Alvleesklier: functie en aandoeningen

Alvleesklier: functie en aandoeningen De alvleesklier heeft aan de ene kant een staart, en aan de andere kant loopt deze breed uit. De functie van de alvleesklier is dubbel. De meest voorkomende aandoening aan de alvleesklier is de alvleesklierontsteking. Kanker aan de alvleesklier wordt alvleesklierkanker of pancreascarcinoom genoemd.

Alvleesklier

De alvleesklier wordt ook wel pancreas genoemd. Het is een orgaan van 12 tot 15 centimeter lang. Dit orgaan ligt achter de maag en het achterste buikvlies, en voor de wervelkolom. De alvleesklier heeft aan de ene kant een staart, en aan de andere kant loopt deze breed uit. Het brede gedeelte ligt ter hoogte van de twaalfvingerige darm. De staart van de alvleesklier ligt ter hoogte van de milt.

Functie

De functie van de alvleesklier is dubbel. Van de ene kant maakt de alvleesklier een alvleeskliersap. Dit alvleeskliersap helpt mee met de vertering van voedsel. De hoeveelheid sap die de alvleesklier aanmaakt is 1 tot 1.5 liter per dag. Dit sap bestaat uit enzymen die eiwitten, vetten en koolhydraten kunnen splitsen. De enzymen die geproduceerd worden zijn nog niet actief, dit om te voorkomen dat de enzymen de alvleesklier zelf aantasten. Via een afvoergang worden de enzymen naar de twaalfvingerige darm gestort. Eenmaal in de darmen aangekomen, worden de enzymen actief. Ten tweede maakt de alvleesklier hormonen aan. Deze hormonen dragen bij aan de suikerstofwisseling. De hormonen die aangemaakt worden, vormen speciale groepjes cellen. Deze worden de eilandjes van Langerhans genoemd. Deze eilandjes bevatten twee soorten cellen: alfacellen die glucagon aanmaken en betacellen die insuline maken. Deze twee zijn belangrijk bij het suikergehalte in het bloed. Bij een daling van het suikergehalte, wordt er meer glucagon aangemaakt. Bij een stijging van het suikergehalte wordt er meer insuline aangemaakt. Bij een tekort aan insuline ontstaat er suikerziekte.

Alvleesklierontsteking

De meest voorkomende aandoening aan de alvleesklier is de alvleesklierontsteking. Bij acute pancreatitis is er sprake van een versterf van het alvleesklierweefsel. Dit ziet men soms bij mensen met galstenen. Het gal komt dan in de alvleesklier terecht en activeert daar de enzymen. Deze enzymen verteren dan de alvleesklier. De alvleesklier maar ook het omliggende buikvlies wordt hierdoor ernstig aangetast. Dit is te herkennen door een plotselinge en zeer heftige buikpijn, midden in de bovenbuik. Vaak gevolgd door een shock. Het is dan zaak om snel in te grijpen. Vaak wordt een gedeelte van de alvleesklier verwijderd.

Bij chronische pancreatitis is er sprake van een pin in de bovenbuik die vaker terug komt. Het ziektebeeld is vaak erg onduidelijk. Het meest komt dit voor bij alcoholisten.

Alvleesklierkanker

Kanker aan de alvleesklier wordt alvleesklierkanker of pancreascarcinoom genoemd. Elk jaar krijgen ongeveer 1.670 mensen in Nederland met alvleesklierkanker te maken. Deze vorm van kanker wordt vaak pas laat ontdekt. Bij mannen komt alvleesklierkanker vaker voor dan bij vrouwen. Voor een volledige uitleg over alvleesklierkanker, verwijs ik naar het artikel leven met kanker: alvleesklierkanker.

Onderzoek

De alvleesklier kan onderzocht worden met behulp van een echo of een röntgenfoto. Hiermee is de gehele alvleesklier te zien. Met endoscopie kan men alleen de kop ban de alvleesklier bekijken. Dit gebeurt door middel van een flexibele slang die via de darmen naar binnen gaat. Met een ECRP kan men de afvoerbuizen van de alvleesklier bekijken. Verder kunnen er ook bloedafname worden gedaan, waarbij men ook de enzymen kan bekijken. Hierdoor is er een beeld te krijgen van de werking van de alvleesklier.
© 2010 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
AlvleesklierkankerAlvleesklierkankerIn Nederland krijgen er ongeveer 1500 mensen per jaar te maken met alvleesklierkankerpatiënten. Deze vorm van kanker tre…
Pijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsPijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsHeb je last van een zeurende, trekkende pijn in de bovenbuik, die soms overgaat naar de linkerzij? Dan kan een probleem…
Pancreas divisum: Tweedeling van alvleesklierPancreas divisum: Tweedeling van alvleesklierDe alvleesklier is een lang, plat orgaan dat zich tussen de maag en de wervelkolom bevindt. Dit orgaan helpt bij de spij…
Alvleesklierkanker: symptomen, diagnose en behandelingAlvleesklierkanker: symptomen, diagnose en behandelingAlvleesklierkanker is een zeer ernstige vorm van kanker. Jaarlijks worden ongeveer 2.200 mensen getroffen door deze ziek…

Veel middelen tegen allergie zonder recept verkrijgbaarVeel middelen tegen allergie zonder recept verkrijgbaarVeel mensen ondervinden hinder van allergie. Als je er aanleg voor hebt is voorkomen van allergische reacties vrijwel on…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alvleesklier

Reageer op het artikel "Alvleesklier: functie en aandoeningen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!