Ontharen met Suikerhars

Om je te ontharen, bestaan er verschillende methodes, gaande van scheren over epileren en waxen tot laseren. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten maakt men echter gebruik van oriëntaalse hars, ook gekend als suikerhars, een pasta gemaakt van suiker en citroen.

Voordelen van suikerhars

Suikerhars is een supergoedkoop ontharingsmiddeltje en bovendien gemakkelijk zelf te maken. Ontharen met suikerhars is ook milder dan ontharen met bijenwas. Daarnaast verwijdert het goedje de haarwortels en dode huidcellen, zorgt het voor een goede doorbloeding van de huid en laat het de haargroei afnemen. Het duurt langer voordat de haren terugkomen en de haren die terugkomen, zijn zachter en dunner dan na het scheren.

Tips bij het ontharen met suikerhars

 • Onthaar je 's avonds zodat de huid tijd krijgt om te kalmeren en te bekomen van de behandeling.
 • Indien je nog moet baden of douchen, doe dit dan ná het harsen. Baden of douchen zet je poriën open, wat voor irritaties en infecties kan zorgen.
 • De haren mogen niet langer zijn dan één centimeter maar ook niet te kort, aangezien de suikerhars geen grip krijgt op te korte haren.
 • Zorg ervoor dat je huid droog en vetvrij is. Eventueel kan je op de te ontharen plaats eerst wat talkpoeder aanbrengen.
 • Suikerharsresten verwijder je met water.
 • Als je een gevoelige huid hebt, desinfecteer deze dan na het harsen.

Benodigdheden voor het maken van de suikerhars

 • Ongeveer 100gr suiker
 • Sap van één citroen
 • Vijf eetlepels water
 • Kookpot of pan
 • Lepel
 • Glazen of aluminium schotel

Maken van de suikerhars

 • Doe de suiker, het citroensap en het water in een kookpot of pan en breng het geheel zachtjes aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren. De siroop zal wat beginnen indikken.
 • Na een viertal minuten krijgt het een goudbruine karamelkleur (de kleur van vloeibare honing). Dat is de moment om de pan van het vuur te halen.
 • Maak de glazen of aliminium schotel vochtig met koud water en giet de siroop erop.
 • Roer het geheel rustig om en hou het in beweging totdat het afgekoeld is (ongeveer acht minuten). De pasta zal onder het afkoelen steviger worden.
 • Verdeel de pasta in vier of vijf porties. Eén portie volstaat om één persoon volledig te ontharen; de andere porties kan je in plastic zakjes in de koelkast bewaren. Deze porties kan je voor gebruik verwarmen met je handen, in stoom of au bain-marie. Je moet deze porties direct na het maken in zakjes steken; als je de suikerhars te lang laat liggen, zal hij stollen op de plaat en is het bijna onmogelijk om er nog iets mee te doen.

Suikerhars klaarmaken voor gebruik

 • Maak je vingers nat met koud water en neem een portie suikerpasta.
 • Trek de pasta uit elkaar en voeg weer samen. Herhaal deze beweging enkele keren. Door de pasta als het ware te kneden, wordt deze elastischer en taaier zoals een kauwgom; de kleur zal lichter worden.

Het ontharen zelf

 • Smeer de suikerpasta op de te ontharen huid, in de groeirichting van de haartjes. Druk stevig aan.
 • Trek de pasta snel, tegen de groeirichting van de haartjes in, van de huid af, zoals een pleister.
 • Kneed de pasta opnieuw en ga verder op een ander stuk huid totdat je alle gewenste plaatsen hebt afgewerkt.

Tip: Indien je de suikerpasta niet genoeg hebt laten inkoken, zoals ik de eerste keer, en hij dus niet stevig en plakkerig genoeg is, hoef je niet direct te panikeren. Als je nog katoenen strips hebt liggen, kan je deze gebruiken zoals bij het waxen. Een andere oplossing is de suikerpasta au bain-marie opwarmen totdat hij terug lopend is en dan verder laten inkoken in de kookpot of pan.
© 2008 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Epileren zonder al te veel pijnEpileren zonder al te veel pijnEpileren is nu eenmaal een pijnlijk werkje. Haren, waar dan ook op het lichaam of het gezicht worden bij epileren nameli…
Natuurlijk mooi met CitroenNatuurlijk mooi met CitroenCitroen is prototypische citrusvrucht en is een bron van citroenzuur en natuurlijke anti-oxidanten. Door het hoge vitami…
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…

