Hoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijn

Hoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijn Er zijn enkele zeldzame vormen van hoofdpijn die in dit artikel behandeld zullen worden: (1) chronische dagelijkse hoofdpijn; (2) hoofdpijn als bijwerking van medicijnen; (3) hoofdpijn door cafeïne; (4) hoofdpijn door alcohol; (5) hoofdpijn door ijs of koude dranken; (6) hoofdpijn bij seks; (7) donderslaghoofdpijn; (8) hoofdpijn door een andere aandoening.

Chronische dagelijkse hoofdpijn

Het kenmerk is dat deze hoofdpijn dagelijks voorkomt. In de meeste gevallen gaat het om medicatie afhankelijke hoofdpijn. De oorspronkelijke hoofdpijn heeft door gebruik van medicijnen een ander patroon gekregen.

Hoofdpijn door bijwerking van medicijnen

Er zijn heel veel medicijnen die als bijwerking hoofdpijn hebben. Maar of u daadwerkelijk hoofdpijn krijgt hangt af van de dosering en of u gevoelig bent voor de bijwerking. Mensen die sowieso al last hebben van hoofdpijn zijn er gevoeliger voor. Het komt vaker bij oudere mensen voor omdat die meer medicijnen innemen.

welke medicijnen vooral

 • bromocriptine en andere dopaminergestoffen (bij Parkinson)
 • calciumantagonisten (bij hoge bloeddruk, agina pectoris)
 • griscofulvine (bij antibioticum)
 • hormonen (bij anticonceptiepil)
 • indometacine (bij reumatische aandoeningen)
 • mefloquine (bij malaria)
 • nitraten, vasodilatantia (bij angina pectoris)

Het oplossen van het probleem is een kleinere dosering, of een ander medicijn gebruiken die niet tot hoofdpijn leidt.

Hoofdpijn door cafeïne

Het gebruik van veel cafeïne kan tot meer hoofdpijn leiden. Het heeft bovendien een verslavende werking zodat ook hoofdpijn kan ontstaan als ontwenningsverschijnselen. Dit verdwijnt als u weer koffie neemt. Maar na een tijd krijgt u weer hoofdpijn en heeft u weer koffie nodig. Zo ontstaat de verslaving. Vaak ontstaat de hoofdpijn het het weekeinde omdat dan minder koffie gedronken wordt dan doordeweeks op de werkvloer. Wanneer u niet meer dan 400 mg cafeïne per dag drinkt komt u niet in de problemen. Het is beste is echter om over te stappen op cafeïne vrije koffie.

Hoofdpijn door alcohol de kater

Veel mensen die alcohol drinken krijgen de volgende dag last van een kater. Dit verschilt per persoon. De één krijgt het al na een paar glazen alcohol, de ander kan veel meer drinken.

Een kater kan vrij hevig zijn: kloppende hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht, geluid en geur, misselijkheid. Een kater kan migraine uitlokken.

Hoofdpijn door ijs of koude dranken

Deze vorm van hoofdpijn komt vooral voor bij mensen die last van migraine hebben. Het wordt veroorzaakt door de temperatuur. Het gaat om vrij hevige hoofdpijn die via het verhemelte en de neus naar het voorhoofd trekt. Het duurt meestal enkele minuten.

Hoofdpijn bij sex

Deze pijn lijkt op een hersenbloeding. Vaak wordt geadviseerd rustiger te vrijen. Maar u kunt ook van tevoren medicijnen innemen: domperidon, verapamil of propranolol.

Donderslag hoofdpijn

Deze hoofdpijn ontstaat zeer plotseling en is zeer hevig. Het lijkt sterk op een hersenbloeding. Daarom is onderzoek door een neuroloog gewenst.

Hoofdpijn door een andere aandoening

Hierbij is hoofdpijn één van de klachten.
 • sick-building syndroom (gebouw is ziekmakend)
 • hersenschudding
 • whiplash
 • bij goedaardige verhoogde druk van het hersenvocht
 • bij verlaagde druk in de schedel
 • nekkramp
 • hersentumor
 • hersenbloeding/herseninfarct
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: medicatieafhankelijke hoofdpijnHoofdpijn: medicatieafhankelijke hoofdpijnHet kan voorkomen dat medicijnen tegen hoofdpijn door te vaak gebruik juist hoofdpijn veroorzaken. Er zijn dan meerdere…
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnHoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnDe meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam…

Te grote schaamlippen?Bij bijna alle vrouwen steken de binnenste schaamlippen uit. Toch vinden heel veel vrouwen dat ze te grote schaamlippen…
Labyrintitis; ontsteking van het evenwichtsorgaanLabyrintitis is een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, waarvan de oorzaak grotendeels nog onbekend is.
Bronnen en referenties
 • Hoofdpijn E.H. Coene, C. Flens en S. Kollaard
Jehoeda (333 artikelen)
Laatste update: 01-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.