Hoofdpijn: (alternatieve) behandelingen tegen hoofdpijn

Hoofdpijn: (alternatieve) behandelingen tegen hoofdpijn Naast het gebruik van medicijnen zijn er nog andere vormen van behandelingen tegen hoofdpijn. Ze zijn meestal aanvullend. Het gaat om paramedische therapieën, psychologische therapieën, medische behandelingen en alternatieve behandelingen. Voor een aantal is de werking niet wetenschappelijk bewezen. Ga kritisch om met de hieronder beschreven behandelingen en overleg altijd met uw huisarts.

Ontspanningstherapie tegen hoofdpijn

Ontspanning is belangrijk tegen stress. Stress is één van de belangrijkste uitlokkende factoren van hoofdpijn. Er zijn vier vormen van ontspanningstraining:
 1. progressieve relaxatie
 2. autogene training
 3. ademhalingsoefeningen
 4. biofeedback

progressieve relaxatie

Hierbij leert u verschillende spieren en spiergroepen te ontspannen.

autogene training

Dit betreft meditatie- en concentratieoefeningen (zie artikel Hersenen: autogene training oefeningen).

ademhalingsoefeningen

Het gaat hierbij om dieper en rustiger ademhalen via de buik (zie artikel Hersenen: Ademhalingsoefeningen ter ontspanning)

biofeedback

Bij deze vorm van ontspanningstraining worden spanning of ontspanning zichtbaar gemaakt m.b.v. een apparaat. Deze oefening moet u onder begeleiding van een therapeut doen.

Fysiotherapie, oefentherapie tegen hoofdpijn

Het gaat hierbij voornamelijk om het corrigeren van een verkeerde houding en het ontspannen van nek- en schouderspieren.

Diëtiek tegen hoofdpijn

Het kan zijn -hoewel dat nooit echt wetenschappelijk is bewezen- dat bepaalde voeding de oorzaak is van hoofdpijn. Met behulp van een diëtist kunt u uitzoeken of bepaalde voeding een uitlokkende factor is van hoofdpijn.

Psychische kanten van hoofdpijn

Hoofdpijn is geen psychische aandoening maar heeft wel psychische kanten. U kunt psychologische hulp zoeken wanneer hoofdpijn leidt tot:
 • angst en depressie
 • ontlopen van activiteiten
 • spanning thuis en op het werk
 • piekeren

Omgaan met stress

Het gaat hierbij om alledaagse stress beter onder controle te krijgen. Denk aan zaken zoals in de file staan, het leiden van een vergadering, iets snel af moeten maken, zorgen voor een kind, etc.

Cognitieve (gedrags)therapie tegen hoofdpijn

Dit is handig wanneer hoofdpijn een grote rol in uw leven gaat spelen. De therapie richt zich op de gedachte die u over uw hoofdpijn en de gevolgen daarvan heeft. Het doel is om de onjuiste gedachten op te sporen. U volgt cognitieve (gedrags)therapie bij een psycholoog of psychiater.

Zenuwblokkade tegen aangezichtspijn

Hierbij wordt rond de zenuw een verdovende stof gespoten. Gaat de pijn weg dan kan de zenuw tijdelijk uitgeschakeld worden.

Ingreep volgens Sweet tegen aangezichtspijn

Er wordt in de knoop van Gasser een zenuwblokkade uitgevoerd. Het kan overigens wel tot complicaties leiden zoals minder gevoel in het gezicht, zwakkere kauwspieren, etc.

Operatie volgens Janetta tegen aangezichtspijn

Hierbij wordt het contact tussen bloedvat en zenuw verbroken d.m.v. een operatie. Het is bij 80% van de mensen succesvol.

TENS tegen aangezichtspijn

Hierbij wordt de zenuw juist geprikkeld. Er worden elektrodes bij de zenuw geplaatst en met een apparaatje stuurt u kleine stroomstootjes naar de elektrodes.

Alternatieve behandelingen

U kunt hierbij denken aan:
 • acupunctuur
 • bindweefsel- en voetzoolmassage
 • homeopathie
 • natuurgeneeskunde
 • yoga
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHet bestrijden van verschillende vormen van hoofdpijn kan op drie manieren. U kunt zelf stappen ondernemen, u kunt profe…
Manieren om hoofdpijn te bestrijdenManieren om hoofdpijn te bestrijdenEr zijn heel veel manieren om hoofdpijn tegen te gaan, zo veel dat je soms gewoon niet meer weet welke nou werken of nie…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Geneeskundige behandeling van hoofdpijnGeneeskundige behandeling van hoofdpijnChronische hoofdpijn kan een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven en dit kan zelfs zo ver gaan dat het normale…

Fontein der jeugd - 5 Tibetanen van Peter KelderVolgens auteur Peter Kelder is het mogelijk om er op tien weken tijd tot 30 jaar jonger uit te zien. Zijn geheim: de 5 T…
Psychisch genezer Oscar EstebanyDr. Justa Smith (een geleerde en lid van de Franciscaner orde) werkte met de Canadese psychisch genezer Oscar Estebany o…
Bronnen en referenties
 • Hoofdpijn E.H. Coene, C. Flens en S. Kollaard
Jehoeda (491 artikelen)
Laatste update: 01-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.