InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Blaren, oorzaken, symptomen en behandeling

Blaren, oorzaken, symptomen en behandeling

Blaren zijn een letsel aan de huid. Blaren ontstaan op plaatsen op de huid die aan te veel wrijving zijn blootgesteld. Blaren zijn kleine of grote blazen gevuld met weefselvloeistof of bloed. Weefselvloeistof is helder van kleur. Blaren ontstaan vaak op de voeten en tenen. Blaren kunnen ook ontstaan door verbranding, irriterende stoffen, bepaalde ziekten en sommige medicijnen. Blaren gevuld met helder vocht mogen met een steriele naald worden doorgeprikt. Bloedblaren mogen niet worden doorgeprikt.

Inhoud


Wat zijn oorzaken van blaren?

Blaren kunnen ontstaan ten gevolge van verbranding. Bij tweede graadsverbranding kunnen bijvoorbeeld blaren ontstaan. Deze blaren worden brandblaren genoemd. Brandblaren kunnen het gevolg zijn van extreem hete voorwerpen (bijvoorbeeld een hete theepot), of vloeistoffen, of extreem koude voorwerpen, of vloeistoffen (vloeibaar stikstof).

Blaren kunnen ook veroorzaakt worden door irriterende stoffen. Blaren veroorzaakt door irriterende stoffen worden contactblaren genoemd. Blaren kunnen ook veroorzaakt worden door bepaalde auto-immuunziekten (ziekten waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt), infecties (bijvoorbeeld een koortslip, waterpokken, gordelroos) en medicijnen.

Een blaar kan ook ontstaan door beklemming/beknelling tussen een kast. Een blaar veroorzaakt door beknelling/beklemming, wordt een klemblaar genoemd. Een klemblaar wordt ook wel bloedblaar genoemd, omdat een klemblaar gevuld is met bloed. De meeste blaren zijn echter het gevolg van wrijving. Blaren ontstaan door wrijving, ontstaan op plaatsen op de huid waar de huid wordt blootgesteld aan veel wrijving. Plaatsen waar veel wrijving ontstaat, is bijvoorbeeld op de tenen en voeten. Slechtzittende schoenen kunnen bijvoorbeeld blaren veroorzaken. Bij vierdaagse lopers ontstaan vaak blaren op de voeten en tenen door ongetraindheid, of slecht schoeisel.

Wat zijn symptomen van blaren?

Een blaar is een blaasje gevuld met vaak helder vocht. Een blaar ontstaat tussen de opperhuid en lederhuid. Het vocht in een blaar kan helder, of rood zijn. Wanneer het vocht helder is, is de blaar gevuld met weefselvloeistof. Wanneer het vocht rood is, is de blaar gevuld met bloed en wordt de blaar een bloedblaar genoemd. een blaar kan jeuken, een branderig gevoel geven, rood en pijnlijk zijn. Een blaar kleiner dan 1 centimeter wordt vaak een blaasje genoemd.

Hoe verloopt de behandeling van blaren?

De meeste blaren genezen vanzelf. Prik een blaar bij voorkeur niet door. Een blaar die waarschijnlijk toch wel open springt, kan wel worden doorgeprikt. Zorg er wel voor dat de blaar en de huid er om heen goed wordt ontsmet met bijvoorbeeld jodium. Prik de blaar door met een schone, steriele naald die evenwijdig aan de huid wordt gehouden. Prik niet te diep, want dan ontstaat een bloeding. Druk de blaar helemaal leeg met een schoon doekje, of watje. Bij (grote) brandblaren is het verstandig om de blaar onder het water te houden en de huisarts te waarschuwen. Bloedblaren mogen absoluut niet worden doorgeprikt, want het infectiegevaar is nogal groot. Een bloedblaar droogt van zelf in.

Lees verder

© 2011 - 2018 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Schema brandwondenHier onder een klein schema met een korte beschrijving van een eerste, tweede en een derde graadsverbranding. Hoe je ze…
Vlinderziekte, de ziekte Epidermolysis BullosaVlinderziekte, de ziekte Epidermolysis BullosaDe naam Epidermolysis Bullosa zegt het eigenlijk al: Epi(dermis) (opperhuid), dermis (lederhuid), lysis (loslaten) en bu…
Blaar: oorzaak en doorprikkenBlaar: oorzaak en doorprikkenEen blaar is een huidafwijking waarbij helder vocht zich onder een dun laagje huid bevindt. Blaren komen vaak voor bij s…
Een bloedblaar, wat is het en wat moet ik doen?Bloedblaren zijn misschien wel de meest pijnlijke blaren. Ze zijn dieper dan wrijvingsblaren. Bloedblaren gaan door een…
Bronnen en referenties
  • http://www.ingelicht.be/oorzaak-blaren
  • http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te-doen-bij/paginas/blaren.aspx?gclid=CLfl14GCjqsCFQmDDgodCzulwA
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blaar_(medisch)

Reageer op het artikel "Blaren, oorzaken, symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!