Een CVA of beroerte herkennen

Bij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een afgesloten bloedvat of hersenbloeding. De hersenen kunnen door dit zuurstoftekort niet meer normaal functioneren, wat diverse verschijnselen geeft. De belangrijkste symptomen van een beroerte worden in dit artikel besproken.

Wat is een beroerte (CVA)?

Een beroerte, ook wel CVA genoemd, is een plotseling optredende stoornis in het functioneren van de hersenen. CVA is de afkorting van Cerebro Vasculair Accident. Een beroerte of CVA ontstaat door een zuurstoftekort in een deel van de hersenen. Het zuurstoftekort kan ontstaan door een afsluiting van één of meerdere bloedvaten in of naar de hersenen, of door een hersenbloeding. De bloedvaten kunnen bijvoorbeeld verstopt raken door een zogenaamde embolie (een losgeraakt stukje bloedstolsel of kalk) of door atherosclerose (aderverkalking). Hierdoor wordt de bloedtoevoer sterk verminderd of volledig stil gelegd, wat een tekort aan zuurstof tot gevolg heeft. De hersenen hebben echter zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Op het moment dat er sprake is van een zuurstoftekort, zullen de hersenen dus als het ware in paniek raken, wat diverse verschijnselen tot gevolg heeft. Een beroerte of CVA is een ernstige aandoening welke de dood tot gevolg kan hebben.

Symptomen van een beroerte

Belangrijkste symptomen van een beroerte
Plotseling optredend(e):
  • Spierzwakte of verlamming (doorgaans in slechts één arm, been of gezichtshelft)
  • Spraakstoornissen
  • Gedeeltelijke of volledige uitval van het gezichtsveld in één of beide ogen
  • Dubbelzien of draaiduizeligheid
  • Acuut optredende hevige hoofdpijn, misselijkheid en braken
  • Bewustzijnsverlies

Op het moment dat er sprake is van een beroerte, treedt er dikwijls spierzwakte of verlamming op. Men heeft bijvoorbeeld geen gevoel meer in een arm of been, of kan geen spullen meer optillen met een arm. Ook het lopen kan moeilijk gaan. Er is vaak ook sprake van spraakstoornissen. Men heeft dan bijvoorbeeld moeite om op een woord te komen of kan niet meer duidelijk spreken. Men maakt vaak een verwarde indruk. Er kan ook sprake zijn van problemen met het zicht. Men kan bijvoorbeeld plotseling met één of beide ogen niet meer zien, of men ziet dubbel. Er kan duizeligheid en misselijkheid optreden, evenals hoofdpijn. In het geval van een ernstig zuurstoftekort kan er ook bewustzijnsverlies optreden.

De linker- en rechterhersenhelft sturen de tegenovergestelde lichaamshelften aan. De linkerhersenhelft stuurt dus de rechterkant van het lichaam aan, de rechterhersenhelft stuurt de linkerkant van het lichaam aan. Wanneer uit hersenscans gebleken is dat de beroerte in de linkerhersenhelft plaatsgevonden heeft, zullen de symptomen zich met name in de rechterlichaamshelft vertoond hebben. Men zal bijvoorbeeld een gevoelloze rechterarm gehad hebben, en een naar rechtsbeneden getrokken mond.

Wat te doen bij een beroerte?

Wanneer je vermoed dat er sprake is van een beroerte, is het zaak direct contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zal bij een vermoeden van een beroerte de ambulance sturen, waarna je naar het ziekenhuis gebracht wordt. Daar wordt de diagnose beroerte doorgaans bevestigd door het maken van een hersenscan, vaak een CT-scan of een MRI-scan. Wanneer men binnen drie uur na het ontstaan van het CVA begint met het toedienen van bloedstolsel oplossende middelen of het stelpen van de bloeding, kan blijvende hersenbeschadiging soms voorkomen worden. Tijdens een hevige beroerte kunnen er door het zuurstoftekort hersendelen afsterven, waardoor men blijvend beperkt kan zijn.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Beroerte: Hoe herken je een hersenbloeding of infarct?Een beroerte of infarct kan iedereen overkomen. Hoe sneller je erbij bent als iemand in je omgeving een hersenbloeding o…
Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Kortweg is een beroerte een acute verstoring van de bloedvoorziening in de hersenen. Dit kan tot neurologische verschijn…
Beroerte en kansen op herstelBeroerte en kansen op herstelElk jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen in Nederland een beroerte. Dat is een plotselinge onderbreking van de zuurstofto…

Maagbloeding: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseMaagbloeding: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen maagbloeding is een bloeding van de maagwand. Een maagbloeding kan onopgemerkt blijven bij kleine hoeveelheden bloed…
Bronnen en referenties
  • Koch, H. & van Druenen, P. (2009) Diagnosewijzer
Reactie

Peter Steenbekkers, 25-03-2011
Geadviseerd wordt wanneer een CVA wordt vermoed om meteen 112 te bellen. In het artikel wordt gesproken over behandeling binnen 3 uur. Wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat indien een CVA (herseninfarct) binnen 4 tot 4,5 uur behandeld kan worden de kans op ernstige gevolgen kan verminderen. Reactie infoteur, 26-03-2011
Hoi Peter,
in welk artikel heb je dat gelezen?
Dan zal ik het verwerken in dit artikel.
Gr Kim

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 12-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.