Hoofdpijn: spierspanningshoofdpijn, symptomen en behandeling

Hoofdpijn: spierspanningshoofdpijn, symptomen en behandeling Spierspanningshoofdpijn komt bij twee op de drie Nederlanders voor. Uitlokkende factoren zijn stress, inspanning, vermoeidheid, weersomstandigheden of voeding. Dit verschilt per persoon. Probeer de uitlokkende factoren te voorkomen. Lukt dit niet dan zijn er ontspanningstherapieën en cognitieve gedragstherapie. Ook kunnen medicijnen voorgeschreven worden.

Symptomen spierspanningshoofdpijn

Deze verschillen per persoon en ook qua ernst:
 • een knellende band om het hoofd
 • pijn in de nek en bij de schouders
 • pijn die aanvoelt als een 'pet'
 • pijn bij het slapen
 • pijn aan één kant van het hoofd

Bijkomende klachten zijn lichte misselijkheid en overgevoelig voor fel licht of harde geluiden.

terugkerende spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn keert steeds weer terug als 'gewone' hoofdpijn.

uitlokkende factoren

 • Stress: de spieren spannen zich aan.
 • Inspanning: ook hier spannen de spieren zich aan.
 • Vermoeidheid: door slecht slapen of drukke periode.
 • Ooginspanning: om kleine lettertjes te lezen of lezen bij slecht licht.
 • Houdings- en bewegingsfouten: verkeerde beweging van schouders, nek of hoofd door slecht zitten of slecht liggen. Dit leidt tot overbelasting van de spieren.
 • Overbelasting kauwspieren: door problemen met gebit, nagelbijten, lipbijten, kaken op elkaar klemmen, tanden knarsen, kauwgom kauwen.
 • Weersomstandigheden, omgevingsfactoren: storm, verandering luchtdruk, rokerige ruimte.
 • Hormonale schommelingen: menstruatie, overgang, gebruik pil, zwangerschap.
 • Voeding: cafeïne, zoete producten, kaas, varkensvlees, pinda's, zout, alcoholische drank.

Hoe kan je omgaan met uitlokkende factoren? Door bijvoorbeeld de werkhouding te verbeteren. Het beïnvloeden van het weer is uiteraard niet mogelijk.

Behandeling spierspanningshoofdpijn

verloop behandeling

Nadruk ligt op behandeling zonder medicijnen.

vermijden uitlokkende factoren

Dit betekent een andere levensstijl aannemen. Dat is niet altijd gemakkelijk. U kunt hulp hebben aan een hoofdpijndagboek waarin staat genoteerd wanneer u hoofdpijn heeft en waardoor het veroorzaakt wordt. Met behulp van een arts of diëtist kan bijvoorbeeld gekeken worden naar het voedsel als dat een oorzaak is. Wanneer u hoofdpijn krijgt bij ijle lucht kunt u grote hoogtes vermijden, etc.

therapie

 • Ontspanningstherapieën
  • biofeedback
  • onstpanningsoeffeningen
  • autogene training
 • Cognitieve (gedrags)therapie

behandeling met medicijnen tegen spierspanningshoofdpijn

Er zijn twee soorten medicijnen: om hoofdpijn te onderdrukken (pijnstillers), voor preventieve behandeling (medicijnen voor de behandeling van depressies).

Door te veel pijnstillers te gebruiken kunt u juist hoofdpijn krijgen. Gebruik medicijnen daarom alleen in overleg met een arts.

Tot slot

Ongeveer 4% van de mensen heeft dagelijks last van spierspanningshoofdpijn. Ze gebruiken hiervoor medicijnen. Het komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor (mogelijk door lichaamsbouw en -houding en hormonen).

Spierspanningshoofdpijn kan in combinatie gaan met migraine. Wanneer u twijfelt kunt u een arts raadplegen.

Heeft u meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn dan is sprake van chronische spierspanningshoofdpijn.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnHoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnDe meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam…
Hoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHet bestrijden van verschillende vormen van hoofdpijn kan op drie manieren. U kunt zelf stappen ondernemen, u kunt profe…
Hoofdpijn: symptomen hoofdpijn bij kinderen (migraine)Hoofdpijn: symptomen hoofdpijn bij kinderen (migraine)Kinderen hebben net zoals volwassenen ook regelmatig last van hoofdpijn. De meest voorkomende vormen zijn migraine en sp…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…

Psoriasis op hoofd, hoofdhuid: behandeling (shampoo, zalf)Psoriasis op hoofd, hoofdhuid: behandeling (shampoo, zalf)Psoriasis op het hoofd of hoofdhuid is een vervelende klacht. De helft van de mens met psoriasis, hebben ook psoriasis v…
Flatulentie of winderigheidSommigen zijn er trots op en knallen er met hun scheten vrolijk op los, anderen vinden het heel normaal, maar veel mense…
Bronnen en referenties
 • Hoofdpijn E.H. Coene, C. Flens en S. Kollaard
Jehoeda (510 artikelen)
Laatste update: 28-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.