Hoofdpijn: migraine, symptomen en behandeling

Hoofdpijn: migraine, symptomen en behandeling Migraine verschilt per persoon en ook per aanval. Vaak is het kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Soms krijgen mensen van te voren signalen: loopneus, weinig plassen, aura. Oorzaken van migraine zijn emoties, weersomstandigheden of menstruatie. De behandeling gaat met medicijnen. Uitlokkende factoren zoals stress of vermoeidheid dienen vermeden te worden. Er is ook behandeling mogelijk via biofeedback of psychologische behandelingen.

Symptomen migraine

Het gaat om aanvallen van hevige hoofdpijn die soms met signalen worden aangekondigd. De aanvallen kunnen enkele uren of enkele dagen duren. Het is kloppende of bonzende pijn (linker- of rechterhelft van hoofd). De pijn kan in de nek, bij de slapen of achter de ogen zitten. Soms begint de pijn plotseling, soms geleidelijk.

Er zijn ook vaak bijkomende klachten; misselijkheid, overgeven, slecht licht en geluid kunnen verdragen, niet in staat iets te doen, niet kunnen concentreren, liggen in een stille donkere kamer, bij afname aanval veel plassen of heel koud krijgen, sloom of actief zijn.

waarschuwingssignalen

Zo'n 15% van de mensen krijgt waarschuwingssignalen, bijvoorbeeld: diarree, overgeven, hongergevoel, loopneus, etc.

aura

Zo'n 15 tot 25% krijgt een aura die een paar minuten tot een uur kan duren: delen van het gezichtsveld vallen uit, bewegende patronen zien, wazig en onscherp zien, lichtflitsen, tintelingen.

Wat gebeurt er in het hoofd bij migraine

Het betreft een elektrische ontregeling in de hersenen. De bloedvaten verwijden zich, hierdoor ontstaat hoofdpijn.

diagnose migraine

De diagnose wordt alleen gesteld indien er minstens vijf aanvallen zijn geweest tussen de vier uur en drie dagen.
  • pijn zit aan één kan van het hoofd
  • pijn is kloppend of bonzend
  • u kunt niet verder werken
  • pijn verergert door lichamelijke inspanning
  • u bent misselijk/moet overgeven
  • u verdraagt geen licht/geluid

uitlokkende factoren migraine

  • emoties: depressie, stress, zorgen, vermoeidheid, shock
  • lichamelijke factoren: overmatige inspanning, mindere weerstand, slaaptekort, tand- en kiespijn
  • sterke prikkels: licht, geuren, lawaai
  • hormonale omstandigheden: menstruatie, zwangerschap, eisprong, overgang
  • medicijnen: hormonen en bloedvat verwijdende medicijnen
  • voeding: weinig eten, voedselallergie

Behandeling migraine

De beste manier is om met medicijnen te behandelen: een antibraakmiddel en daarna een pijnstiller (soms in vorm van zetpil, neusspray of heel zelden een injectie). Tevens moeten uitlokkende factoren vermeden worden. Tot slot is nog een aanvullende behandeling mogelijk.

medicijnen

Deze hebben als doel de ernst en de duur van de migraine aanval te verminderen. Het medicijn wordt stap voor stap gegeven (eerst lichte en daarna sterkere medicijnen).
Medicijnen kunnen ook gegeven worden ter preventie. Het gaat dan om dagelijks gebruik van medicijnen. Gebruik medicijnen echter niet te vaak omdat deze juist weer hoofdpijn kunnen veroorzaken.

vermijden van uitlokkende factoren

Hierbij gaat het om het vermijden van stress en inspanning.

aanvullende behandeling

  • biofeedback: spannen en ontspannen van spieren.
  • Psychologische behandeling: het leren omgaan met stress.

Vormen van migraine

  • aura zonder migraine
  • buikmigraine
  • migraine met verlamming van de oogspieren
  • basilaris migraine: neurologische stoornissen
  • familiaire hemiplegische migraine: tijdens aura treedt een halfzijdige verlamming op.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnHoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnDe meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…

Migraine, een vervelende aandoeningVeel mensen in Nederland hebben vaak last van hoofdpijnen. Die mensen kunnen dan niet werken of naar school gaan. Één va…
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Bronnen en referenties
Jehoeda (479 artikelen)
Laatste update: 01-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.