InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Homeopathie bij rugpijn: druppels, crème, gelei en zalf

Homeopathie bij rugpijn: druppels, crème, gelei en zalf

Homeopathie bij rugpijn: druppels, crème, gelei en zalf Rugpijn is een vervelende soort pijn en heeft nooit bij ieder persoon dezelfde oorzaak. De pijn kan zich bij de ene persoon in de onderrug voordoen, en bij een ander persoon juist in het midden van de rug. Homeopathische middelen zoals Spirlflor, Rhus Toxicodendron, Arniflor, Belliflor en SRL gelei, worden gebruikt door mensen die last hebben van rugpijn, verkrampte en stijve spieren, spit, hernia en ischias. Ook is er een vorm van homeopathie die preventief kan worden gebruikt voor het sporten of voordat u ongewone, of zware, arbeid gaat verrichten. Welke vormen van natuurlijke geneesmiddelen worden gebruikt bij en tegen de verschillende soorten rugpijnen?

Inhoud


Soorten rugpijn

Rugpijn onder in de rug, ook wel lage rugpijn genoemd, kent veel verschillende oorzaken. Vaak is het een gevolg van overbelaste spieren of een verkeerde houding. Bij deze oorzaken (b.v. bij sporten, op het werk en in de auto) snel verlichting brengen. Anders is dat bij spit. Spit is een verrekking van banden onder in de rug. Dit gaat gepaard met pijnlijke, verkrampte rugspieren. Een aanval van spit uit zich in een plotseling optredende, hevige rugpijn. Men bijvoorbeeld plots niet meer in staat om uit om te staan van de bank of stoel, of om uit een gebukte houding overeind te komen. Veel patiënten ervaren ook een vreemd koud gevoel in de onderrug, dat aan de ene kant van de rug meer aanwezig is dan aan de andere kant. Deze toestand kan een paar dagen aanhouden en zelfs chronisch worden. In dat geval kunt u er een pijnlijke spanning onder in de rug aan overhouden.

Hernia

Er zijn mensen die regelmatig een aanval van rugpijn hebben. De aanval treedt meestal op als gevolg van overbelasting, wanneer ze iets zwaars optillen of snel bukken met een gelijktijdige draaiing van de wervelkolom. Zo’n pijnaanval wordt veelal veroorzaakt door een zwakke en/of versleten tussenwervelschijf in de wervelkolom. Herhalingen kunnen leiden tot een hernia, maar dit is niet altijd het geval. Een hernia is een beschadiging in de kapsel van de tussenwervelschijf in de rug. De uitpuilende tussenwervelschijf drukt daarbij op een zenuw die uit het ruggenmerg treedt. Dit maakt de aandoening hernia zeer pijnlijk.

Rugpijn en stress

Rugpijn kan ook veroorzaakt worden door spanningen en stress, een ongelijke beenlengte, een ongelijk bekken of vergroeiing van de vijfde lendenwervel. Daarnaast kunnen sommige pijnen vanuit andere organen uitstralen naar de rug, zoals urinewegaandoeningen of menstruatiepijnen.

Wanneer een arts raadplegen?

Bij regelmatig terugkerende of aanhoudende rugpijn dient u een arts of deskundige geraadpleegd te worden. Deze kan de oorzaak van de pijn zien te achterhalen. Bij rugpijn bereikt u het beste resultaat door een combinatie van een inwendig en een uitwendig homeopathisch middel te kiezen.

Inwendig gebruik

Hoofdmiddel bij spierpijn

Voor inwendig gebruik worden Spiroflor druppels of tabletten gebruikt om de pijn te verzachten. Spiroflor werkt ook tegen klachten die stijfheid in de rug als gevolg hebben. De gelei of zalf, die nagenoeg van dezelfde bestandsdelen is gemaakt, wordt ook gebruikt als uitwendig homeopathisch geneesmiddel.

Bij ischias

Bij ischias en lage rugpijn, dat uitstraalt naar de billen en de benen, wordt het middel Gnaphalium Pentarkan gebruikt. Deze vorm van homeopathie is echter, anno 2015, in Nederland en België lastig te verkrijgen. Dit middel kan wel via online winkels worden besteld uit landen als Duitsland en Engeland. Voor gebruik dient u dit wel te overleggen met een huisarts of deskundige op het gebied van rugpijn en rugklachten.

Lage rugpijn

Bij lage brandende rugpijn kunt u Nux Vomica D6 in tabletvorm gebruiken. De pijn doet zich vooral ’s nachts voor en u moet eerst rechtop gaan zitten voordat u zich in bed, zonder teveel pijn, kunt omdraaien.

Bij overbelasting

Nadat u arbeid heeft verricht (vaak ‘ongewone’ arbeid) of heeft gesport, heeft u vaak last van een vervelende spierpijn en eventueel ook rugpijnen. Nadat u rust heeft gehouden is de pijn in de rug op zijn hoogtepunt. Als u de beweging doorzet, vermindert de pijn snel. Voor inwendig gebruik kunt u het homeopathische geneesmiddel Rhus Toxicodendron in tabletvorm gebruiken. Dit middel verlicht de pijn en zorgt ervoor dat u minder last heeft van de startpijn na een periode van rust.

Uitwendig gebruik

Vastzittende spieren

Als u vaak last heeft van spieren die vastzitten in de rug of op andere plekken in het lichaam, kunt u de pijnlijke plek(ken) insmeren met Arniflor zalf of gelei. Dit homeopathische middel zorgt ervoor dat de spieren sneller loskomen en dat de pijn wordt verlicht.

Preventief

Heeft u vaak last van rugpijn na het sporten of na het verrichten van arbeid? Dan kunt u het homeopathische middel belliflor in geleivorm preventief insmeren op plekken waar u vaak last heeft van pijn. Verstandig is echter wel, als de pijn vaak op dezelfde plek in de rug (of elders in het lichaam) aanwezig is, om een arts of deskundige te raadplegen. Misschien heeft deze pijn wel een andere oorzaak.

Bij rugpijn met stijve spieren

Spiroflor of SRL gelei kan ingesmeerd worden bij rugpijn met stijve spieren en als nabehandeling van spit (als deze diagnose gesteld is door een arts of deskundige).

Lees verder

© 2015 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Homeopathie: Lage rugpijnRugpijn is een van de meest voorkomende en slopende gezondheidsproblemen waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Oorzak…
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Rugpijn, reuma en wilgenbastWilgenbast (Salix alba) wordt over de hele wereld al sinds mensenheugenis gebruikt bij pijn, ontsteking en koorts. Het b…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokteronline.com/spiroflor-vsm
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec06/ch094/ch094a.html
  • http://www.bol.com/nl/p/a-vogel-arnica-complex-50ml-druppels-voedingssupplement/9200000005153468/
  • http://www.avogel.nl/homeopathie/nux-vomica-d4-druppels.php
  • https://www.thuisarts.nl/lage-rugpijn/ik-heb-lage-rugpijn
  • https://www.earlydoc.com/klachten/rugpijn/klachtencheck/vragen
  • http://www.besthealthmag.ca/best-you/home-remedies/natural-home-remedies-back-pain
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hernia

Reageer op het artikel "Homeopathie bij rugpijn: druppels, crème, gelei en zalf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Homeopathie
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!