Homeopathie bij verstuiking: tabletten, crème en zalf

Homeopathie bij verstuiking: tabletten, crème en zalf Een verstuiking of verzwikking is een vervelende blessure waar u, in de meeste gevallen, een aantal dagen last van zult hebben. Verstuikingen kunnen op veel gebieden ontstaan. Ze komen echter het meest voor bij de enkels, knieën en pols. Homeopathische middelen zoals SRL gelei, Spiroflor, Hypericum Perforatum complex en Arnica zijn geschikt als behandeling van verstuikingen. Wat voor vormen van homeopathie wordt er gebruikt? Wanneer kiest u voor een natuurlijk geneesmiddel en wanneer moet u een (huis)arts of deskundige raadplegen?

Inhoud


Verstuiking

Een verstuiking is een overmatige uitrekking van de gewrichtsbanden en gewrichtskapsel. Dit komt meestal voor bij de gewrichten van de enkel, knie of pols. De weefsels en bloedvaten scheuren dan. Verder is er meestal sprake van pijn, zwelling en een vermindering van de beweegbaarheid van het gewricht. Verstuikingen en verzwikkingen zijn de meest voorkomende blessures door sport in Nederland en België. In veel gevallen worden deze termen door elkaar gebruikt en zijn ze ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. Hoeveel last u krijgt van de blessure en de ernst van de kwetsuur is afhankelijk van het gebied dat u verstuikt of verzwikt heeft. Bij ieder gebied zijn er namelijk verschillende soorten weefsel bij betrokken.

Drie graden van verstuikingen

Verstuikingen worden ingedeeld in 3 graden die de ernst van de blessure aanduiden:
  • Bij een eerstegraads verstuiking worden de banden alleen overrekt
  • Bij een tweedegraads verstuiking zijn er enkele vezels gescheurd
  • Bij een derdegraads verstuiking is er een ernstige scheuring van de gewrichtsbanden, met bloeding

Wat kunt u zelf doen?

Het is in alle gevallen goed om het getroffen lichaamsdeel te koelen met koud water of een ijszak op een handdoek, om de zwelling zo klein mogelijk te houden Dit 15 minuten volhouden om de zwelling te minimaliseren. Bij een verstuikte enkel zo snel mogelijk de schoen en eventueel sok verwijderen in verband met zwelling. Daarna een drukverband (laten) aanleggen. Geef het gewricht daarna veel rust en probeer het zo hoog mogelijk neer te leggen.

Homeopathie of huisarts?

Verdere behandeling is sterk afhankelijk van de plaats en ernst van de opgelopen blessure. Raadpleeg daarom altijd zo snel mogelijk een arts of deskundige om de ernst van de blessure te laten beoordeling. Als u een arts heeft geraadpleegd, kunt u kiezen om homeopathie in te zetten. Bij een verstuiking, kneuzing of verrekking bereikt u de beste resultaten door een combinatie van een inwendig en een uitwendig middel te kiezen.

Homeopathie voor inwendig gebruik

Hoofdmiddel bij verstuiking

Als hoofdmiddel bij verstuiking wordt het homeopathische middel Ruta Graveolens D6 ingezet. Dit middel werkt positief op de beschadigde gewrichtsbanden. Dit middel is in Nederland en België, anno 2015, moeilijk te verkrijgen. Het kan worden besteld via webwinkels in Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Eerste hulp

Als homeopathisch eerste hulp middel bij dergelijke blessures, wordt het middel Arnica D6 in druppel- of tabletvorm gebruikt. Dit middel beperkt de zwelling en zorgt er ook voor dat een bloeduitstorting wordt voorkomen of, als deze al aanwezig is, vermindert.

Zenuwrijk weefsel

Als u een verstuiking heeft opgelopen aan een gebied waar veel zenuwrijke weefsel bevinden kunt u Hypericum Perforatum complex gebruiken. Een voorbeeld van een dergelijk gebied zijn de vingers. Het homeopathische middel verlicht de pijn en zorgt dat de bloeduitstorting vermindert.

Nabehandeling

Als er na genezing nog een zwak gevoel blijft ontstaan kunt u Cacium Carbonucum Hahnemanni D6 in tabletvorm gebruiken. Dit homeopathische geneesmiddel sterkt het weefsel aan en zorgt dat het zwakke gevoel in het aangedane gebied sneller verdwijnt. Dit middel kan worden besteld via online winkels; het is anno 2015 namelijk niet te koop in de Nederlandse of Belgische winkels. Overleg voor het bestellen met een huisarts of deskundige of dit middel voor u geschikt is.

Homeopathie voor uitwendig gebruik

Eerste dagen

Nadat u een verstuiking of verzwikking heeft opgelopen heeft u hier de eerste drie tot vier dagen erg veel last van. Als de huid onbeschadigd is en u heeft een huisarts of deskundige om raad gevraagd, kunt u daarna het gebied insmeren met Arniflor zalf of gelei. Dit homeopathische middel werkt genezend en verlicht de pijn.

Na het aanbrengen van een kompres

Direct nadat u een kompres heeft aangebracht op het gebied dat verstuikt of verwikt is, kunt u Arniflor tinctuur insmeren op de huid. De huid moet wel onbeschadigd zijn. Overleg met een huisarts is raadzaam na het oplopen van de kwetsuur.

Als nabehandeling

Als u een huisarts of deskundige heeft geraadpleegd na het oplopen van de blessure, en de eerste drie dagen zijn verstreken, kunt u als nabehandeling het homeopathische middel SRL Gelei of Spiroflor gebruiken. SRL gelei verzacht de pijn en bevordert het natuurlijk herstel van de blessure. Smeer het pijnlijke gebied drie maal daags in met de gelei. Voorwaarde: de huid moet onbeschadigd zijn.

Lees verder

© 2015 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Verstuiking - natuurlijke behandelingenVerstuiking - natuurlijke behandelingenNatuurlijke behandelingen tegen verstuiking zijn gericht op het verminderen van de pijn en de zwelling. In sommige geval…
Verstuikte enkel vaak niet zo ernstigEen enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. He…
Verstuiking, verscheuring of verzwikking behandelingVerstuiking, verscheuring of verzwikking behandelingHoewel de termen door elkaar worden gebruikt, bedoelt men met verstuiking of verzwikking meestal een overrekkingsletsel…
Homeopathie bij tepelkloven: crème, zalf en druppelsHomeopathie bij tepelkloven: crème, zalf en druppelsBij het geven van borstvoeding zuigt de baby aan de tepel. Bij sommige vrouwen ontstaat er een scherpe en irritante pijn…

Robijn en de geneeskrachtige werkingRobijn en de geneeskrachtige werkingDe robijn behoort dankzij zijn zeldzaamheid tot een van de kostbare edelstenen. De Grieken noemden de robijn dan ook de…
Homeopathie bij rugpijn: druppels, crème, gelei en zalfHomeopathie bij rugpijn: druppels, crème, gelei en zalfRugpijn is een vervelende soort pijn en heeft nooit bij ieder persoon dezelfde oorzaak. De pijn kan zich bij de ene pers…
Bronnen en referenties
  • http://www.farmaline.be/apotheek/bestellen/vsm-arniflor-75-g-gel/
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/verzwikte-enkel/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verstuiking
  • http://www.tigch.nl/medisch/enkelverzwikking.htm
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Hypericum.aspx?mId=10704&rId=874
  • http://www.vsm.nl/spiroflor-srl-gel

Reageer op het artikel "Homeopathie bij verstuiking: tabletten, crème en zalf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Homeopathie
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!