Striemen verminderen en vervagen met voedingGeen enkele methode en crème om striemen te verminderen en te vervagen kunnen efficiënt zijn indien uw huid en lichaam n…
Natuurlijk mooi met HennaHenna is een plant waarvan de fijngestampte blaadjes en scheuten al eeuwen worden gebruikt als lichaamsversiering en om…
Bronnen en referenties
 • Schoonheid 360° - Rebecca de Kuijer & Saron Petronilia

Reageer op het artikel "Ontharen met Suikerhars"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

T. E. van Wijk, 02-06-2013 16:11 #21
Ik heb heb ook opgezocht op youtube en daar zie ik toch heel duidelijk dat ze de hars tegen de haargroei in aanbrengen een met de haargroei mee het er aftrekken. Dit schept natuurlijk heel veel verwaring vind je ook niet. Ga maar even kijken.

Groetjes:

T.E. van Wijk Reactie infoteur, 04-06-2013
Ik doe het andersom en dat werkt prima. Het is maar wat je zelf het fijnst vindt.

Esther, 13-02-2013 11:31 #20
Wie heeft er adres van een salon waarin ze suikerharsen in de buurt van ede (Gelderland)?

Erika, 25-05-2012 10:47 #19
Heb gisteren geprobeerd met suikerhars mijn benen te ontharen, na aanbrengen v/d hars gebruik ik een katoenen doekje, maar de hars komt erdoor en plakt, en er komt geen enkel haartje mee. HELP wat kan ik eraan doen? Reactie infoteur, 26-05-2012
Minder wax op je benen smeren, je hebt echt maar een dunne laag nodig, anders kan de wax zich niet goed aan de haartjes hechten.

Dien, 13-03-2012 15:12 #18
Ik heb gisteren ook de suikerhars proberen te maken. volgens mij is alles goed gegaan en vandaag wilde ik het eigenlijk uitproberen. Op de koude manier, de balmethode. Maar de hars is echt veel te plakkerig, wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 23-03-2012
Dan moet je hem langer laten inkoken.

Kor, 03-02-2012 07:48 #17
Mijn (helaas door borstkanker overleden) vriendin van Iraanse afkomst onthaarde ook met suikerhars. Ze kookte een grote hoeveelheid in een pan. Ze smeerde de hars met een mes op de te ontharen plekken (niet haar bovenlip) en bedekte dan met katoenen stroken en trok de stroken tegen de haargroeirichting in. Ze deed het zo al tientallen jaren met voortreffelijke resultaten. Ik heb nooit gemerkt, dat het haar pijn deed. Haar gezichtsbeharing verwijderde ze met naaigaren en een knoop, zoals dat vroeger wel als spelletje door kinderen werd gedaan.

Marian, 03-07-2011 15:54 #16
Ik heb mijn bikinilijn met suikerhars gedaan. U noemt het een milde methode maar het deed ontzettend pijn. Op een deel van mijn lip is zelfs mijn huid meegekomen. Het ziet eruit als een schaafwondje. Ik ben er dan ook gelijk met gestopt. Is dit normaal, ik bedoel komt dit wel vaker voor? Het is erg ongemakkelijk. Ik heb zittend werk, en als ik zo een tijdje gezeten heb plak het wondje in mijn slipje vast. Als ik dan weer gas staan trekt het verschrikkelijk. Ik raad iedereen aan toch erg voorzichtig te zijn. Reactie infoteur, 04-07-2011
Oei, dat is idd niet de bedoeling, ik heb het nog nooit voorgehad. Persoonlijk laat ik mijn bikinilijn liever door een professional doen, dat is niet alleen makkelijker maar ook minder pijnlijk.

Gaulli, 23-04-2011 23:47 #15
Vandaag de zuikerhars proberen te maken, het was erg bruin en keihard, toen ik het in de plastic zakjes wou gieten smolten de zakjes en kwam het op de snijplank overige hars maar in een kommetje gegoten en met lepel geprobeerd het weg te halen. Uiteindelijk zat alles onder de hars en was het kneiterhard. gelukkig kwam me vader aan zetten met zo'n ding om behang er af te halen (dat het dan heel warm wordt) dus heb ik alles kunnen laten smelten. Was helaas geen succes dus nog steeds harige boven benen:( Reactie infoteur, 24-04-2011
Dan heb je de hars waarschijnlijk te lang laten doorkoken voor je hem van het vuur hebt gehaald. Je mag hem trouwens pas in plastic zakjes gieten als de hars is afgekoeld, zoals duidelijk in de handleiding staat. Je moet de handleiding minitieus volgen, anders loopt het gegarandeerd mis. Waarschijnlijk heb je de hars niet goed genoeg in beweging gehouden en is hij daarom te hard geworden.

