Leven met kanker: Eierstokkanker

Leven met kanker: Eierstokkanker 1.100 vrouwen krijgen jaarlijks eierstokkanker. Er zijn drie vormen van eierstokkanker. Over de oorzaken is niet heel veel bekend. De symptomen kunnen variëren. Men past twee verschillende behandelingen toe bij deze vorm van kanker. De overlevingskans is matig te noemen. Leven met kanker: eierstokkanker.

Typen eierstokkanker

Jaarlijks krijgen 1.100 vrouwen in Nederland eierstokkanker.Er komen drie typen eierstokkanker voor:

Epitheliale eierstoktumor

Deze vorm van kanker ontstaat in de buitenste laag cellen van de eierstok. 80 tot 90 % van de eierstokkankers bestaat uit deze vorm kanker.

Gonadale stromaceltumor

Het weefsel waar de eicellen in liggen kan ook aangetast worden door kanker.

Kiemceltumor

Kanker in de kiemcellen van de eierstokken

Oorzaak kanker

  • Bij de meeste vrouwen is er geen erfelijke factor. Bij slechts 5-10 % van de gevallen speelt een erfelijke factor een rol. Soms gaat dit samen met erfelijke borstkanker.
  • Vrouwen die geen of weinig kinderen hebben gekregen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van eierstokkanker.
  • De anticonceptiepil zou het risico op eierstokkanker juist verkleinen.

Symptomen

Vrouwen met eierstokkanker hebben vaak een opgeblazen gevoel. Ook kan het voorkomen dat de kleding niet meer goed past door dat opgeblazen gevoel. De buik wordt dan wat dikker. Er kan ook buikpijn ontstaan. Soms is er sprake van een verstopping. Misselijkheid is ook een van de symptomen. De vrouw moet soms wat vaker plassen dan normaal is. Langdurige vermoeidheid komt ook voor. Soms is er sprake van gewichtsverlies zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is.

Behandeling

De twee behandelingen van eierstokkanker bestaan uit:
  • Operatie: bij vroegtijdige ontdekking van eierstokkanker kan operatief de eierstokken en baarmoeder verwijderd worden. Wanneer de kanker vergevorderd is, kan men de omliggende aangetaste weefsel of organen ook zoveel mogelijk verwijderen.
  • Chemokuur: is combinatie met een operatie, of ter verlichting van de klachten wanneer de eierstokkanker ongeneeslijk is. Een chemokuur bestaat uit een serie chemisch bewerkte medicijnen, met als doel de kankercellen te vergiftigen. Ook gezonde cellen worden hierdoor aangetast, maar herstellen doorgaans weer. Bijwerkingen van een chemokuur zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, minder zin in seks, misselijkheid en haaruitval.

Overleving

De vijfjaarsoverleving, dit wil zeggen het aantal patiënten dat vijf jaar na de diagnose en behandeling nog in leven is, is als volgt:
  • Omdat eierstokkanker meestal vrij laat wordt ontdekt, is de overlevingskans na vijf jaar: 45%
Let op: de cijfers zijn gemiddelden en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Meer weten?

Ga naar de special Leven met kanker en lees alles over de verschillende vormen van kanker, symptomen, oorzaken, behandelingen en nog veel meer.
© 2009 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Leven met kanker: VulvakankerLeven met kanker: VulvakankerVulvakanker komt niet heel veel voor, bij 250 vrouwen jaarlijks, waarvan de helft 70 jaar of ouder is. Vrouwen die roken…
Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: b…
Eierstokkanker wordt vaak te laat ontdektEierstokkanker wordt vaak te laat ontdektEierstokkanker wordt helaas vaak te laat ontdekt. Weliswaar komt het ook niet heel veel voor, maar de vrouwen die het kr…
Leven met kanker: Kaposi-sarcoomLeven met kanker: Kaposi-sarcoomHet kaposi-sarcoom kent twee typen. AIDS-patiënten krijgen ook vaak te maken met het kaposi-sarcoom. De oorzaak is een h…

Leven met kanker: BaarmoederslijmvlieskankerLeven met kanker: BaarmoederslijmvlieskankerOngeveer 1.400 vrouwen krijgen per jaar te maken met baarmoederslijmvlieskanker. Hormonen zouden hierbij een belangrijke…
Leven met kanker: BorstkankerLeven met kanker: BorstkankerJaarlijks krijgen maar liefst 13.000 vrouwen met borstkanker te maken. Er zijn negen verschillende vormen van borstkanke…

Reageer op het artikel "Leven met kanker: Eierstokkanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Leven met kanker
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!