Wim Hof – The Iceman: de biografie, methode en kritiek
1 uur en 52 minuten in een bak vol ijs, een marathon door de woestijn zonder water, het beklimmen van de Kilimanjaro en een halve marathon boven de poolcirkel bij een temperatuur van -20 Celsius. Wim Hof, oftewel The Iceman, heeft het allemaal gedaan. Door middel van ademhalingstechnieken en blootstelling aan extreme temperaturen beweert Wim Hof zijn autonome zenuwstelsel te kunnen controleren, iets wat tot voor kort door de medische wetenschap als onmogelijk werd geacht. Onderzoeken van onder andere de Radboud Universiteit in Nijmegen blijken Wim Hofs theorie te onderstrepen. Sindsdien is de belangstelling voor Wim Hofs methode en zijn cursussen steeds groter geworden. Aan de andere kant wordt er steeds meer kritiek geuit op de methode en de bewering dat Wim Hof het autonome zenuwstelsel kan besturen.
Biografie
Wim Hof was in zijn jeugd al geïnteresseerd in meditatie en ademhalingstechnieken. Sindsdien heeft hij zich in deze tradities ontwikkeld. Ook beoefende Hof duursporten zoals hardlopen en klimmen. Zelfbeheersing staat bij zijn techniek centraal. Wat hem vooral aantrok was de extreme kou en manieren om deze kou te weerstaan. In 1995 stierf de vrouw van Wim en werd hij achtergelaten met vier kinderen en een gebroken hart. Om hiermee om te gaan stortte hij zich volledig op extreme prestaties. Door middel van ademhalingstechnieken en gewenning kon Wim steeds hogere en lagere temperaturen aan zonder dat dit invloed had op zijn hartslag en lichaamstemperatuur. Hij had niet het gevoel dat hij zichzelf hierdoor in gevaar bracht maar juist de controle bij zichzelf terugbracht. Dit zag hij allemaal als verwerking voor de dood van zijn vrouw. Vervolgens zocht hij de media op en etaleerde zijn krachten door bizarre records te behalen.
Records en prestaties
- In 1999 zwom Wim Hof onder vijftig meter poolijs door in slechts een zwembroek.
- In 2007 liep Hof een halve marathon met niets anders dan een korte broek aan boven de poolcirkel met temperaturen rond de -20 Celsius. Hierbij liep hij wel verwondingen door bevriezing op.
- Later in 2007 deed Hof een poging tot het beklimmen van de Mount Everest met alleen een korte broek maar hij kwam niet tot de top door een voetblessure
- Wim Hof verbrak het record van het langste ijsbad door 1 uur 13 minuten en 48 seconden in een bak met ijs te zitten in 2008.
- In februari 2009 beklom Wim Hof de Kilimanjaroberg binnen twee dagen, zonder schoenen of overige kleding, alleen in zijn korte broek
- Later in 2009 rende Hof een volledige marathon boven de poolcirkel in Finland. De temperaturen lagen rond de -20 Celsius. Weer had hij alleen maar een korte broek aan. Hij kwam over de finish in minder dan vijf en een half uur.
- In 2010 doorbrak Wim Hof zijn eerdere ijsbad record en een jaar later nogmaals om te eindigen met de recordtijd van 1 uur en 52 minuten.
Vandaag de dag
Na alle records vertrouwde Hof volledig op zijn vaardigheid om zijn autonome zenuwstelsel te besturen. Er was echter veel kritiek, Hof zou volgens critici een uniek geval zijn. Om hier tegenin te gaan en om zijn methode zoveel mogelijk te verspreiden zocht Wim Hof de media en de massa's op. Sindsdien heeft Wim Hof een boek geschreven en een methode ontwikkeld: de Wim Hof methode. Hij geeft hierover lezingen, workshops en zelfs gehele reizen naar Polen waarin deelnemers leren om te gaan met de kou. Deze kan je vinden op zijn Innerfire-website.
De Wim Hof Methode
Volgens Hof leven we vandaag in een samenleving die te veel stress schept. Door alle stress en adrenaline raak je vermoeid en het immuunsysteem kan hierdoor niet goed meer functioneren. Door in extreme situaties de adrenaline-afgifte, de ademhaling en hartslag te controleren kan het immuunsysteem versterkt worden. Dit kan door middel van meditatie, ademhalingstechnieken en natuurlijk herhaaldelijke blootstelling aan de kou. Wim wil dat men teruggaat naar de rust, het bewustzijn en controle van het innerlijke leven.
Wetenschappelijk onderzoek
Wim Hof heeft twee keer een wetenschappelijk onderzoek gedaan bij de Radboud Universiteit. Eerst werd zijn eigen immuunsysteem en zijn vatbaarheid voor kou gemeten.Op de officiële site van de Radboud Universiteit zijn de volgende quotes te vinden: '' In 2011 bekeken onderzoekers van het Radboudumc de reactie van Hof’s lichaam op een endotoxine-injectie terwijl hij de door hem zelf ontwikkelde technieken uitoefende. Hij bleek de helft minder ontstekingseiwitten te produceren dan gezonde vrijwilligers die de technieken niet toepasten.'' Hieruit bleek dat Wim Hof inderdaad een controle uit kon oefenen op zijn immuunsysteem. In 2014 is er een nieuw onderzoek gedaan waarin een groep van 12 getrainde mannen van de Wim Hof methode werden onderzocht. Het bleek dat deze mannen een sterkere reactie van het immuunsysteem hadden, ze werden niet ziek door bacteriën die je anders wel ziek zouden moeten maken. “We zagen bij de getrainde mannen inderdaad minder ontstekingseiwitten en ze hadden veel minder last van griepverschijnselen”, zegt Kox.'' Wim Hof, meent hierdoor dat zijn methode bewezen is. Er zijn echter nog steeds veel kritische stemmen.
Kritiek
Kritische journalistieke websites zoals Kwakzalverij en The Post Online vinden de bewijzen nogal slap. Vanuit de onderzoeken werden volgens hen de verkeerde conclusies getrokken. Ze zien Wim Hof vooral als een aandachtstrekker die ingenieus de media kan bespelen. Ze concludeerden dat Hof daarnaast veel te veel niet gerelateerde voordelen van zijn methoden koppelt aan het onderzoek van de Radboud universiteit. Ze onderstrepen ook dat de onderzoekers van de universiteit nogal terughoudend zijn om deze statements te ondersteunen. ''Over relaties met de bestrijding van kanker, zoals Hof beweert, hebben de Nijmeegse onderzoekers het niet. `Patiënten mogen geen valse hoop krijgen. Patiënten met reuma, ms en kanker hebben hier geen baat bij´, laat Pickkers De Volkskrant (6 mei 20124) weten ''
Lees verder