Linda, 10-04-2011 15:10 #14
Ik heb geleert dat je bij suikerontharen met de haargroei mee eraf trekt en tegen de haargroei opbrengt dit omdat je dan de suikerhars in de folikel masseert als het waren. en met de haargroei mee verwijderd zodat je minder kans hebt op afbrekende haartjes.

Ik heb het laatst zelf laten doen en moet zeggen het is minder pijnlijk dan gewoon harsen en mijn huid reageerde minder heftig dan normaal. Dat je veel vaker over plekjes heen kan is niet helemaal waar heb het gezien bij een collega, dus ook met suikerhars uitkijken wel is het fijn dat je geen kans meer hebt op verbranding doordat de hars te warm is dat kan dus niet.

Kelsje, 06-04-2011 16:04 #13
Super bedankt. Ik ga het volgende week maken en dan maar eventjes alles laten groeien. Scheren vind ik vervelend en bij de bikinilijn is het echt rampzalig. waxen vind ik niet bijzonder pijnlijk, epileren met zo'n apparaat is erger!… maar die strips van veet laten meer achter op je been dan ze weghalen! en die cremes? Ze stinken, branden en werken maar half! Is een brazilian trouwens mogelijk met suikerhars… want dat is met gewone wax niet echt fijn, maar wel zo mooi in de zomer ;) Reactie infoteur, 06-04-2011
Een Brazilian is zeker mogelijk met deze suikerhars. Het zal wel eerst wat oefenen worden op andere plekken om de meest pijnloze manier te vinden. Succes!

Marjolein, 04-05-2010 17:45 #12
Ik heb nog nooit suikerhars gebruikt, maar ben wel eens bij salon geweest die conventionele wax gebruikte. Het was een ramp… mijn benen lijken niet onthaard te willen worden. De mevrouw van de salon moest soms wel 3x over dezelfde plek gaan en nog waren niet alle haren verwijderd, dit terwijl de haartjes zeker 0,5 tot 1 cm waren (ik had 'gespaard'). En dan heb ik het nog niet over de pijn dat dit ongeintje veroorzaakte…
Werkt de suikerhars echt zoveel beter? Of zijn er gewoon benen die niet onthaard willen worden? Die mevrouw van de salon zei dat het leek alsof de hars de haartjes aan mijn benen plakten ipv dat de haartjes aan de hars plakten (de hars werd warm opgebracht en met een strip eraf gehaald). Wat te doen: help! Reactie infoteur, 06-05-2010
Om eerlijk te zijn, zou ik niet weten wat het probleem is. Misschien was de hars te warm ofzo. Soms wil de suikerhars bij mij ook niet pakken, dan is er teveel water bij of te weinig suiker. Het is allemaal een kwestie van uitproberen. Ik zou het eens met koude was proberen, ik vind dat persoonlijk beter werken.

Lottje, 09-03-2010 16:02 #11
Hallo ik had 2 dagen geleden suikerhars gemaakt.ik had toen mijn bovenlip er mee geharst.en nu doet het hartikke erg pijn.het brand, het is rood, en droog enzo.en het lijkt net als over er kleine littekens zijn gekomen ofzoo.kan iemand helpen.wat ik moet doen dat mijn bovenlip weer normaal gaat worden. Reactie infoteur, 10-03-2010
Ai, dat klinkt niet zo goed. Ik zou er koude compressen tegen drukken en insmeren met een verzachtende crème met Aloë Vera of zoiets. Succes er mee!

Peter, 18-01-2010 11:34 #10
Heb het geprobeerd maar het blijft te plakkerig, klopt het wel dat je ongeveer 100 gram suiker moet gebruiken? is het niet meer. Als je het ook nog moet verdelen in 4 a 5 porties, dat is ongeveer 20 gram per portie lijkt mij erg weinig om een heel lichaam met te ontharen. Reactie infoteur, 18-01-2010
De verhoudingen kloppen. Ik denk eerder dat je het mengsel wat langer moet laten doorkoken.

Pagalaa, 18-12-2009 11:39 #9
Jaa lijkt me best handig…
ik ga het meteen uitproberen :D

Colin, 14-10-2009 12:20 #8
Waar kan ik als particulier de suikerhars kopen? Reactie infoteur, 14-10-2009
Volgens mij kan je suikerhars niet in de winkel kopen omdat het goedje niet lang houdbaar is. Het is supermakkelijk zelf te maken, hoor, duurt nog geen kwartiertje.

