanker/ leukemieRuim 1.600 mensen kampen jaarlijks met bloedkanker, waaronder veel kinderen. De oorzaak van deze vorm van kanker is nog…
Kanker: slokdarmkankerSlokdarmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van slokdarmkanker is een combinatie va…

Reageer op het artikel "Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 15-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!