Gemakkelijk zelf shampoo, haarconditioner en haargel maken

Gemakkelijk zelf shampoo, haarconditioner en haargel maken Alhoewel op veel haarverzorgingsproducten het opschrift "natuurlijk", "organisch" of "plantaardig" prijkt, is dit geen garantie dat deze producten geen stoffen bevatten die je haar beschadigen. Al deze beweringen zijn namelijk niet wettelijk beschermd. Alleen als je zelf verzorgingsproducten voor je haar maakt kun je er zeker van zijn dat deze stoffen bevatten die goed zijn voor je haar. Wees dus lief voor je haar, en mishandel het niet langer met agressieve shampoos, conditioners en lotions. Je brengt toch veel liever ingrediënten als baking soda, honing en lavendelolie, avocado en Aloë Vera op je haar aan dan chemicaliën als sodium lauryl, laureth sulfate, diethanolamine en parabenen?

Inhoud:


Het is niet moeilijk om zelf je eigen shampoo, haarconditioner en haargel te maken

Het is beter voor je gezondheid om deze producten zelf te maken omdat je allerlei agressieve stoffen kunt ontlopen die slecht voor je gezondheid zijn. Bovendien is het leuk om te doen, kun je zelf bepalen of en welke natuurlijke geuren te toevoegt, en is het ook nog eens goed voor je portemonnee.

Shampoo van baking soda

Gewone shampoo bevat vaak ingrediënten als sodium lauryl, laureth sulfate. Deze hebben als effect dat de shampoo lekker schuimt, maar helaas reinigen ze haar te agressief. Ook siliconen die veelal aan shampoos worden toegevoegd zijn op termijn schadelijk voor je haar; zij drogen namelijk je haar en hoofdhuid uit. Indien je je haar hebt geverfd of gepermanent geldt dit des te meer.
Als je je haar op een milde manier wenst te reinigen, is het wassen met een "shampoo" van baking soda een goed alternatief. Het is niet nodig om je haar elke keer met een baking soda shampoo te wassen; wissel het eens af met een gewone milde shampoo.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout, bij de drogist verkrijgbaar)
  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel olijfolie

Werkwijze

  1. Meng de baking soda en het warme water in een kleine plantenspuit. De verhouding baking soda / water is 1 op 3. Je kunt dus - afhankelijk van de lengte van je haar - meer of minder baking soda en water gebruiken.
  2. Breng het mengsel op je haar aan; begin bij de haarwortels en smeer het uit in de richting van je haarpunten.
  3. Laat het twee minuten intrekken en spoel het vervolgens uit met warm water.

Crèmespoeling van appelcider azijn

Het is verstandig om na een baking soda shampoo je haar te spoel met appelcider azijn. Op deze manier zorg je ervoor dat je haar weer de juiste PH-waarde krijgt. Als je je haar met koud water naspoelt sluiten je haarschubben zich weer, waardoor je haar meer vocht vasthoudt; het resultaat is gladder en glanzender haar.

Ingrediënten

  • Appelcider azijn
  • Water
  • 2 druppels essentiële olie (bijvoorbeeld lavendel-, pepermunt- of rozemarijnolie)

Werkwijze

  1. Doe 1 deel appelcider azijn en 4 delen water in een kleine plantenspuit. Voeg voor een aangename geur naar keuze 2 druppels essentiële olie toe.
  2. Schud het mengsel goed door elkaar en verdeel het over je haar.
  3. Laat het een paar seconden intrekken en spoel uit met water dat zo koel is als je kunt verdragen.

Scrub voor je hoofdhuid

Deze scrub is heerlijk als je last hebt van een droge hoofdhuid. Dit zal veelal gedurende de wintermaanden het geval zijn. Ook als je geen last hebt van een droge hoofdhuid kun je deze scrub gebruiken om bijvoorbeeld een keer per week dode huidcellen van je hoofdhuid en resten van conditioner en andere haarverzorgingsproducten als mousse of lak te verwijderen.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bruine suiker of quinoa (verkrijgbaar in de supermarkt of natuurwinkel)
  • 3 theelepels conditioner

Werkwijze

  1. Meng de suiker of quinoa samen met de conditioner totdat er een dikke pasta ontstaat.
  2. Maak je haar nat en breng de pasta met je vingertoppen op je hoofdhuid aan; begin onderaan je nek en ga door naar boven.
  3. Masseer de scrub zachtjes met draaiende bewegingen in je hoofdhuid.
  4. Was je haar grondig met lauw water.

Bron: Muffet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Muffet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Diepe avocado conditioner

Deze diepe conditioner is in het bijzonder goed voor de verzorging van droog haar; met name voor droge haarpuntjes.
Avocado is zo goed voor je haar omdat het voor 30% uit vetten bestaat. Daarnaast bevat avocado vitaminen (A, B1, B2, B6, B11 en C), mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium) en spoorelementen (ijzer, koper en zink). Geen wonder dat je er stralend haar van krijgt!

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado, geschild en ontpit
  • 3 tot 4 theelepels honing
  • 8 tot 10 druppels olijf- of jojobaolie

Werkwijze

  1. Meng de avocado, honing en olie kort samen in een blender.
  2. Breng het mengsel op je natte haren aan, geef hierbij extra aandacht aan de haarpuntjes.
  3. Wikkel plastic folie of een handdoek om je haren, en laat het mengsel ongeveer 20 minuten intrekken.
  4. Spoel je haar goed uit.
  5. Was je haren of breng alleen conditioner aan

Gel van Aloë Vera

Gewone gel bevat vaak alcohol die je haar uitdroogt. Siliconen, die je er ook wel eens in aantreft, stoten water af waardoor je haar minder gemakkelijk vocht absorbeert. Aloë Vera daarentegen is volledig natuurlijk en vocht inbrengend, en bovendien weldadig voor je hoofdhuid.

Ingrediënten

  • 100 ml Aloë Vera gel (de eetbare soort; verkrijgbaar in de natuurwinkel)
  • 3 druppels natuurlijk parfum

Werkwijze

  1. Voeg de druppels aan de fles met Aloë Vera toe.
  2. Kneed wat gel in je haar, en breng je haar in model.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke haarverzorging – een introductieNatuurlijke haarverzorging – een introductieEr zijn tal manieren om je haar te verzorgen – in onze westerse wereld zijn we vooral gewend aan de standaard commerciël…
Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda nu eigenlijk en waar kunt u het kopen? U zult vast wel weten dat u Baking Soda kunt gebruiken tijdens…
De 'no poo' methode: was je haar schoon zonder shampooDit is een methode die steeds meer mensen toepassen. De methode houdt in dat wij ons haar en hoofdhuid schoonwassen, maa…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Natuurlijke middelen om uw tanden te blekenNatuurlijke middelen om uw tanden te blekenVeel mensen hebben last van gele tanden. Het is mogelijk om uw tanden te kunnen bleken, echter voor velen is dit te duur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://www.mindbodygreen.com/0-8953/diy-this-baking-soda-shampoo-saved-my-hair.html
  • Curly girl, Lorraine Massey with Michele Bender
  • Foto: www.flickr.com: Mayra Corrêa e Castro, Oficina de Aromaterapia - 28mai10
  • www.voedingscentrum.nl
  • Afbeelding bron 1: Muffet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.