Hypnotherapie en fobieën, angsten en paniekaanvallen

Hypnotherapie en fobieën, angsten en paniekaanvallen Hypnotherapie is een effectieve behandeling voor mensen die lijden aan een fobie, irrationele angst en bij paniekaanvallen. Bij een behandeling van hypnotherapie wordt een patiënt in trance of onder hypnose gebracht om op deze manier tot genezing te komen. Een geslaagde behandeling hangt af van uw eigen motivatie en van de kundigheid van de hypnotherapeut of hypnotiseur. In een trance wordt alles even losgelaten en wordt er getracht om de bestaande denkwijze van een patiënt te veranderen. Hoe werkt hypnotherapie precies en waarom is het effectief bij mensen die angstig of bang door het leven gaan?

Hypnotherapie

Met hypnotherapie wordt er geprobeerd om de gedachten en gedragingen die onwenselijk zijn te veranderen. Hierdoor zullen angsten, fobieën en aanvallen van paniek verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnen. De therapie wordt daarnaast ook gebruikt bij mensen die nare, traumatische, ervaringen niet los kunnen laten. Ook helpt het tegen de negatieve gedachten waar wij zelf (vaak) onbewust last van hebben. Een behandeling van een hypnotherapeut kan alleen succesvol zijn als u zelf als patiënt het nut er van inzit en de juiste motivatie hebt. Gaat u met de gedachte: “Ik wil niet in trance komen” of “Wat een zweverig gedoe” een behandeling in, dan zal het effect uitblijven en is het weggegooid geld. Hypnose is dus niet voor iedereen de beste optie. De behandeling kan worden ingezet als bijvoorbeeld de klassieke cognitieve gedragstherapie of exposuretherapie niet succesvol blijkt te zijn. Volgens de meeste hypnotherapeuten komt het gros van de mensen pas binnen na vele andere behandelingen uitgeprobeerd te hebben.

Hoe werkt een hypnose?

Kent u dat? Het gevoel al uw aandacht op één ding hebben en dat de hele wereld er niet toedoet? Sommige mensen kunnen opgaan in een goed boek, een leuke serie of van een wandeling in een rustig gebied. Dit gevoel kunt u ook krijgen door een hypnose te ondergaan van een erkende hypnotherapeut. Mensen beschrijven dit gevoel als totale rust en een focus op belangrijke zaken. Dankzij een succesvolle hypnose gaat u niet alleen beter denken, maar ook beter voelen. Tijdens een hypnose gaat u onder begeleiding, en in een ontspannen sfeer, naar de aard van de klachten en naar een oplossing.

Hypnose, stap voor stap

Een normale behandeling, nadat de intake is geweest, verloopt bij de meeste hypnotiseurs of hypnopraktijken hetzelfde. Een behandeling van hypnotherapie bij onder andere angsten, fobieën en paniekaanvallen bestaat uit vier fasen:
 1. De inductie: Het opwekken van de trance en een periode van rust
 2. De verdieping: Met behulp van erkende technieken wordt de patiënt in trance gebracht. De technieken hebben te maken met de ademhaling en het visualiseren onder begeleiding van de stem van de hypnotherapeut.
 3. Suggesties: Als de staat van trance eenmaal is bereikt dan geeft de hypnotiseur suggesties, die te maken hebben de aard van de klachten waar u voor bij de therapeut bent gekomen.
 4. Ontwaken: De patiënt zal uit de staat van trance moeten worden begeleidt en weer helemaal bewust moeten worden van het ‘hier en nu’.

Hypnotherapie bij angsten, fobieën en paniekaanvallen

Angsten en fobieën gaan vaak samen met veel spanning. Het lichaam raakt op een dag uitgeput door de negatieve gedachten en de staat van onrust waar het dikwijls in verkeerd. Door onder hypnose te gaan (zelf of samen met een erkende hypnotiseur) krijgt het lichaam de rust en uzelf de tijd om rationeel over de negatieve spanningen, angsten en gedachten na te denken. Ook nadat een sessie al enkele dagen tot maanden geleden heeft plaatsgevonden kan het effect bereikt worden door te denken: “Mijn lichaam kan het wel, volledige rust en focus bereiken”. Door terug te denken aan de rust kan het effect dagen tot enkele jaren voelbaar blijven. Dit is echter wel afhankelijk van uw eigen motivatie en de kundigheid van de persoon die u in trance brengt.

Bij wat voor klachten wordt hypnotherapie nog meer ingezet?

Naast de bovenstaande fobische klachten wordt hypnotherapie, de staat van trance en het zoeken binnen het onbewuste gebruikt bij mensen die last hebben van de volgende klachten en symptomen:

 • Spanning
 • Stress
 • Onzekerheid
 • Schuldgevoelens
 • Het helperssyndroom
 • Dwangmatige handeling
 • Verwerking van traumatische ervaringen
 • Psychosomatische klachten
 • Verzachten van chronische pijnen
 • Omgaan met verlies
 • burn-out
 • Midlifecrisis
 • De overgang en bijbehorende klachten

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is 'Hypnotherapie'?Wat is 'Hypnotherapie'?Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Ook kan hypnotherapie wo…
Liefdesverdriet? Probeer hypnose!Liefdesverdriet. Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken. Je hebt niet alleen moeite met concent…
Hoe kom je van overdreven hoogtevrees afHoe kom je van overdreven hoogtevrees afHoogtevrees is een onbegrijpelijke, maar veelvoorkomende angst waar menigeen door gehinderd wordt. Een angst die volledi…
Achluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzakenAchluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzakenAchluofobie is de angst voor duisternis en donkere plekken. Kinderen zijn bijvoorbeeld bang voor monsters onder het bed…

NLP als behandeling van fobieën en angstenNLP als behandeling van fobieën en angstenNeurolinguïstisch programmeren (NLP) is een trainings- en coaching methode waarbij gekeken wordt naar hoe een persoon de…
Grafiet, een mineraal waar u mee kunt schrijvenGrafiet, een mineraal waar u mee kunt schrijvenIn 1565 werd het mineraal grafiet per toeval ontdekt door een bewoner van het Engelse dorpje Borrowdale. Nadat het grafi…
Bronnen en referenties
 • http://www.praktijkvoorhypnotherapie.nl/hypnotherapie/behandeling-angst.php
 • http://www.hypnotherapie-zoetermeer.nl/
 • http://www.hypnose.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnose

Reageer op het artikel "Hypnotherapie en fobieën, angsten en paniekaanvallen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 15-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Fobie
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!