Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijn

Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijn De meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam contact op te nemen met uw huisarts. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn: spierspanningshoofdpijn, migraine, medicatieafhankelijke hoofdpijn, cluster hoofdpijn en aangezichtspijn. Behandeling van hoofdpijn zorgt dat u er minder last van heeft.

Hoofdpijn als aandoening

Bij een gewone hoofdpijn is vaak een oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld griep, slecht geslapen, te alcohol, etc. De oplossing is eenvoudig. U slaapt een keer goed of neemt een pijnstiller.

Bij terugkerende hoofdpijn is het lastiger. Deze is vaak hevig. Deze is niet goed op te lossen met een pijnstiller en het heeft grote gevolgen t.a.v. de relaties met anderen, uw werk, etc. Het leidt tot emoties: onmacht, schuldgevoel, angst en verdriet.

Veel mensen gaan uit schaamte of angst niet naar de huisarts. Ze denken dat hoofdpijn 'psychisch' is of ze denken dat ze een hersentumor hebben. Ze gaan veel pijnstillers slikken die bij verkeerd gebruik de hoofdpijn juist kunnen verergeren.

Het is dus van belang naar de huisarts te gaan om te kijken wat voor soort hoofdpijn u heeft. Dan kan gekeken worden welke behandeling het beste bij u past.

Verschillende vormen van hoofdpijn – de symptomen

symptomen migraine

Bij migraine is sprake van kloppende of bonzende hoofdpijn. Voordat deze begint treedt een 'aura' op waardoor u bijvoorbeeld lichtflitsen ziet. Deze migraine aanval kan uren of zelfs dagen duren. De meeste mensen liggen dan het liefst in een donkere kamer. Ook zijn ze misselijk en moeten ze af en toe overgeven.

symptomen medicatieafhankelijke hoofdpijn

Deze hoofdpijn ontstaat door het gebruik van medicijnen. Zelfs pijnstillers kunnen hoofdpijn veroorzaken.

symptomen clusterhoofdpijn

Deze komt in aanvallen van zeer hevige pijn waarbij het rood wordt achter en rond het oog. Ze beginnen in de slaap en duren enkele uren waarna ze weer terugkeren. Sommige mensen hebben echter altijd een aanval.

symptomen aangezichtspijn

Het gaat om pijnscheuten aan één kant van het gelaat.

symptomen spierspanningshoofdpijn

De pijn bevindt zich aan beide zijden van het hoofd en is dof, drukkend. Het geeft een beklemmend gevoel.

symptomen hoofdpijn bij kinderen

Een iets andere vorm van spierspanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Dit heeft vaak gevolgen voor de schoolprestaties en relaties met vriendjes en vriendinnetjes.

Meerdere vormen van hoofdpijn tegelijk

Soms komt spierspanningshoofdpijn en migraine tegelijk voor. U dient dan met een arts naar de juiste behandeling te kijken.

Diagnose

De arts kan door middel van een diagnose en hoofdpijndagboek uw hoofdpijn in kaart brengen en een diagnose stellen.

Leven met hoofdpijn

Hoofdpijn kan nooit helemaal opgelost worden, maar een goede behandeling leidt wel tot minder hoofdpijn.

Met behulp van goede informatie kunt u ook zelf veel tegen hoofdpijn doen.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat te doen met hoofdpijn?Heeft u last van kwellende hoofdpijn? Kunt u zich hierdoor niet goed concentreren? Bent u 's avonds te moe om nog iets t…

Gezonde ontlastingEr zijn nog steeds mensen voor wie het woord ‘poepen’ taboe is. We willen ook liever niets weten van onze eigen ontlasti…
Bang voor de tandarts: angsttandarts12% van de Nederlandse bevolking is extreem bang voor de tandarts. Zij zijn zo bang , dat ze niet meer durven te gaan. V…
Bronnen en referenties
  • Hoofdpijn - Dan Coene, Claudia Flens en Sander Kollaard
Jehoeda (510 artikelen)
Laatste update: 01-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.