Zonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haar

Zonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haar Ja, kroeshaar is bijzonder. Je kunt er onnoemlijk veel spectaculaire kapsels mee maken waaronder een wilde afro, tientallen micro vlechtjes, dreadlocks, twisten of cornrows. Maar zoals Johan Cruijff het eens zo mooi verwoordde: elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Kroeshaar is zo veelzijdig door al die kleine krulletjes die maar al te graag gezellig bij elkaar klitten. Kroeshaar of krullend haar in zijn natuurlijke staat behoeft veel verzorging. En juist tijdens je vakantie heb je daar nu even geen zin, omdat je je dan vrij en zorgeloos wil voelen. Als krullenbol hoeft je haarroutine tijdens de vakantie niet zo niet tijdrovend en ingewikkeld te zijn, je kunt dus onbekommerd genieten van zon, zee en strand.

Inhoud


Blijf even van die föhn, krul- of stijltang af

Laat vooral je föhn, krul- of stijltang thuis. De hitte van deze apparaten beschadigt je haar. Benut de vakantie liever om je haar rust te geven. Bovendien is het onder warme omstandigheden vechten tegen de bierkaai om het kroezen van je haar te voorkomen. Pak het slimmer aan, en maak juist gebruik van het feit dat je haar door warmte en vocht snel in de krul schiet.

Dit mag in ieder geval niet in je koffer ontbreken

  1. Een hoofddeksel of zonneproduct voor je haar
  2. Conditioner / moisturizer
  3. (Olijf)olie
  4. Een kleine plantenspuit
  5. Satijnen of zijden haarsjaaltjes (voor over je kussensloop of om je haar)
  6. Elastiekjes zonder metaal
  7. Tea trea olie of pepermuntolie

Bescherming je haar tegen de zon

Bescherm je haar tegen de felle zon met een hoed, pet, sjaal of bandana. Als je op een plaatselijk marktje een leuke strooien hoed koopt, heb je gelijk een authentiek souvenir aan je vakantie.

Indien je echt niets op je hoofd wilt dragen, dan kun je ook speciaal zonneproduct voor je haar gebruiken. Zolang het maar een zonnefilter bevat, maakt het niet uit of je nu een haarspray, serum, gel of lotion op je haren aanbrengt. Een hoofddeksel heeft als bijkomend voordeel dat het niet alleen je haar, maar ook je gezicht tegen de zon beschermt.

Conditioner

Eén van de geheimen van een gezonde bos krullen is het voorkomen dat het haar te droog wordt. Dit doe je door elke dag wat water en conditioner of moisturizer op je haar aan te brengen. Omdat je haar dan vocht vast houdt, blijft het gezond en wordt bovendien een droge hoofdhuid voorkomen. Een goede conditioner bevat bijvoorbeeld Aloë Vera, plantaardige oliën of kruiden.

Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar In de zomer moet je je haar vaker vochtig maken. Doe dit in ieder geval voor het naar bed gaan. Om je krullen tussendoor op te frissen, kun je ook wat conditioner aan het water in je plantenspuit toevoegen; wel goed schudden voor gebruik.

Haarroutine

Een ander geheim voor een gezonde bos krullen: style je haar in simpele kapsels die de krullen - zonder gebruikmaking van hitte - uitrekken (minder kans op klitten) en je haar van wortel tot punt beschermen.

