Hoofdpijn: diagnose en leven met hoofdpijn
Het is verstandig om met blijvende hoofdpijn naar de huisarts te gaan. Deze kan via een goed gesprek en het bijhouden van een hoofdpijndagboek door de patiënt de diagnose vaststellen. Soms is er een aanvullend onderzoek nodig. Het is zaak dat hoofdpijn uw leven niet gaat beheersen. U dient het dus medisch onder controle te krijgen via een diagnose en behandeling. Dan gaat u kijken hoe u uw problemen aanpakt tijdens het werken en binnen uw relatie.
Ga met hoofdpijn naar de huisarts
Wanneer u vaak last heeft van hoofdpijn kunt u het beste naar de huisarts gaan. Het kopen van pijnstillers kunnen namelijk bij verkeerd gebruik de hoofdpijn alleen maar verergeren. Bovendien zijn er meer mogelijkheden tot behandeling i.p.v. alleen medicijnen.
diagnose door de huisarts
De stap naar de huisarts leidt tot een goede behandeling van de hoofdpijn. De huisarts zoekt naar de oorzaak desnoods met behulp van een neuroloog. Is de oorzaak duidelijk dan helpt de behandeling u van de hoofdpijn af te komen. Maar vaak is de oorzaak niet duidelijk. Er zal gekeken worden om welke vorm van hoofdpijn het gaat. Elke vorm wordt weer op een andere wijze behandeld.
De diagnose
De arts voert een gesprek met u en stelt o.a. de volgende vragen:
- Hoe lang heeft u al hoofdpijn?
- Hoe vaak heeft u er last van?
- Beschrijf de pijn.
- Op welke plek heeft u last?
- Voelt u de hoofdpijn opkomen?
- Heeft u tegelijk nog andere klachten?
- Kunt u tijdens de hoofdpijn nog andere dingen doen?
- Zijn er oorzaken voor de hoofdpijn?
hoofdpijndagboek
Er bestaat een hoofdpijndagboek van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten. Deze bestaat uit een eenmalige vragenlijst, hoofdpijnkalender en een dagboek. Zo kunt u dagelijks de hoofdpijn bijhouden. Het boek is te bestellen via: www.hoofdpijnpatiënten.nl.
lichamelijk onderzoek en hersenonderzoek
Het kan zijn dat nader lichamelijk onderzoek en hersenonderzoek nodig is. Wanneer de arts twijfelt aan de diagnose kan hij u doorverwijzen naar een neuroloog.
De rol van hoofdpijn in het dagelijks leven
Hoofdpijn kan een grote invloed hebben op uw privé leven. Er kan een negatieve spiraal ontstaan. Er kan bijvoorbeeld stress ontstaan. Als u echter leert te leven met hoofdpijn kunt u uit de negatieve spiraal komen.
Gevolgen van hoofdpijn
De gevolgen van hoofdpijn zijn negatieve gedachten en gevoelens:
- angst: heeft de hoofdpijn te maken met een ernstige aandoening?
- boosheid: waar heb ik dit aan verdiend?
- verdriet: u moet van sommige dingen zoals een hobby of werk afscheid nemen.
- onzekerheid: mensen voelen zich bedreigd.
- schuldgevoel: als spelbreker.
- somberheid: kan leiden tot depressie.
partner en gezin
Hoofdpijn kan invloed hebben op partner en gezin in de zin van dat taken overgenomen moeten worden, niet storen, niet kunnen helpen.
werk
Hoofdpijn kan tot werkverzuim leiden en zelfs tot het beëindigen van werk of schade voor de carrière. Dit leidt tot stress wat weer extra tot hoofdpijn kan leiden.
onbegrip bij anderen
Andere mensen kun u zien als een 'aansteller' of een 'bedrieger'.
Omgaan met hoofdpijn
Dit kan m.b.v. de volgende stappen:
- Uw hoofdpijn medisch onder controle krijgen.
- Actief omgaan met de gevolgen om het in eigen hand te houden.