mijn kijk op

Een nieuwe tijd

Een nieuwe tijd Of we zijn er bewust mee bezig of het is iets wat latent aanwezig is, maar sinds het begin van de 21e eeuw spreken we over het “Aquarius tijdperk” (hoewel er ook andere tellingen zijn die uitkomen op halverwege de 21e eeuw als begin van het Aquarius tijdperk). De volgende vragen doemen mogelijk op: “Wat is dat?” “Merken we daar wat van?” of “Wat kan je er mee?”. Aangezien astrologie voor veel mensen de “ver van hun bed show” is, kan wat uitleg verduidelijking brengen. Het is een zienswijze die mede gebaseerd is op gepubliceerde stukken vanuit de astrologie, astronomie en vrije publicisten.

Waterman

Astrologie is gebaseerd op de stand van de sterren en vindt haar oorsprong rond de jaartelling. Door de beweging van de draaias (van de aarde) verplaatst het lentepunt zich. Het lentepunt is een van de twee snijpunten van de baan van de aarde die rond de zon maakt. Door deze “verschuiving” is het tijdperk Pisces (Vissen) verschoven naar Aquarius (Waterman). Dit is wat er rond 2000 heeft plaatsgevonden en wat we “het nieuwe tijdperk” noemen. De vragen, wat het is en wat je er mee kunt, doemen op.

Nieuw tijdperk

In de jaren 60 van de vorige eeuw kondigde het zich al aan, want de voor ons bekende hippie-tijd is het begin van wat langzaam maar zeker in kracht heeft moeten winnen. Denk hierbij aan:
  • Het losmaken van hiërarchische en autoritaire structuren.
  • Fijnstoffelijke (geestelijke) bewustwording.
  • Spirituele ontwikkeling.

Hippie-jaren!

Dat het in deze periode samen is gegaan met gebruik van drugs, misschien wel om mensen uit het keurslijf te halen, neemt de essentie van wat er in deze periode heeft plaatsgevonden niet weg. De zakelijke 80-er jaren hebben in sommige opzichten deze periode “belachelijk” gemaakt, maar het is een duidelijke kentering in het de manier van denken en handelen.

Elke seconde kan er een nieuw begin zijn. Het is een keuze. Het is jouw keuze. (Clearwater)

Wat merken we er van?

Andere mensen

In eerste instantie nog niet zoveel, maar als je naar de jeugd kijkt is er al wel een klein verschil waar te nemen. Hoewel iedere tijd andere kinderen voortbrengt, is er wel meer vrije ruimte. Ruimte die ingevuld wordt met vrij denken, creativiteit, een zachter totaalbeeld (of noem het meer vredelievend) en meer ruimdenkendheid. Natuurlijk blijft de opvoeding daar ook een rol in spelen, maar een verschil is wel zichtbaar en als kinderen deze waarden van thuis niet meekrijgen, zullen ze deze langzaam maar zeker toch ontstijgen (uiteraard geldt dit niet voor iedereen, maar dat werkt altijd zo als er veranderingen plaatsvinden).

Natuurlijk geldt dat vanaf de jeugd tot en met volwassenen (carrièremakers) er iets neergezet moet worden, vervolmaakt moet worden in de huidige structuur… maar langzaam wordt een tendens zichtbaar. Een tendens die een soort broederschap aangaat. Dit is iets waar de ware machtswellusteling niet blij van wordt. Want hij of zij die drijft op macht kan weinig met de mens die het broederschap aangaat. Dat wil niet zeggen dat er geen hiërarchische rolverdeling meer is. Echter, in alle redelijkheid met elkaar om gaan en het gesprek aangaan, overtuigen, zijn aspecten die wel horen bij de veranderende mens.

Geloof

Natuurlijk zijn er altijd voorlopers, op alle vlakken, maar soms is de tijd er nog niet rijp voor en kan een erg mooi initiatief een stille dood sterven. Zo ook met “het geloof”. Dat hét is voor iedereen anders, maar hoe mooi zou het zijn als die geloofsovertuigers eens met elkaar in gesprek zouden gaan en langzaam de basis in elkaar schuiven. Schoorvoetend zijn er enkele voortekenen dat men elkaar nadert, maar ook het geloof is macht en samenwerking is – in ieder geval gevoelsmatig – macht inleveren. Aquarius heeft weinig met al die, letterlijk, heilige huisjes en dus is een verschuiving in de loop der tijd onvermijdelijk.

Tolerantie

Aquarius is de vrije geest en dat wil dus zeggen dat er geen hokjes zijn waar mensen in geplaatst moeten worden of etiketjes opgeplakt krijgen. Mensen zijn mensen en dan maakt kleur, seksuele geaardheid of wat je achtergrond is, niet uit. De mens staat centraal en dat maakt dat er meer ruimte komt voor de uitingen die daarbij horen. Denk hierbij maar eens aan creativiteit. Anders denken stimuleert de vrije geest en dat levert soms ook oplossingen voor problemen die men eerder niet zag. Een andere manier van denken brengt dit met zich mee. Een ander type mens zal langzaam meer en meer opstaan, maar dit gaat vele jaren duren voordat we de gevolgen er van zullen merken.

Evolutie

De mens evolueert en dat is dit proces toch? Dat klopt, de mens evolueert en dat levert weer een volgende stap op (die zo geleidelijk gaat dat we het niet direct zien). Echter de mens leeft op de aarde waar de hele kosmos invloed uitoefent en dus ook op de mens. Het totaalplaatje maakt de veranderingen. Degene die voor deze veranderingen met de hakken in het zand gaan, zullen langzaam maar zeker terrein verliezen. Of die mensen bij zichzelf te raden gaan, waarom ze met de hakken in het zand gaan, is maar helemaal de vraag. Ook dit hoort bij het totaalplaatje.

Tot slot

Met zoveel rumoer, oorlogen, machtswellustelingen en onduidelijkheid komt een dergelijke periode op het goede moment. Waarbij toeval niet de constante factor in het geheel is, maar wel de mens die “groeit” in de loop der tijden en pieken kan bereiken door ook de dalen te kennen. Een mooie ontwikkeling … dit zou wat mij betreft wel sneller mogen, maar waarvoor is “men” zeer waarschijnlijk nog niet klaar.

Lees verder

© 2013 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is het Aquarius tijdperk?Misschien heb je al gemerkt dat er zowel op collectief als op individueel niveau van alles aan het veranderen is. Dat ko…
Sterrenbeeld Waterman (Aquarius)Wanneer je twee Watermannen met elkaar vergelijkt, zal je waarschijnlijk grote verschillen zien. De Waterman of Aquarius…
De Waterman of AquariusDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Waterman, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon in…
Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)De Vedische astrologie de oudste vorm van astrologie en komt oorspronkelijk uit India. De Vedische astrologie wordt ook…

De kosmische Tzolkin MayakalenderDe kosmische Tzolkin MayakalenderDe Maya gebruikten verschillende jaartellingen. Een belangrijke telling was die van de Tzolkin. Deze Mayakalender vindt…
Twee Steenbokken in een relatieTwee Steenbokken in een relatieAls twee Steenbokken met elkaar optrekken begrijpen ze elkaar door en door ofwel kibbelen ze voortdurend ofwel is het ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • B. Accora
  • D. Benning
  • H.Th. Fedding - Ansems

Reageer op het artikel "Een nieuwe tijd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: September 2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Special: Levensfilosofie
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!