Feiten en fabels over kaalheid

Dagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar laat groeien. Dat kan tot 25 keer, daarna is het zakje 'op'. Wanneer maar genoeg haarzakjes geen nieuwe haren meer aanmaken, word je kaal. Menigeen vreest het moment dat de hoofdhuid zichtbaar wordt onder een dunner wordende haardos. Lange tijd was er niets aan te doen. In dit artikel feiten en fabels over kaalheid. Zowel mannen als vrouwen worden kaal. Van de 50 jarige mannen is circa 50 procent kaal, van de 70 jarige 70 procent. Ook vrouwen worden vaker kaal dan algemeen wordt gedacht. Na de overgang wordt circa 40 procent van de vrouwen kaal. Belangrijkste oorzaak zijn de genen. Hoe wordt je kaal, wanneer en wat kan je er aan doen?

Feit 1: kaalheid wordt grotendeels erfelijk bepaald

Als beide opa's op hun twintigste kaal waren, dan is het zo goed als zeker dat de kleinzoon ook kaal wordt. Kaalheid kan een generatie overslaan, soms zelfs meerdere. Het is de meest voorkomende vorm van kaalheid bij mannen; alopecia androgenetica, oftewel mannelijke kaalheid.

Feit 2: kaal worden hoeft niet meer

Lange tijd was kaalheid iets waarmee je moest leren leven. Het enige alternatief was een toupet of pruik. Maar inmiddels zijn er geneesmiddelen tegen kaal worden, op medisch recept te verkrijgen. Het gaat voor mannen om finasteride en dutasteride. Ze stoppen het proces van de erfelijke kaalheid en maken het haar ook voller. Vrouwen mogen deze middelen om verschillende redenen niet gebruiken. Zo zijn de medicijnen bijvoorbeeld schadelijk voor de ongeboren vrucht. Voor hen is er het minder sterke cyproteron dat het haarverlies afremt. Het is wel belangrijk op tijd te gaan slikken. De middelen werken alleen voordat de kaalheid begint, want eenmaal verloren haar keert niet meer terug. Ook niet met deze medicijnen.

Feit 3: haartransplantatie is de enige blijvende oplossing tegen kaalheid

Bij haarstamceltransplantatie, de nieuwste methode van haartransplantatie, worden haarstamcellen en een haarzakje samen naar een kale plek getransplanteerd. Daar groeit dan vervolgens een nieuwe haar. De resultaten zijn goed en duurzaam maar de behandeling is ook kostbaar. Meestal wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Feit 4: stress kan -tijdelijke- kaalheid veroorzaken

In het ergste geval kan stress tijdelijke haaruitval veroorzaken. Alopecia areata komt het meeste voor. Deze vorm van kaalheid zorgt voor kale plekken op je hoofd. Het haar valt dan met plukken tegelijk uit. Het haar keert bijna altijd na een paar maanden weer terug.
Stress kan het proces van erfelijk kaal worden versterken. Het is echter nooit de oorzaak van erfelijke kaalheid.

Twijfelachtig: effectieve middelen zijn bij de drogist te koop

Minoxidil lotion is het bekendste middel tegen haaruitval. Het werkt weliswaar maar het effect houdt meestal niet over. Van alle andere middeltjes die claimen kaalheid te voorkomen, is niet bewezen dat ze werken.

Fabel 1: kaalheid treft alleen mannen

Bij mannen komt het vaker voor en is het vaak zichtbaarder. Mannen krijgen bijvoorbeeld inhammen en een kalende kruin. Maar bij vrouwen komt kaalheid ook regelmatig voor. Van de vrouwen tot 40 heeft 15 procent enige vorm van kaalheid. Op latere leeftijd, na de overgang loopt dat zelfs op tot 40 procent.

Fabel 2: een bedekt hoofd maakt je kaal

Het is onzin om te denken dat het dragen van een hoofddeksel kaal maakt. Onderzoek heeft dat nooit kunnen aantonen. Vroeger droeg een man een hoed of pet en een vrouw een hoedje of shawl, maar zij werden niet kaler dan nu.

Fabel 3: als je op je veertigste je haren nog hebt, word je niet meer kaal

Het patroon van het proces van kaal worden is niet te voorspellen. Erfelijkheid voorspelt weliswaar vrij nauwkeurig of je kaal wordt, maar niet op welke leeftijd. Wie op zijn veertigste nog een volle haardos heeft, kan tien jaar later kaal zijn.
© 2013 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderZoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderDe mannelijke kaalheid, Alopecia Androgenetica, is op verschillende manieren te camoufleren of bestrijden. Pruiken, haar…
Haaruitval en MinoxidilOp een gegeven moment overkomt het probleem van haaruitval de meesten van ons. Bij de één begint het eerder dan bij de a…
Behandelen van erfelijke kaalheid voor mannenDe wetenschap heeft de laatste jaren grote stappen gezet in de behandeling van erfelijke kaalheid. Met de komst van zoge…
Wat te doen bij haaruitval?Wat te doen bij haaruitval?Iedere dag verliezen alle mensen haren. Maar je kan ook hebben dat je meer haar verliest dan wat normaal is. Maar wat mo…
Adem ruikt naar acetonAdem ruikt naar acetonDe adem kan naar aceton ruiken. Dit wordt vooral gezien bij kinderen die ziek zijn, maar ook bij volwassenen. Hier zijn…
Bronnen en referenties
  • De Consumentengids, februari 2013
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.