Een simpele vakantie haarroutine kan er als volgt uitzien:
  • Was je haar alleen met conditioner; je haar blijft hierdoor beter hanteerbaar. Gebruik shampoo alleen als er zich te veel haarproducten op je hoofd hebben opgehoopt die niet met conditioner kunnen worden verwijderd.
  • Droog je haar na het wassen met een microvezel handdoek, een oud katoenen T-shirt of een hydrofiel luier. Deze doeken beschadigen je haar niet. Wikkel de doek om je haar en dep het voorzichtig droog.
  • Breng vervolgens ongeveer een handvol moisturizer op je haar aan, en ontwar en “kam” je haar met je handen. Een speciale grove kam voor kroeshaar is ook goed; begin bij de punten om naar de haarwortel toe te werken.
  • Als je kort haar hebt, breng je daarna nog wat olijfolie op je haar aan en een haarcrème die bijvoorbeeld sheabutter bevat. Als je wat langer haar hebt, vorm dan van je haar 8 tot 12 vlechten of twisten (2 plukken haar in elkaar draaien). Indien je nog uit gaat, kun je je haar vervolgens met elastiekjes of speldjes opsteken. Slaap op een gladde (zijden of satijnen) kussensloop. Hierdoor voorkom je dat je haar afbreekt of droog en pluizig wordt.
  • 's Ochtends kan je ervoor kiezen om de vlechten of twist in je haar te laten of deze los te maken voor mooie, gedefinieerde krullen. Als je je handen met wat olijfolie insmeert, houd je de krullen in stand en voorkom je pluis.
  • Elke avond voor het slapen gaan maak je je haar weer een heel klein beetje nat (met een plantenspuit) en breng je er wat moisturizer in aan. Daarna kun je – afhankelijk van de lengte van je haar - je haar in een staart doen of in grote secties rollen, vlechten of twisten.

Je hoofdhuid verfrissen

Omdat je in de zomer meer zweet, zul je haar vaker willen wassen. Het is echter niet goed om kroeshaar elke dag te wassen. Als het nog geen tijd is voor een wasbeurt kun je wat pepermuntolie aan je plantenspuit toevoegen, het mengsel goed schudden, en er wat van op je hoofdhuid sprayen. Pepermuntolie is namelijk antibacterieel en kalmeert de hoofdhuid.

Zwemmen

Chloor en zout water kunnen je haar beschadigen als ze te lang na het zwemmen in je haar blijven zitten. Uiteraard is het dragen van een badmuts het beste om beschadiging van je krullen te voorkomen. Als je hier niets voor voelt, kun je ook het volgende doen. Maak je haar voor het zwemmen door en door nat, breng daarna een beetje conditioner op je haar aan. Dit vormt een soort barrière tegen chloor en zout water. Spoel je haren met ruim water uit zodra je klaar bent met zwemmen. Zodra je daartoe in de gelegenheid bent, kun je je haren met een beetje met water verdunde shampoo wassen.

Zorgeloos vakantie vieren als bezitter van kroeshaar of krullend haar

Tijdens je vakantie hoef je niet met je handen in het (kroes)haar te zitten. Het belangrijkste is dat je het haar tegen zon, zout en chloor beschermt en de vochtbalans van je haar op peil houdt. Draag je haar eens in kapsels waar je weinig tijd voor nodig hebt.
Alvast een fijne vakantie toegewenst!

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Gebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarGebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarKroeshaar of krullend haar kan erg veel baat hebben bij een geregelde oliespoeling; vooral bij extreme temperaturen. (Kr…
Ook in de wintermaanden mooi kroeshaar en mooie krullenOok in de wintermaanden mooi kroeshaar en mooie krullenKroeshaar en krullend haar voelen zich uiteraard het lekkerst in (sub)tropische weersomstandigheden. Het haar is dan het…
Zo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klittenZo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klittenJarenlang hebben vrouwen met kroeshaar of krullend haar om verschillende redenen hun haar glad geföhnd of met chemische…

Zelf je haar knippen voor man en vrouwZelf je haar knippen voor man en vrouwHet haar zelf knippen bespaart kosten voor de kapper. De kapper kost tegenwoordig al gauw tussen de 10 en 25 euro. Ook h…
Een goede en goedkope huidverzorgingVoor een goede huidverzorging hoef je niet meer de deur uit om dure middeltjes te kopen of naar een dure schoonheidsspec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay (bewerkt)
  • Curly girl; the handbook, Lorraine Massey with Michele Bender
  • Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_atlantisfoto'>atlantisfoto / 123RF Stockfoto</a>
  • Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_khunaspix'>khunaspix / 123RF Stockfoto</a>
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.