InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Discipline van geest en lichaam in Yoga

Discipline van geest en lichaam in Yoga

Discipline van geest en lichaam in Yoga Discipline van de geest en het lichaam vormt de essentie van yoga. Vele beoefenaars van yoga ervaren dat zonder een goede discipline en controle over lichaam en geest, je niet optimaal kunt profiteren van de juiste ervaringen en voordelen van yoga. Een belangrijk deel van de yoga oefeningen bestaat uit concentratie en meditatie, meestal heeft dit betrekking op de ademhaling. Het is erg belangrijk om gedurende het beoefenen van yoga gedisciplineerd te werk te gaan. Indien men eenmaal is overgegaan tot regelmatige yoga oefeningen is het regelmatig bijhouden van de oefeningen noodzakelijk om de gewenste spirituele en gezondheid ervaringen te realiseren. Regelmatige beoefening draagt bij aan een toename van de concentratie een betere bloedcirculatie en een gevoel van algemeen lichamelijk welzijn.

Traditioneel, leert het Hindoe geloof spirituele en religieuze discipline in relatie tot yoga. De staat van trance waarin sommige beoefenaars van yoga komen, wordt verondersteld als een situatie waarin men de geest vrijkan maken en ontvankelijk is voor kennis en verlichting,dit vormt een wezenlijk onderdeel van vele op religie gebaseerde vormen van yoga.
In het Westen wordt yoga meer beoefend als een vorm van psychische discipline zonder het religieuze element.Yoga als oefening helpt de controle over je lichaam en geest. Je kunt de yoga welke je beoefend ervaren als een middel om je concentratievermogen te verbeteren gedurende het mediteren en veel leermeesters (yogi’s) bevestigen dat dit een integraal deel is van het beoefenen van yoga.

Indien men mediteert en gefocusseerd is op de ademhaling, helpt yoga ook om eet lusten te weerstaan en onder controle te krijgen. De emotionele en psychische controle welke door yoga ontstaat zorgt ervoor dat het eenvoudiger wordt om de lichamelijke reacties welke plaatsvinden bij stress beter onder controle te krijgen. Veel mensen die yoga beoefenen om gewicht te verliezen ondervinden ook veel voordelen van de psychische discipline die ze ontwikkelen alsmede de lichamelijke discipline. Om regelmatig en gesteund yoga te beoefenen kun je er voor kiezen om je aan te sluiten bij een club of om een persoonlijke yoga instructeur te zoeken. Regelmatig thuis yoga oefeningen doen kan ook erg goed zijn. Discipline ontwikkelen vind van verloop van tijd vanzelf plaats. Het is mogelijk dat je eerst bepaalde oefeningen herhaaldelijk moet repeteren voordat je met yoga kunt beginnen.Door je te committeren en discipline bij te brengen, zul je een toenemende lichamelijke en geestelijke genoegdoening ondervinden door yoga oefeningen.

Emotionele discipline en controle kan lastig zijn. Maar met concentratie en meditatie kom je erg ver. De meeste beoefenaars concentreren zich uitsluitend op de ademhaling en proberen de geest los te maken van allerlei gedachten. Door deze oefeningen zijn veel mensen in staat om rustig te blijven in crisis situaties en ontwikkelen ze een vorm van zelfcontrole tegen verleidingen van buitenaf (zoals bijvoorbeeld bij het volgen van een dieet).

Discipline en controle zorgen voor een vredige situatie tijdens de yoga oefeningen en stellen velen in staat om dit door te trekken naar het dagelijkse leven. Door het bereiken van innerlijke rust en een gevoel van welbehagen lukt het velen om hun dieet en zelfs de hele levensstijl om te buigen naar een gezondere, door de disciplines welke tijdens de oefeningen worden aangeleerd in de praktijk van alle dag toe te passen.

Het doorvoeren van de yoga discipline in het leven van alle dag kan je helpen om een rustiger en meer uitgebalanceerd mens te zijn, terwijl je gezondheid veroorzaakt door meer flexibiliteit en een verbeterde circulatie je een langere levensduur en gezonder leven kunnen geven.
© 2008 - 2019 Costaric, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Discipline van geest en lichaam in Yoga"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Costaric
Laatste update: 11-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!