Hoofdpijn: diagnose en leven met hoofdpijn

Hoofdpijn: diagnose en leven met hoofdpijn Het is verstandig om met blijvende hoofdpijn naar de huisarts te gaan. Deze kan via een goed gesprek en het bijhouden van een hoofdpijndagboek door de patiënt de diagnose vaststellen. Soms is er een aanvullend onderzoek nodig. Het is zaak dat hoofdpijn uw leven niet gaat beheersen. U dient het dus medisch onder controle te krijgen via een diagnose en behandeling. Dan gaat u kijken hoe u uw problemen aanpakt tijdens het werken en binnen uw relatie.

Ga met hoofdpijn naar de huisarts

Wanneer u vaak last heeft van hoofdpijn kunt u het beste naar de huisarts gaan. Het kopen van pijnstillers kunnen namelijk bij verkeerd gebruik de hoofdpijn alleen maar verergeren. Bovendien zijn er meer mogelijkheden tot behandeling i.p.v. alleen medicijnen.

diagnose door de huisarts

De stap naar de huisarts leidt tot een goede behandeling van de hoofdpijn. De huisarts zoekt naar de oorzaak desnoods met behulp van een neuroloog. Is de oorzaak duidelijk dan helpt de behandeling u van de hoofdpijn af te komen. Maar vaak is de oorzaak niet duidelijk. Er zal gekeken worden om welke vorm van hoofdpijn het gaat. Elke vorm wordt weer op een andere wijze behandeld.

De diagnose

De arts voert een gesprek met u en stelt o.a. de volgende vragen:
 • Hoe lang heeft u al hoofdpijn?
 • Hoe vaak heeft u er last van?
 • Beschrijf de pijn.
 • Op welke plek heeft u last?
 • Voelt u de hoofdpijn opkomen?
 • Heeft u tegelijk nog andere klachten?
 • Kunt u tijdens de hoofdpijn nog andere dingen doen?
 • Zijn er oorzaken voor de hoofdpijn?

hoofdpijndagboek

Er bestaat een hoofdpijndagboek van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten. Deze bestaat uit een eenmalige vragenlijst, hoofdpijnkalender en een dagboek. Zo kunt u dagelijks de hoofdpijn bijhouden. Het boek is te bestellen via: www.hoofdpijnpatiënten.nl.

lichamelijk onderzoek en hersenonderzoek

Het kan zijn dat nader lichamelijk onderzoek en hersenonderzoek nodig is. Wanneer de arts twijfelt aan de diagnose kan hij u doorverwijzen naar een neuroloog.

De rol van hoofdpijn in het dagelijks leven

Hoofdpijn kan een grote invloed hebben op uw privé leven. Er kan een negatieve spiraal ontstaan. Er kan bijvoorbeeld stress ontstaan. Als u echter leert te leven met hoofdpijn kunt u uit de negatieve spiraal komen.

Gevolgen van hoofdpijn

De gevolgen van hoofdpijn zijn negatieve gedachten en gevoelens:
 • angst: heeft de hoofdpijn te maken met een ernstige aandoening?
 • boosheid: waar heb ik dit aan verdiend?
 • verdriet: u moet van sommige dingen zoals een hobby of werk afscheid nemen.
 • onzekerheid: mensen voelen zich bedreigd.
 • schuldgevoel: als spelbreker.
 • somberheid: kan leiden tot depressie.

partner en gezin

Hoofdpijn kan invloed hebben op partner en gezin in de zin van dat taken overgenomen moeten worden, niet storen, niet kunnen helpen.

werk

Hoofdpijn kan tot werkverzuim leiden en zelfs tot het beëindigen van werk of schade voor de carrière. Dit leidt tot stress wat weer extra tot hoofdpijn kan leiden.

onbegrip bij anderen

Andere mensen kun u zien als een 'aansteller' of een 'bedrieger'.

Omgaan met hoofdpijn

Dit kan m.b.v. de volgende stappen:
 1. Uw hoofdpijn medisch onder controle krijgen.
 2. Actief omgaan met de gevolgen om het in eigen hand te houden.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnHoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnDe meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Hoofdpijn: medicatieafhankelijke hoofdpijnHoofdpijn: medicatieafhankelijke hoofdpijnHet kan voorkomen dat medicijnen tegen hoofdpijn door te vaak gebruik juist hoofdpijn veroorzaken. Er zijn dan meerdere…
Hoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHet bestrijden van verschillende vormen van hoofdpijn kan op drie manieren. U kunt zelf stappen ondernemen, u kunt profe…

Blauwe moedervlek (blue nevus): oorzaken en behandelingBlauwe moedervlek (blue nevus): oorzaken en behandelingEen blauwe moedervlek (blue bevus), is een ongewoon donkere moedervlek, die eruit ziet als een kleine blauwe, blauw-grij…
Griep, symptomen en risico’sGriep, symptomen en risico’sGriep of influenza wordt veroorzaakt door een virus. Verkouden zijn, hoesten of keelpijn hebben, hoeven niet direct te d…
Bronnen en referenties
 • Hoofdpijn - Dan Coene, Claudia Flens en Sander Kollaard
Jehoeda (501 artikelen)
Laatste update: 01-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.