Raajs, 20-01-2009 16:10 #7
Oooh ik ben zo blij dat ik de recept eindelijk gevonden hebt…
Liet het jaren bij iemand doen, maar zij wou niet zeggen hoe ze dat maakte
Eindelijk kan ik me van top tot teen harsen.
En voor de dame die het over pijn heeft, ja in het begin doet het wel heel erg zeer de bikinilijn, maar na een tijdje gaat het vanzelf hoor :-) Reactie infoteur, 20-01-2009
Blij dat ik u van dienst heb kunnen zijn :)

Varsha, 24-11-2008 17:01 #6
Nou ik moet zeggen, het klinkt ideaal. Ik heb dit vandaag uitgeprobeerd. Eerste keer werd de pasta maar niet dik, meer suiker ingedaan, maar toen was ie te dik. Anyways tweede keer opnieuw gedaan, katoenen lapjes gebruikt, en het was erg pijnlijk :-( Ik heb nu rood/paars achtige plekjes en het brandt ook nog. Dus ik denk niet dat ik het goed heb gedaan. Moet de pasta erg dik zijn, zodat als je het op je been smeert, je deze als het ware af kan trekken? Reactie infoteur, 25-11-2008
Je moet idd een tijdje wachten voordat het citroensap indikt, geduld is het keyword hier. Je moet de pasta er idd kunnen aftrekken, zonder gebruik te maken van katoenen lapjes, het mag dus geen dunne lopende stroop zijn. Maar als je de verhoudingen van het artikel gebruikt, kan er niet veel mis lopen; ik doe het zelf ook met die verhoudingen en dan gaat het prima. Gezien het een soort van epileren is, zal het altijd wel ietwat pijnlijk zijn; dit vermindert bij veelvuldig gebruik. Succes nog!

Bernadette, 12-10-2008 07:31 #5
De sugar breng je aan tegen de haargroei in en je verwijderd met de haargroei mee. Dit heeft als voordeel dat het minder pijnlijk is en minder breuk van haartjes dus langer profijt.

Tammy, 03-07-2008 19:59 #4
Ik doe bodysugaring al jaren en heb toch een vraagje: Ik heb namelijk gehoord dat je met de haargroeirichting moet verwijderen geldt dit ook als je met katoenlapjes werkt. En weet je toevallig ook waarom het zo is? Reactie infoteur, 04-07-2008
Ik trek de was er altijd af tegen de haargroeirichting in en zo wordt het ook overal aanbevolen. Heb geen idee waarom het zo gedaan moet worden. Ben eens aan het googlen geslagen maar kan helaas de reden niet terugvinden.

Heleen, 14-06-2008 15:04 #3
Klinkt ideaal! Handig voor thuis, want harsen met van die wasstrips is echt een drama, de helft van de haartjes gaat niet weg bij mij. Ik neem aan dat dit net zo lang wegblijft als harsen met 'gewone' was?

Hartstikke bedankt in ieder geval! Reactie infoteur, 14-06-2008
De haartjes blijven idd net zo lang weg als bij gewone was. Het leuke is dat je de benodigde ingrediënten meestal wel in huis hebt en je dus altijd kan ontharen.

Veel succes ermee!

Sharon, 12-05-2008 11:21 #2
Het zal wel geweldig zijn, maar ik durf het niet. Vooral op bikinilijn niet, is er niet iets wat je smeert en dan vanzelf er afgaat door te scrubben ofzo? (en iets dat geen pijn doet) :-( Reactie infoteur, 12-05-2008
Er bestaan verschillende pijnloze methodes, zoals o.a. Veet maar dat gebruik ik zelf niet, dus kan ik je niet mee helpen. Tja, waxen is altijd pijnlijk natuurlijk maar je haren blijven wel veel langer weg dan met scheren of Veet-crèmes en in suikerhars zitten geen chemische producten, welke slecht zijn voor de huid en gezondheid. En na een tijdje raak je wel gewend aan de pijn.

Candy, 09-02-2008 19:10 #1
DANK JE WEL! Ik weet dat het natuurlijk al eeuwen bestaat, maar ik heb nu pas net ontdekt hoe makkelijk en lekker dit eigenlijk is ;) GEWELDIG! Reactie infoteur, 10-02-2008
Graag gedaan! Ben blij dat ik toch minstens één persoon heb kunnen verder helpen :) Vind het zelf ook een leuke en gemakkelijke ontharingsmethode.

Infoteur: Lilkim
Laatste update: 25-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 21
Schrijf mee!