InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Recept glutenvrije oliebollen

Recept glutenvrije oliebollen

Recept glutenvrije oliebollen Mensen die een glutenvrij dieet volgen, zijn erg beperkt in wat zij mogen eten. Tijdens de feestdagen kan dit ook problemen opleveren. In dit artikel: het recept voor glutenvrije oliebollen.

Wat is coeliakie?

Gluten is een graaneiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Bij sommige mensen treden er beschadigingen op van het slijmvlies van de dunne darm als zij gluten eten. Deze mensen hebben last van glutenintolerantie, oftewel coeliakie.

Glutenvrij dieet

Mensen die coeliakie hebben, moeten zich vaak de rest van hun leven houden aan een glutenvrij dieet. Dit is de enige werkzame behandeling voor mensen met coeliakie. In de praktijk komt het erop neer dat de coeliakiepatiënt beperkt is in zijn keuze voor voedingsmiddelen. Brood, pizza, koekjes, gebak, pasta’s kunnen niet meer worden gegeven.

Recept glutenvrije oliebollen

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om glutenvrij te eten tijdens de feestdagen.

Ingrediënten

  • 10 gram gist
  • 2,25 dl lauwwarm water
  • 1 tl suiker
  • 250 gram glutenvrije witte bloem
  • ½ tl zout
  • Zonnebloemolie
  • Poedersuiker
  • Krenten of rozijnen

Materiaal:

  • Een beslagkom
  • Twee lepels
  • Een pan

Bereidingswijze glutenvrije oliebollen

  • Meng de gist met het water
  • Voeg de suiker toe
  • Zeef het bloem en meng het met het zout
  • Roer de bloem door de gist
  • Voeg naar smaak krenten of rozijnen toe
  • Meng de ingrediënten
  • Het beslag moet nu 1 uur rijzen in de koelkast.
  • Verhit de olie tot circa 175 graden
  • Vorm met twee lepels een bolletje van het beslag en laat het bolletje in de olie glijden
  • De frituurtijd bedraagt 5 tot 8 minuten
  • Keer de bolletjes om
  • Schep ze met een schuimspaan uit de olie
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier

Lees verder

© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Recept glutenvrije pepernoten en glutenvrij speculaasDe recepten voor glutenvrije pepernoten en glutenvrij speculaas, erg geschikt voor in de Sinterklaastijd. Mensen met coe…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…
Coeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekCoeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekIn Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met de diagnose coeliakie. De werkelijke prevalentie ligt waarschijnlijk veel ho…
Glutenvrije tussendoortjesMensen met coeliakie, oftewel glutenintolerantie, zijn behoorlijk beperkt in het voedsel dat zij mogen nemen. In dit art…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliens, Pixabay

Reageer op het artikel "Recept glutenvrije oliebollen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Patricia, 16-12-2014 16:30 #1
Hallo,
leuk recept, ga ik zeker uitproberen. Bij het informatieve gedeelte kwamen er bij mij vraagtekens omdat daar staat dat gluten o.a. voorkomt in haver. Volgens mij is haver glutenvrij, haver gebruik ik namelijk al een tijdje in een glutenvrij en tarwevrij dieet!

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 24-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Glutenvrije recepten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!