InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Wat is een alcoholverslaving (alcoholisme)?

Wat is een alcoholverslaving (alcoholisme)?

Alcohol is een giftige stof en is de werkzame stof in alcoholische dranken. Alcohol zit in bier, mixdranken, wijn en sterke drank. Alcohol zorgt voor een verdovend effect en de schadelijke gevolgen. Ook kan alcohol verslavend werken. Iemand is aan alcohol (drinkt teveel) verslaafd, wanneer deze persoon zijn alcoholgebruik niet meer onder controle heeft. Omgeving en erfelijkheid spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van een alcholverslaving. Ernstige gevolgen van een alcoholverslaving zijn onder andere Korsakoff, kanker, leververvetting, delier en hersenschade.

Wat zijn de oorzaken van een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving komt het meeste voor tussen de 20 en 40 jaren en meer bij mannen, dan vrouwen. Bij een alcoholverslaving spelen erfelijkheid en omgeving een belangrijke rol. Personen die erfelijk belast zijn om snel een verslaving te ontwikkelen, raken sneller verslaafd aan alcohol. Er zijn een aantal genen die in verband zijn gebracht met alcoholverslaving. Er moet dan echter wel een omgeving zijn waarin de betreffende persoon met alcohol in contact komt. Een omgeving waarin makkelijk wordt gedronken, is een risicofactor om een alcoholverslaving te ontwikkelen. Verder kunnen stress en indrukwekkende life-events oorzaken zijn voor de ontwikkeling van een alcoholverslaving. Indrukwekkende life-events zijn bijvoorbeeld, sterfte van een dierbare, ziekte van de patiënt zelf of een dierbare en scheiding.

Wat zijn symptomen (kenmerken) van een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving bestaat zoals bij vele verslavingen uit een geestelijke afhankelijkheid als een lichamelijke afhankelijkheid. Bij een geestelijke afhankelijkheid naar alcohol is er een sterke drang naar alcoholmisbruik. Het leven draait om alcoholmisbruik. Lichamelijke afhankelijkheid is de afhankelijkheid van het lichaam aan alcohol. Het lichaam kan niet meer zonder alcohol. Bij onthouding aan alcohol treden ontwenningsverschijnselen op. Ontwenningsverschijnselen zijn extreem transpireren, hoofdpijn of zelfs migraine, diarree, misselijkheid, trillen, slapeloosheid, angst en depressie. Andere symptomen van alcoholverslaving zijn:
 • Een hogere tolerantie voor alcohol (er is steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect).
 • Blijven drinken ondanks dat drinken problemen verergerd.
 • Sociale contacten en werk lijden onder alcoholmisbruik.
 • Heeft alcoholgebruik niet in de hand. Minder alcohol gebruiken lukt niet.

Wat zijn de gevolgen van een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving heeft zowel sociale als lichamelijke gevolgen. Bij sociale gevolgen is te denken aan gevolgen voor werk, gezin en vrienden. Werk, gezin en vrienden lijden onder het alcoholmisbruik. Mishandeling van partner en/of kinderen kan een gevolg zijn alcoholverslaving. Ook te laat komen op werk en leugenachtig gedrag kan het gevolg zijn een alcoholverslaving. Lichamelijke gevolgen van een alcoholverslaving zijn onder te verdelen in gevolgen op korte termijn en gevolgen op lange termijn. Gevolgen op korte termijn zijn een kater, totale black-out, slechtere conditie en geheugenverlies. Gevolgen op lange termijn zijn aandoeningen aan de lever, zoals levercirrose, leververvetting en leverontsteking, lever- en alvleesklierkanker, syndroom van Wernicke-Korsakoff, maagslijmvlies- en alvleesklierontsteking, hersenschade en delier. Naast deze lichamelijke gevolgen zijn er ook tal van psychische gevolgen zoals angsten en eenzaamheid. Tenslotte zorgt ook alcoholverslaving voor veel maatschappelijke gevolgen, zoals verkeersongelukken en agressie.

Behandeling van een alcoholverslaving?

Er zijn vele zelfhulpgroepen in Nederland om van een alcoholverslaving af te komen. Er zijn ook een aantal tips om minder alcohol te drinken:
 • Haal geen grote hoeveelheden alcohol in huis.
 • Deel het probleem (de alcoholverslaving) met een ander.
 • Zoek afleiding op zware momenten.
 • Plan op welke dagen niet wordt gedronken.
Bij een zware alcoholverslaving zal zelfhulp niet effectief zijn en moet de patiënt onder behandeling voor zijn/haar alcoholverslaving. De behandeling zal uit twee onderdelen bestaan. Het ene onderdeel is cognitieve gedragstherapie onder begeleiding van een psycholoog. Het andere onderdeel is medicatie. De medicatie geven zeer vervelende lichamelijke reacties wanneer toch alcohol wordt gebruikt. Hierdoor kan een afkeer voor alcohol ontstaan. Deze medicijnen heten Refusal en Antabus.
© 2011 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Voeding(ssupplementen) tegen alcoholverslaving (alcoholisme)Voeding(ssupplementen) tegen alcoholverslaving (alcoholisme)In alle lagen van de bevolking wordt alcohol gedronken. De leeftijd waarop dat gebeurt wordt steeds lager. Op 15-jarige…
De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Alcoholisme en biologieAlcoholisme en biologieAlcohol wordt al eeuwenlang in het grootste gedeelte van de wereld gebruikt. In gematigde hoeveelheden helpt alcohol je…
Een alcoholische kater: voorkomen en verhelpenEen alcoholische kater: voorkomen en verhelpenNiets zo vervelend als een kater na een stevig nachtje uit. Je voelt je de volgende dag helemaal niet fit en je hoofd we…
Slaap: een kwetsbare factor bij (ex-)alcoholistenSlaap: een kwetsbare factor bij (ex-)alcoholistenEen matige kwaliteit van de slaap blijkt bij alcoholverslaafden en ex-alcoholisten de kans op een terugval te vergroten.…
Bronnen en referenties
 • http://www.dehoop.org/16746/wat-is-alcoholafhankelijkheid.html
 • http://drankprobleem.webzorg.nl/index.cfm?pid=351
 • http://www.alcoholisme.org/oorzaken.htm

Reageer op het artikel "Wat is een alcoholverslaving (alcoholisme)?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 18-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!