InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Shin splints, Medial Tibial Stress Syndrome (MTSS)

Shin splints, Medial Tibial Stress Syndrome (MTSS)

Shin splints, oftewel springschenen of MTSS is een verzamelnaam van een aantal blessures aan het scheenbeen. Shin splints is een typische overbelastingsblessure. De symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de blessure, waarbij in de eerste fase de blessure nog niet ernstig is en er alleen sprake is van pijn na belasten. In de behandeling van shin splints speelt rust een belangrijke rol. Tenslotte kunnen een aantal maatregelen het ontwikkelen van shin splints voorkomen.

Inhoud


Wat zijn oorzaken van shin splints?

Shin splints zijn een typische overbelastingsblessure. Shin splints komt met name voor bij hardlopers. Shin splints is zelfs de meest voorkomende blessure bij hardlopers. De volgende oorzaken kunnen onder andere de overbelastingsblessure shin splints veroorzaken:
 • Geen goede trainingsopbouw
 • Op oud of ongeschikt schoeisel lopen
 • Teveel op een harde ondergrond lopen
 • Teveel proneren
 • Geen goede warming up en cooling down

Shin splints is eigenlijk een verzamelnaam van blessures aan het scheenbeen. Zo kan het beenvlies ter hoogte van de achterste en voorste scheenbeenspier geïrriteerd zijn, dit wordt een periostitis of beenvliesontsteking genoemd. Ook worden klachten ten gevolge van kleine haarscheurtjes in het scheenbeen tot shin splints gerekend. Shin splints komt het vaakst aan de binnenzijde van het scheenbeen, zon 5 tot 10 centimeter boven de enkel.

Wat zijn symptomen van shin splints?

De symptomen van shin splints hangen sterk af van de ernst van de blessure. De pijn is meestal wel gelokaliseerd aan de binnenzijde van het scheenbeen, ongeveer 5-10 centimeter boven de enkel. In de eerste fase van de blessure is er alleen pijn na belasten. In de eerste fase is er ook sprake van een gevoel van spierpijn en vermoeidheid. In de tweede fase ontstaat er pijn tijdens het belasten en is de pijn na belasten nog aanwezig. In de derde fase is er pijn in rust en zijn de shin splints chronisch. Het herstel duurt in de derde (chronische) fase het langst. Soms zijn er kleine korreltjes ter grootte van een rijstkorrel voelbaar en kunnen de typische ontstekingssymptomen zwelling en roodheid aanwezig zijn, dit hoeft echter niet.

Hoe verloopt de behandeling van shin splints?

De behandeling van shin splints kent verschillende onderdelen. De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure. Rust is echter altijd een belangrijk onderdeel van de behandeling. Naast rust zal de behandelaar ook de trainingsopbouw en schoeisel beoordelen en hier advies in geven. Verder zal de behandelaar de looptechniek in kaart brengen en hier gerichte adviezen voor geven om het risico op het opnieuw ontwikkelen van shin splints te beperken. Tenslotte zijn er nieuwe behandeltechnieken waarin de therapeut de relatie tussen de spiervliezen (fascia) van verschillende spieren en de relatie tussen spieren bekijkt en beoordeelt. Shin splints zijn te voorkomen door de volgende maatregelen:
 • Een goede trainingsopbouw te hanteren
 • Geschikt schoeisel te gebruiken
 • Spierversterkende oefeningen voor voet, scheenbeen en enkel uit te voeren
 • Vaak van loopondergrond te wisselen
 • Een goede warming up en cooling down te gebruiken
 • Een goede looptechniek te gebruiken
 • Rust nemen of een alternatieve training doen bij lichte irritatie

Lees verder

© 2011 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Shin splints symptomen, oorzaken, voorkomen en genezenShin splints, scheenbeenvliesontseking, MTSS en springschenen vallen in de volksmond samen onder de noemer shin splints.…
Zeurende of stekende pijn aan scheenbeen door shin splintsZeurende of stekende pijn aan scheenbeen door shin splintsZeurende of stekende pijn aan je scheenbeen of beide scheenbenen zou kunnen wijzen op shin splints. De term 'shin splint…
Shin splints aan de schenen is een nare hardloopblessureShin splints aan de schenen is een nare hardloopblessureShin Splints van de schenen. Het is een van de klassieke lopersblessures. Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijke…
Botvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBotvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingEen botvliesontsteking of beenvliesontsteking is een overbelastingsreactie op een plaats waar een spier of pees aan een…
Hardlopen met compressiekousenHardlopen met compressiekousenGoede sportkleding is niet alleen belangrijk voor de afvoer van zweet en het doorlaten van frisse lucht, maar kan ook bi…
Bronnen en referenties
 • http://www.runinfo.nl/shinsplints.htm
 • http://www.blessure-aanwijzer.nl/shin_splints,_scheenbeenirritatie.htm
 • http://www.shinsplint.nl/html/med_tib_stress.html

Reageer op het artikel "Shin splints, Medial Tibial Stress Syndrome (MTSS)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Steven, 10-03-2014 15:47 #1
Dag,
Ik heb zelf inmiddels last van MTSS type 2 in beide benen. Ik heb dit inmiddels 13 maanden en echt verbetering treedt niet op. Ik zag het volgende staan:
"Tenslotte zijn er nieuwe behandeltechnieken waarin de therapeut de relatie tussen de spiervliezen (fascia) van verschillende spieren en de relatie tussen spieren bekijkt en beoordeelt. "

Waar kan ik daar meer informatie over vinden?

Groeten,
Steven

Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 23-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!