Ouderenzorg: immobiliteit, slechthorendheid, slechtziendheid

Ouderenzorg: immobiliteit, slechthorendheid, slechtziendheid Onder de functionele beperkingen bij ouderen verstaan we o.a. immobiliteit, slechthorendheid en slechtziendheid. De gevolgen van immobiliteit zijn dermate groot dat volledige bedrust voorkomen dient te worden. Slechthorendheid en doofheid leiden tot moeizaam contact en misverstanden. Ook slechtziendheid en blindheid komen veel voor bij ouderen. Dit artikel is een bewerking van het artikel 'Functionele beperkingen' van Herbert Habets.

Wat is immobiliteit?

Immobiliteit is bedlegerigheid en leidt tot verstoring van diverse lichaamsfuncties en tal van complicaties. Lichaamsbeweging en loopoefeningen zijn tijdig noodzakelijk om functie verlies te vermijden.

gevolgen van immobiliteit

Er zijn verschillende gevolgen op te noemen:
 • ondervoeding
 • obstipatie
 • decubitus
 • infecties
 • delier
 • dehydratie
 • diepveneuze trombose

Vroegtijdige interventies kunnen mobiliteitsproblemen voorkomen.

slechthorendheid en doofheid

Slechthorendheid leidt tot verminderde communicatiemogelijkheden: het contact loopt stroef en er kunnen misverstanden ontstaan. Dit leidt tot frustratie en ontmoediging, en zelfs tot angst, achterdocht, depressiviteit en onzekerheid.

Oorzaken van slechthorendheid bij ouderen zijn presbyacusis en afsluiting van de uitwendige gehoorgang door oorsmeer.

Er zijn twee soorten interventies:
 1. verwijdering van een eventuele cerumenprop
 2. hoorapparaat aanschaffen

belangrijke aspecten van communicatie met slechthorende ouderen

 • meer tijd voor een gesprek nemen
 • oogcontact houden
 • achtergrond geluiden reduceren
 • op normaal volume praten
 • in korte zinnen spreken
 • werken met gebaren
 • de oudere vragen belangrijke meegedeelde informatie te herhalen

Slechtziendheid

Slechtziendheid en blindheid komen relatief veel voor bij ouderen. Dit kan te maken hebben met een gestoorde beeldvorming of een verminderde waarneming. Er zijn vier oogziekten: cataract, glaucoom, maculadegeneratie en diabetisch retinopathie.

ouderdomsstaar of cataract (grijze staar)

De doorgankelijkheid voor de aanvoer van voedingsstoffen en verwijderen van afvalstoffen neemt af. Hierdoor vermindert de doorzichtigheid van de lens. Dit kan verholpen worden door een kunstlens of contactlens.

glaucoom of hoge oogdruk

De afvoer van vocht is niet meer goed geregeld door acuut glaucoom of het kanaaltje is dichtgeslibt. Bij acuut glaucoom is onmiddellijke operatie nodig. Bij dichtslibben kanaaltje kunnen oogdruppels helpen of laserbehandeling of operatie.

maculadegeneratie

Degeneratie van de macula (gele vlek) dat het scherpe zien mogelijk maakt. Het afnemen van de bloedvaten speelt een belangrijke rol. Bij de droge vorm neemt het gezichtsveld af. Bij de natte vorm lekt er vocht uit de bloedvaten onder het netvlies. Er is sprake van vervorming van beelden.

diabetische retinopathie

Het netvlies functioneert niet meer doordat de suikerziekte de bloedvaatjes in het netvlies aantast. Hierdoor neem de kwaliteit van het zien af. Er kan een laserbehandeling plaatsvinden of een operatie. Tevens moet de diabetespatiënten aangepaste leefregels voor voeding en medicijnen naleven.

Lees verder

© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van ouderenKenmerken van ouderenEr zijn tegenwoordig veel ouderen. Er komen er steeds meer, dit noemen we vergrijzing. Hier zijn een aantal kenmerken va…
Ouderenvoorzieningen en welzijnVeel ouderen zitten bijna de hele dag stil en hebben niks te doen. Toch zijn er heel wat activiteiten waaraan ze mee kun…
mijn kijk opOuderenzorg: emancipatie ouderen vitale ouderenVeel mensen hebben moeite hoe tegen ouderdom aan te kijken. Is er sprake van aftakeling en verval of juist van inzicht,…
Sarcopenie: Verlies spierkracht, spiermassa en spierfunctieSarcopenie: Verlies spierkracht, spiermassa en spierfunctieSarcopenie is een aandoening waarbij een patiënt verlies van skeletspiermassa en spierfunctie ervaart. De aandoening tre…

Chronische lymfatische leukemie (CLL)CLL is de meest bekende en grootste vorm van leukemie. Deze leukemie komt vooral bij ouderen voor, maar het wil ook nog…
Waarom voel ik me zo lusteloos?Waarom voel ik me zo lusteloos?Iedereen kent het gevoel van lusteloosheid wel, je hebt nergens zin, je bent hangerig of je bent helemaal niet vooruit t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Functionele beperkingen (artikel) - Herbert Habets
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 19-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.