Prostaatkanker, oorzaken, symptomen en behandeling

De functie van de prostaat is het afscheiden van vocht. Het vocht wat door de prostaat wordt afgescheiden wordt met de zaadcellen vermengd. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven. Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) wordt jaarlijks bij ruim 10000 Nederlanders gediagnosticeerd. Ondanks dat veel oude mannen prostaatkanker hebben, veroorzaakt het weinig klachten en is het vaak niet levensbedreigend. Vaak wordt er daarom ook niet behandeld.

Inhoud


Wat zijn oorzaken van prostaatkanker?

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker die bij mannen. Deze vorm van kanker komt veel voor bij mannen en overlijden er jaarlijks 2500 mannen aan. Bijna bij alle oude mannen zijn na het overlijden kankercellen in de prostaat bij een autopsie vastgesteld. Veel mannen overlijden echter niet aan de bij hen vastgestelde prostaatkanker. Deze vorm van kanker groeit langzaam en zaait vaak niet uit. 1 op de 10 mannen krijgt last van de aanwezige prostaatkanker. Prostaatkanker ontstaat vaak aan de buitenkant van de prostaat. Er is geen duidelijke oorzaak voor prostaatkanker vastgesteld. Wel zijn er een aantal risicofactoren die het krijgen op deze vorm van kanker vergroten. Deze risicofactoren zijn:
 • Erfelijkheid, binnen sommige families komt deze vorm van kanker vaker voor.
 • Hoge leeftijd, hoe ouder mannen worden des te groter is de kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.
 • Het voedingspatroon, veel eiwitten en vetten vergroten de kans op het krijgen prostaatkanker. De invloed van het voedingspatroon lijkt in andere onderzoeken weer weinig effect op het ontwikkelen van prostaatkanker te hebben.
 • Besmetting met het XMRV (Xenotrope Murine geRelateerd Virus)
 • Hoge spiegel van testosteron (mannelijk geslachtshormoon), testosteron stimuleert de groei van de prostaat en eventuele aanwezige kankercellen.

Een gezonde leefstijl met voldoende beweging, niet roken en gezonde voeding verkleint het risico op het krijgen van prostaatkanker. Prostaatkanker is niet besmettelijk en zelfbevrediging leidt niet tot de ontwikkeling van de ziekte.

Wat zijn symptomen van prostaatkanker?

De symptomen van prostaatkanker lijken sterk op de symptomen die veroorzaakt worden door een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). De symptomen van prostaatkanker zijn:
 • Vaak moeten plassen
 • Plas niet goed op kunnen houden
 • Gevoel hebben dat er nog urine in de blaas is achtergebleven
 • Pijn en branderig gevoel bij plassen
 • Bloed bij de urine.
 • Geen constante straal
 • Gewichtsverlies
 • Algeheel gevoel van niet fit zijn (algehele malaise)
 • Dikke benen door oedeemvorming

Veel mannen hebben echter geen klachten, maar wordt de kanker ontdekt, doordat mannen last hebben van bovengenoemde symptomen die passen bij een vergrote prostaat. Deze symptomen komen namelijk veel voor bij een vergrote prostaat. Er wordt dan onderzoek gedaan naar een vergrote prostaat. Prostaatkanker wordt dan min of meer per toeval ontdekt. Diagnose wordt gesteld door via de anus de prostaat op afwijkingen te onderzoeken. Deze procedure wordt het rectaal toucher genoemd. Verder wordt er bloedonderzoek gedaan. Het bloed wordt onderzocht op PSA (Prostaat Specifiek Antigeen). Wanneer het PSA verhoogd is, kan dit een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van prostaatkanker. Een verhoogd PSA kan echter ook een aanwijzing voor een goedaardig vergrote prostaat zijn. Ook kan een CT-scan worden uitgevoerd, om te kijken of de kanker is uitgezaaid. Onderzoek aan een stukje weefsel van de prostaat geeft echter uitsluitsel over de aanwezigheid van prostaatkanker. Om een stukje weefsel te onderzoeken wordt vaak een biopt genomen.

Hoe verloopt de behandeling van prostaatkanker?

In de behandeling zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan behandeld worden door de kanker in- of uitwendig te bestralen (radiotherapie), hormoon-, chemotherapie en/of cryochirurgie (bevriezing) toe te passen, of de gehele prostaat weg te halen. Botpijn ten gevolge van uitzaaiingen worden vaak behandeld met bifosfonaten. Erg vaak wordt gekozen om geen behandeling te starten, maar wel de ontwikkeling van de kanker goed te blijven observeren (waakzaam afwachten). Met name bij de oudere patiënt wordt vaak geen behandeling gestart. Ook hangt de beslissing om te behandelen af van de soort kanker. Kankervormen die niet agressief zijn, geven minder aanleiding om te behandelen. Sinds 2012 bestaat er een nieuwe behandeling van prostaatkanker. In deze nieuwe behandeling wordt de prostaat zeer precies bestraald. Men denkt dat de terugkeer van de kanker bij deze nieuwere behandeling kleiner wordt. Ook is de schade aan omliggende weefsels kleiner, omdat er zeer gericht op de tumor bestraald wordt.

Lees verder

© 2011 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Prostaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker is een ziekte die meestal bij oudere mannen ontdekt wordt. Tegenwoordig komt het echter in de Westerse we…
Movember: aandacht vragen voor prostaatkankerMovember: aandacht vragen voor prostaatkankerMovember is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij geld wordt ingezameld om de bewustwording van prostaatkanker te…
Leven met kanker: ProstaatkankerLeven met kanker: ProstaatkankerProstaatkanker komt vaak voor: jaarlijks bij 10.000 Nederlanders. De meeste zijn 65 jaar of ouder. Voeding is een van de…

Hoornvlies: ontsteking, troebeling en beschadigingHoornvlies: ontsteking, troebeling en beschadigingHoornvlies: beschadiging, troebelingen ontsteking zijn drie aandoeningen die vaak aan het hoornvlies voorkomen. Het hoor…
Blaren op voet en hand: oorzaken van blaasjes en blarenBlaren op voet en hand: oorzaken van blaasjes en blarenBlaren op de voet komen vaak voor tijdens een wandeltocht of een eind hardlopen en blaren op de hand na klussen, kanoën…
Bronnen en referenties
 • http://www.prostaat.nl/content/prostaat/bouw_ligging_functie.asp
 • http://www.prostaat.nl/content/prostaatkanker/prostaatkanker.asp
 • http://www.dokterdevalk.nl/de-oorzaken-van-prostaatkanker/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Prostaatkanker
 • http://www.urolog.nl/urolog/php/patients.php?doc=prostaat&lng=nl
 • https://www.centrumvoorurologie.nl/verhoogdpsa
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU10b.htm
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/Samenvattingskaartje-NHGStandaard/M42_svk.htm

Reageer op het artikel "Prostaatkanker, oorzaken, symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: Februari 2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Voortplanting
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!