Borstkanker: symptomen, stadia, behandeling

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De oorzaken van borstkanker zijn niet bekend, maar er zijn wel risicofactoren die het risico verhogen. De symptomen hebben betrekking op veranderingen rond het borstweefsel. Bij borstkanker worden er 4 stadia onderscheiden. De behandeling van borstkanker bestaat uit een combinatie van verschillende behandelingen, waaronder vrijwel altijd een operatie (zoals een borstbesparende operatie, borstamputatie of bestraling)

Wat is borstkanker

Borstkanker is een kanker die zich in en om het borstweefsel ontwikkelt. Er is sprake van een verstoorde celdeling op specifieke plaatsen in het lichaam. Bij een normale celdeling ontstaan er uit één cel twee nieuwe cellen, die zich weer delen. Er kan iets misgaan, waardoor een cel zich ongeremd blijft delen en er een gezwel ontstaat.

Oorzaken borstkanker

De kans om borstkanker te krijgen is voor de doorsnee vrouw 12 tot 13%. De oorzaken kunnen niet allemaal worden achterhaald of verklaard. Wel is er sprake van bepaalde risicofactoren, zoals aanleg en erfelijkheid, een eerdere goed – of kwaadaardige borstaandoening of hormonen. Ook factoren zoals levensstijl kunnen van invloed zijn bij het ontstaan van borstkanker, zoals voeding, lichaamsgewicht, beweging, alcohol en roken.

Symptomen van borstkanker

Het meest voorkomende symptoom van borstkanker is een knobbeltje in de borst of oksel, dat ongewoon aanvoelt, verdikt of onregelmatiger dan normaal is. Er kunnen ook andere symptomen optreden, veranderingen zoals
  • Schilfering of een rode kleur van de tepel
  • Streng naar de tepel
  • Vocht uit de tepel
  • Pijnlijke plek in de borst die “anders” aanvoelt
  • Warm aanvoelende borst
  • Rode verkleuring van de huid
  • Plekje dat slecht geneest
  • Zwelling in de oksel
  • Kuiltje in de borst
  • Tepel die plotseling intrekt

Het is belangrijk om veranderingen in je lichaam serieus te nemen en zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan. Als je er in een vroeg stadium bij bent, is de kans op genezing groter.

Stadia borstkanker

Het stadium van de borstkanker wordt exact duidelijk na een operatie, waarin het weefsel en de lymfeklieren worden onderzocht.
In het beginstadium van borstkanker woekeren de tumorcellen in de melkgangen en klierkwabben. Vervolgens kunnen er verbindingen ontstaan tussen de tumorcellen, waardoor deze het omringende borstweefsel wegdrukken of zelfs vernietigen. Uiteindelijk kunnen de kankercellen terechtkomen in de lymfebanen en bloedvaten: uitzaaiing.

Om de stadia van borstkanker aan te geven, worden de volgende termen gebruikt.
  • Stadia I: de tumor is kleiner dan 2 cm zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel
  • Stadium II: de tumor is tussen de 2 en 5 cm groot met eventueel uitzaaiingen naar de lymfeklieren van de oksel
  • Stadium III: de tumor is groter dan 5 cm, met eventueel uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. Of: de tumor is kleiner, maar dringt door de huid naar buiten of zit vast aan de borstwand.
  • Stadium IV: tumor met uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam

Behandeling borstkanker

Veel mensen die lijden aan borstkanker, krijgen een combinatie van meerdere behandelingen. De meest toegepaste behandelingen van borstkanker zijn een operatie, bestraling, chemotherapie, hormonale therapie en immunotherapie. Meestal maakt chirurgie (een operatie) deel uit van de behandeling van borstoperatie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in een borstbesparende operatie, borstamputatie, schildwachtklierprocedure of okselkliertoilet.

Welke soort behandeling de patiënt moet ondergaan, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de leeftijd en de ernst van de ziekte. Twee behandelvormen die vaak voorkomen worden toegelicht.

Borstbesparende operatie

In de eerste instantie wordt geprobeerd om de borst(en) te behouden. De tumor wordt verwijderd met een rand van gezond weefsel van circa 1 cm. Er volgt bestraling om de achtergebleven tumorcellen te vernietigen.

Borstamputatie

Als de tumor te groot is of als er meerdere tumoren in de borst zitten, wordt de hele borst verwijderd en indien nodig inclusief lymfeklieren en lymfeklieren. In sommige gevallen kan na een borstamputatie bestraling noodzakelijk zijn.

Overlevingskans borstkanker

De overlevingskans is de afgelopen jaren gestegen doordat vrouwen sneller naar de huisarts gaan als zij symptomen waarnemen die kunnen duiden op borstkanker. De vijfjaarsoverleving bij borstkanker bedraagt 80% en de tienjaarsoverleving 60%. Hoe groot de overlevingskans op borstkanker is, hangt af van de grootte van de tumor, de soort borstkanker en uitzaaiingen naar de lymfeklieren of andere plaatsen in het lichaam.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstkanker: onstaan, soorten en behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bijna 22% van alle kankers van vrouwen is borstkanker.…
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…

Bevolkingsonderzoek: uitstrijkje, borstkanker en meerBevolkingsonderzoek: uitstrijkje, borstkanker en meerBevolkingsonderzoek geldt voor: consultatiebureau, borstkanker, baarmoederhalskanker, kleuters, militairen, tuberculose.…
Alert op Q-koortsQ-koorts is een infectieziekte die mensen kunnen overkrijgen van dieren (vooral van melkgeiten en melkschapen). De bacte…
Bronnen en referenties
  • Borstkanker.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.