InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Wat is signatuurleer?

Wat is signatuurleer?

Wat is signatuurleer? Signatuurleer is een medische wetenschap die bloeide aan het eind van de Middeleeuwen. De kern van signatuurleer is dat uiterlijke kenmerken van planten de medicinale werking van die plant vertellen. Een voorbeeld is brandnetel. De bladeren hebben minuscuul kleine haartjes en als je het bladoppervlak goed aanvoelt dan zal je tastzin een vergelijking maken met haar of wol. Deze plant is goed voor het haar, zegt dit uiterlijke kenmerk van de plant. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Paracelsus / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Paracelsus / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Zien, overdenken, experimenteren en overzien

Signatuurleer is gebaseerd op de uiterlijke kenmerken maar de artsen die de signatuurleer hanteerden namen deze aan als aanwijzing en niet als voldongen feit. Men zag een plant, overdacht zijn uiterlijk, ging ervan uit dat alles een bedoeling heeft, dat de wereld een gedachte in de boezem van God is, en experimenteerden vervolgens of de overdenkingen juist waren. Dat laatste is het belangrijkste aan de signatuurleer; de uiterlijke kenmerken waren slechts een aanwijzing.

Signatuurleer blijkt te kloppen

Moderne wetenschappers die de signatuurleer niet begrijpen wijzen het af als bijgeloof. Voor hen is het vervelend dat de genezende eigenschappen op basis van uiterlijke kenmerken bijzonder vaak effectief blijken te zijn. Het leeuwendeel van de bevindingen uit de signatuurleer is onderschreven door wetenschappelijk onderzoek. Het is zelfs zo dat de huidige farmaceutische wetenschap nog steeds de gegevens van de oude herbalisten gebruikt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Vrijwel altijd is een modern medicijn gebaseerd op enkele eigenschappen van planten uit de traditionele volksgeneeskunde. De wetenschap spreekt met dubbele tong; aan de ene kant doet men de signatuurleer af als onwetenschappelijk aan de andere kant teert ze op de verworvenheden van de signatuurleer.

Signatuurleer komt uit India

De signatuurleer komt oorspronkelijk uit India en is door Hippokrates, Galen, Dioscorides en niet in het minst Theophrastus Bombastus Paracelsus van Hohenheim oftewel Paracelsus in Europa in zwang geraakt. De signatuurleer is vooral handig in het gebruik omdat de combinatie van uiterlijke kenmerken en medicinale werkingen een goede geheugensteun biedt voor artsen. Er zijn immers honderden geneeskruiden en door de signatuurleer te hanteren is het zelfs vandaag de dag gemakkelijker om te onthouden welk kruid bij welke werking hoort.

Voorbeelden van signatuurleer

Wetenschappelijke bewezen werkingen vanuit de signatuurleer opgesteld door Paracelsus

Walnootlijkt op hersensgoed voor de hersens
Walnootnoot heeft tussenschottengoed voor het hart(heeft ook verschillende kamers)
Komkommerkruidbloem hangt naar bendengoed tegen depressie
Alanthaartjes op hele plantgoed tegen huidjeuk (huid heeft ook overal haartjes)
Alantgele kleurgoed voor maag (geel maagsap) en spijsvertering
St JanskruidBloeit op de langste dag van het jaarlichtpuntje zien, tegen depressiviteit
St Janskruidbloedrood extractgoed voor wonden en brandwonden
Hopgele kleur klierharengoed voor geelachtige maagsappen, de spijsvertering
Stinkende gouweoranje-geel melksapgoed tegen gal/leverkwalen (galsap is oranje-geel)
Vrouwenmantelblad symboliseert bescherming, omhullinggoed voor de baarmoeder
Duizendbladfijn vertakt bladgoed voor de fijn vertakte bloedvaten of haarvaten en longblaasjes
Maretakwilde groei op bomengoed tegen kanker (wildgroei van cellen)
Ginsengwortellijkt op mensgoed voor de mens in het algemeen, geneest scala aan ziekten
Brandnetelprikkeltgoed voor seksuele prikkeling, afrodisiac
Brandnetelhaartjes op bladerengoed voor het haar
Weegbreesterke nervengoed voor de zenuwen, tegen nervositeit
Vijgenhet blad lijkt op een geslachtsdeelafrodisiac
Longkruidwitte vlekjes op de blaadjes(blaasjes)goed voor de longen
Bietjesroodgoed voor het bloed
Bieslookholle stengelgoed voor de luchtwegen
BamboeLijkt op wervelkolomgoed voor soepele rug en tussenwervelschijven
Smeerwortelstevig blad, lijkt op huidstructuurgoed voor de huid, wonden, blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen

Gevlekt longkruid / Bron: Hectonichus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gevlekt longkruid / Bron: Hectonichus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Signatuurleer is Hermetisch

De signatuurleer is een Hermetische leer. Het gaat uit van de wijsheid die op de Tabula Smaragdina van Hermes Trismegistos stond: Zo boven, zo beneden. Hier een kort begin fragment van deze tekst:

Het is waar!
Het is zeker!
Het is de volle waarheid!

Wat beneden is, is gelijk aan wat boven is,
en wat boven is, is gelijk aan wat beneden is,
zodat de wonderen van het Ene zich voltrekken.


De mens is een wereld in het klein. De natuur is een afspiegeling van goddelijke wijsheid. Er is geen onderscheid tussen mens en zijn wereld; alles is in één gedachte besloten. Ziekten zijn het gevolg van het disharmonieus omgaan met de directe omgeving. Planten kunnen de balans herstellen. Zowel de plantenwereld als de mens kan naar het licht toe groeien. De plantenwereld doet het uit in eigen natuur en de mens heeft de vrije keuze om naar het licht toe te groeien. In de tijd van Paracelsus waren de Hermetische geschriften opgesteld door Farao Thoth, die in het oude Griekenland Hermes was genoemd en bij de antieke Romeinen Mercurius, net ontdekt. Wetenschappers uit heel Europa lazen gretig de Hermetische wijsheidsleer. De inzichten die dat heeft opgeleverd hebben de Renaissance in gang gezet.
© 2013 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Paracelsus en de signatuurleerTheophrastus von Hohenheim, bekend onder de naam Paracelsus, wordt gewoonlijk in één adem met de signatuurleer genoemd.…
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…
Walnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesWalnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesDe walnoot is een zeer gezonde en lekkere noot. De walnotenboom is inheems in Nederland. Je kunt hem dus gewoon in de tu…
Wat is Fytotherapie?Fytotherapie betekent letterlijk plantengeneeskunde of kruidengeneeskunde. Fytotherapie is net als homeopathie een natuu…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hanson59, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Doctrine_of_signatures
  • Tabula smaragdina van hermes Trismegistos
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Hectonichus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Wat is signatuurleer?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 09-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!