Hoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijn

Hoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijn Er zijn enkele zeldzame vormen van hoofdpijn die in dit artikel behandeld zullen worden: (1) chronische dagelijkse hoofdpijn; (2) hoofdpijn als bijwerking van medicijnen; (3) hoofdpijn door cafeïne; (4) hoofdpijn door alcohol; (5) hoofdpijn door ijs of koude dranken; (6) hoofdpijn bij seks; (7) donderslaghoofdpijn; (8) hoofdpijn door een andere aandoening.

Chronische dagelijkse hoofdpijn

Het kenmerk is dat deze hoofdpijn dagelijks voorkomt. In de meeste gevallen gaat het om medicatie afhankelijke hoofdpijn. De oorspronkelijke hoofdpijn heeft door gebruik van medicijnen een ander patroon gekregen.

Hoofdpijn door bijwerking van medicijnen

Er zijn heel veel medicijnen die als bijwerking hoofdpijn hebben. Maar of u daadwerkelijk hoofdpijn krijgt hangt af van de dosering en of u gevoelig bent voor de bijwerking. Mensen die sowieso al last hebben van hoofdpijn zijn er gevoeliger voor. Het komt vaker bij oudere mensen voor omdat die meer medicijnen innemen.

welke medicijnen vooral

 • bromocriptine en andere dopaminergestoffen (bij Parkinson)
 • calciumantagonisten (bij hoge bloeddruk, agina pectoris)
 • griscofulvine (bij antibioticum)
 • hormonen (bij anticonceptiepil)
 • indometacine (bij reumatische aandoeningen)
 • mefloquine (bij malaria)
 • nitraten, vasodilatantia (bij angina pectoris)

Het oplossen van het probleem is een kleinere dosering, of een ander medicijn gebruiken die niet tot hoofdpijn leidt.

Hoofdpijn door cafeïne

Het gebruik van veel cafeïne kan tot meer hoofdpijn leiden. Het heeft bovendien een verslavende werking zodat ook hoofdpijn kan ontstaan als ontwenningsverschijnselen. Dit verdwijnt als u weer koffie neemt. Maar na een tijd krijgt u weer hoofdpijn en heeft u weer koffie nodig. Zo ontstaat de verslaving. Vaak ontstaat de hoofdpijn het het weekeinde omdat dan minder koffie gedronken wordt dan doordeweeks op de werkvloer. Wanneer u niet meer dan 400 mg cafeïne per dag drinkt komt u niet in de problemen. Het is beste is echter om over te stappen op cafeïne vrije koffie.

Hoofdpijn door alcohol de kater

Veel mensen die alcohol drinken krijgen de volgende dag last van een kater. Dit verschilt per persoon. De één krijgt het al na een paar glazen alcohol, de ander kan veel meer drinken.

Een kater kan vrij hevig zijn: kloppende hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht, geluid en geur, misselijkheid. Een kater kan migraine uitlokken.

Hoofdpijn door ijs of koude dranken

Deze vorm van hoofdpijn komt vooral voor bij mensen die last van migraine hebben. Het wordt veroorzaakt door de temperatuur. Het gaat om vrij hevige hoofdpijn die via het verhemelte en de neus naar het voorhoofd trekt. Het duurt meestal enkele minuten.

Hoofdpijn bij sex

Deze pijn lijkt op een hersenbloeding. Vaak wordt geadviseerd rustiger te vrijen. Maar u kunt ook van tevoren medicijnen innemen: domperidon, verapamil of propranolol.

Donderslag hoofdpijn

Deze hoofdpijn ontstaat zeer plotseling en is zeer hevig. Het lijkt sterk op een hersenbloeding. Daarom is onderzoek door een neuroloog gewenst.

Hoofdpijn door een andere aandoening

Hierbij is hoofdpijn één van de klachten.
 • sick-building syndroom (gebouw is ziekmakend)
 • hersenschudding
 • whiplash
 • bij goedaardige verhoogde druk van het hersenvocht
 • bij verlaagde druk in de schedel
 • nekkramp
 • hersentumor
 • hersenbloeding/herseninfarct

Lees verder

© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Hoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHet bestrijden van verschillende vormen van hoofdpijn kan op drie manieren. U kunt zelf stappen ondernemen, u kunt profe…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…

Te grote schaamlippen?Bij bijna alle vrouwen steken de binnenste schaamlippen uit. Toch vinden heel veel vrouwen dat ze te grote schaamlippen…
Labyrintitis; ontsteking van het evenwichtsorgaanLabyrintitis is een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, waarvan de oorzaak grotendeels nog onbekend is.
Bronnen en referenties
 • Hoofdpijn E.H. Coene, C. Flens en S. Kollaard

Reageer op het artikel "Hoofdpijn: bijzondere vormen van hoofdpijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Hoofdpijn
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!