InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Gevolgen en diagnostiek van etalagebenen

Gevolgen en diagnostiek van etalagebenen

Bij etalagebenen (claudicatio intermittens, of perifeer arterieel vaatlijden) zijn de slagaders van de onderbenen en voeten vernauwd door atherosclerose (aderverkalking). Door deze vernauwing is de bloed- en dus zuurstofvoorziening van de benen niet goed. Een van de gevolgen is pijn bij bewegen (wandelen). Tijdens bewegen hebben de spieren meer zuurstof nodig. De benodigde zuurstof kan niet goed geleverd worden en de spieren verzuren. De verzuring veroorzaakt pijn en mank lopen.

Inhoud


Etalagebenen zijn een goede voorspeller voor andere vaataandoeningen

Het hebben van etalagebenen is een goede voorspeller voor aantasting door aderverkalking van andere slagaders in het lichaam, bijvoorbeeld de slagaders in de hersenen, of de slagaders van het hart. Mensen met etalagebenen hebben 2 tot 4 keer meer kans voor het ontwikkelen van een andere hart- en vaatziekte en hebben een 2 tot 3 keer grotere kans op het overlijden aan een beroerte of hartaanval. De kans op het krijgen van aderverkalking is sterk afhankelijk van de leefstijl. Een ongezonde leefstijl (roken, overgewicht en obesitas, hypertensie, stress, weinig fruit en groente, veel verzadigd vet) en diabetes mellitus (suikerziekte) en erfelijkheid vergroten de kans op het ontwikkelen van aderverkalking.

Pijn en mank lopen eerste symptomen van etalagebenen

Aderverkalking in de slagaders van de benen leidt niet direct tot klachten. De aderverkalking moet zo ernstig zijn dat de bloed- en zuurstofvoorziening wordt belemmerd. Wanneer de bloed- en zuurstofvoorziening wordt belemmerd, hebben de spieren van de benen (vaak de kuiten) onvoldoende zuurstof om energie vrij te maken om te kunnen samentrekken. De spieren gaan dan op een andere manier energie vrij maken met als gevolg verzuring. De verzuring van de spieren veroorzaakt pijn in de spieren en zorgt ook voor mank lopen. Met name tijdens bewegen (wandelen) treedt pijn op, omdat dan de spieren meer zuurstof nodig hebben. Na een tijdje stilstaan verdwijnt de pijn, omdat dan de verzuring wordt opgeheven. Naast pijn is vaak het been, of de voet waar de aderverkalking in zit wat kouder en is de polsslag minder goed te voelen.

Ernst van etalagebenen ingedeeld in vier graden van de ACSM-schaal

De ernst van etalagebenen is in te delen in de vier graden van de ACSM-schaal. Hoe hoger de schaal des te ernstiger is de ernst van de etalagebenen. De symptomen die horen bij de verschillende schalen van ACSM-schaal worden hieronder gegeven:
 • Graad 1; nog geen typische klachten (pijn, krampen en moe gevoel) die horen bij etalagebenen.
 • Graad 2; klachten (pijn, krampen en moe gevoel) bij wandelen. Deze klachten zijn nog niet ernstig. Wanneer de klachten optreden na 100 meter wandelen, wordt het stadium 2a genoemd. Wanneer de klachten optreden binnen 100 meter wandelen, wordt het stadium 2b genoemd.
 • Graad 3; ook klachten (pijn in de voorvoet en tenen) in rust, met name tijdens de nachtrust. Ook voelen de voeten koud aan, raken de nagels verdikt, genezen wondjes aan de onderbenen en voeten slecht en is er een veranderde haargroei bij het aangedane been.
 • Graad 4; naast de klachten genoemd bij graad 3 is er ook sprake van ulcera (zweren), necrose (afsterving) en gangreen aan de voet.

De diagnose etalagebenen wordt gesteld aan de hand van MRA (magnetic resonance angiography), angiografie, echo duplex de arm-enkel index en de maximaal gelopen afstand wanneer pijn optreedt. De plek van de pijn geeft inzicht in de plaats waar de vernauwing van de slagader zit.

Lees verder

© 2011 - 2018 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Etalagebenen: symptomen, voorkomen, genezen en behandelingEtalagebenen: symptomen, voorkomen, genezen en behandelingEtalagebenen symptomen zijn pijnlijke benen bij het wandelen. Pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je been staat hierbi…
Behandeling van etalagebenen (claudicatio intermittens)De weefsels waaronder de spieren worden door de slagaders voorzien van bloed. In het bloed zit zuurstof. Het zuurstof in…
Etalagebenen: symptomen pijn in benen en kuit bij wandelenEtalagebenen: symptomen pijn in benen en kuit bij wandelenEtalagebenen symptomen bestaan uit pijn bij lopen of wandelen en meestal is de pijn gelokaliseerd in de kuit, maar kan o…
Beter looptherapie bij pijnlijke etalagebenen dan opererenBeter looptherapie bij pijnlijke etalagebenen dan opererenNiet iedereen die voor een winkeletalage stil staat, doet dat uit interesse voor de geëtaleerde producten. Een groot aan…
Claudicatio intermittens; oorzaak, symptomen en behandelingClaudicatio intermittens; oorzaak, symptomen en behandelingClaudicatio of etalagebenen is het optreden van pijnlijke kramp in spieren van het bovenbeen of de kuit door een slechte…
Bronnen en referenties
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBk2a.htm
 • https://www.kngfrichtlijnen.nl/index.php?NODE=2004&richtlijn=1&versie=2
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/NHGStandaard/M13_std.htm
 • http://aderverkalking-atherosclerose.pilliewillie.nl/aderverkalking-atherosclerose/etalagebenen.php
 • https://claudicatio.fastguide.nl/576/Welkom-op-de-website.htm
 • http://www.pmc-roosendaal.nl/content_42.asp
 • http://www.verdec.com/geneesk/ziektes/claudicatio_intermittens.htm

Reageer op het artikel "Gevolgen en diagnostiek van etalagebenen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Spierenburg, 08-11-2015 10:40 #1
Bij welk beroep komt het, het meesten voor?
bij mensen die een zittend beroep hebben of mensen die de hele dag staan
op mijn 22 ste werd ik al gewaarschuwd dat ik teveel stil staat van wegen mijn werk en dat ik op latere leeftijd last van mijn benen zou krijgen
ik sta de helen dag, en werk nu 47 jaar, zins een jaar of 10 heb ik last van etalagebenen
vandaar de vraag, is een staand beroep mede de oorzaak van etalagebenen

met vriendelijke groet

John Spierenburg Reactie infoteur, 08-11-2015
Beste heer Spierenburg,
Met name mensen die inactief zijn hebben een grotere kans op aderverkalking en daardoor etalagebenen.
Bedankt overigens voor uw reactie op het artikel etalagebenen.
Hartelijke groet,

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 31-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Diabetes mellitus
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!