Mooi zijn of mooi lijken

Mooi zijn of mooi lijken Mooi zijn wordt vaak geassocieerd met succes en geluk. Schoonheid is tegenwoordig te koop in de vorm van schoonheidsoperaties, maar geluk is niet te koop. Wie krampachtig mooi wil zijn en geen enkele schoonheidsoperatie uit de weg gaat, eindigt met een lege portemonnee én geestelijke armoede. Het is juist de innerlijke rijkdom die een mooie uitstraling én een mooi leven kunnen bewerkstelligen. Wie mooi wil zijn moet leren. Op 7 oktober 2014 verschijnt bij Uitgeverij Ten Have het boek Mooi!; Mooi zijn, mooi lijken, mooi leven– een gebruiksaanwijzing van Rebekka Reinhard, € 19,99 (e-book: € 11,99) | paperback met z/w illustraties | 224 pagina’s | ISBN 9789025904111. Rebekka Reinhard is gepromoveerd filosoof. Ze schreef meerdere boeken, onder meer de Spiegel-bestseller Die Sinn-Diät (2009). Vanuit haar bedrijf www.philosophyworls.de geeft ze o.a. lezingen en consulten. In haar boek Mooi! beschrijft zij op humoristische wijze wat de rol is van het lichaam, de ziel en de geest om tot een werkelijk mooi leven te komen.

Schoonheid moet je leren beoordelen

De meeste vrouwen willen mooi zijn, al weet niemand precies wat dat betekent. Alhoewel schoonheid wezenlijk te maken heeft met de juiste proporties en dus wiskundig te bepalen is, is de juiste (en vermoedelijk zeer complexe) definitie van schoonheid tot op de dag van vandaag niet gevonden. Een goed beoordelingsvermogen van wat mooi is en wat niet, moet je opbouwen. Met andere woorden: je moet je esthetisch ontwikkelen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de beeldende kunst. Dat wat wij individueel mooi vinden, kunnen we in verschillende categorieën onderbrengen:
 • de klassieke schoonheid - klassieke lichaamsproporties, vormstrengheid, symmetrie (bv. Grace Kelly)
 • de barokke schoonheid - opulentie, vormweelde, zinnelijkheid; de Rubensschoonheid, niet dik maar zacht (bv. Beth Ditto)
 • de magische schoonheid - onbeheerst, emotioneel, erotisch, ongrijpbaar, melancholiek (bv. Amy Winehouse)
 • de modieuze schoonheid - brengt essentie van een tijdperk, een bepaalde klasse of maatschappelijke rang tot uitdrukking. Presenteert zich altijd in verbinding met de klassieke schoonheid. (bv. Lady Gaga).

Waarom willen de meeste vrouwen mooi zijn?

De drie voornaamste redenen waarom de moderne vrouw denkt dat zij er mooi moet uitzien zijn:
 • maakbaarheid - er goed uitzien is de garantie voor zelfverzekerdheid en zo voor een goed leven; wie gekweld wordt door onzekerheid over haar uiterlijk, koopt dure cosmetica, doet aan sport en volgt een dieet en als dat allemaal niet helpt, komt de schoonheidsoperatie in beeld. Schoonheid is dus maakbaar
 • narcisme - wie aan narcisme lijdt is niet in staat de wereld van de glamour gescheiden te houden van het echte leven; dat is een epidemische cultus geworden. Deze mensen verwarren mooi zijn met gelukkig zijn. Ze blijven aan de gang met schoonheidsoperaties, want naarmate de tijd verstrijkt moeten er steeds meer imperfecties worden weggewerkt. Het gevolg is een groeiend minderwaardigheidscomplex
 • angst voor verval; in deze maatschappij ben je op grond van je leeftijd al snel gediskwalificeerd. Je kunt natuurlijk zo lang mogelijk proberen er jeugdig en fit te blijven uitzien. Maar het is een feit dat de jeugd voorbij gaat en dat de tijd niet teruggedraaid kan worden. Hoeveel botox je er ook tegenaan gooit, je gezicht is toch niet meer dat van een jonge vrouw

Ook mannen moeten mooi zijn of in ieder geval iets van de mode snappen

Mooie mannen zijn zeldzaam en als ze mooi zijn hebben ze dat te danken aan vrouwelijke gelaatstrekken zoals de metroseksuele David Beckham. Schoonheid blijft dus vrouwelijk, ook bij de man, concludeert de schrijfster van het boek. De moderne man hoeft echter over het algemeen niet mooi te zijn, maar hij moet wel iets van mode snappen om te kunnen bekoren. De valkuilen zijn natuurlijk dat je een fashion victim wordt in plaats van een stijlicoon. Maar mode heeft ook een existentiële betekenis: de man kan de mode gebruiken om zijn man-zijn door steeds nieuwe stylings te variëren en zo te handhaven. Stijl is niet te koop, het heeft te maken met houding, levenservaring en innerlijke rijkdom.

De schoonheidsparadox

Hoe meer je probeert mooier, jonger en modieuzer over te komen, hoe meer je van je aantrekkingskracht verliest. Dat is de paradox. Geestelijke verarming en uiterlijk effect gaan hand in hand. En die geestelijke verarming werkt niet aantrekkelijk, maar afstotend. Botoxslachtoffers raken hun inlevingsvermogen in anderen kwijt en staan uiteindelijk overal alleen voor. Om goed geconserveerd te blijven is een hele klus en een ondankbare klus bovendien. Maar er is een filosofisch alternatief: wie mooi wil zijn moet leren. Schoonheid vind je niet alleen aan de oppervlakte, maar ook daar waar uiterlijk en innerlijk in elkaar overgaan. Het gaat hier over de uiterlijke schoonheid, die je alleen maar van binnenuit kunt ontwikkelen: gratie, stijl en houding. Wie een rijk, innerlijk leven heeft is niet langer afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

Wie mooi wil zijn heeft filosofische inzichten nodig

Naarmate je ouder wordt, wordt steeds duidelijker dat de uiterlijke schoonheid zich voedt met de innerlijke schoonheid. Je moet goed weten wie je bent om stijlvol te kunnen zijn; dat betekent dat je beschikt over oordeelsvermogen, vorming, levenservaring en esprit. Houding heeft ermee te maken dat je in moeilijke tijden ruggengraat toont. Mensen bij wie de uiterlijke schoonheid langzaam maar zeker overgaat in een innerlijke houding, blijven aantrekkelijk zolang ze leven. In het échte leven wordt door geliefden bepaald wat mooi is en wat niet. En hier kom je bij het onderscheid tussen pornografische schoonheid (inspiratie door kitscherige schoonheid) en erotiek (bezieling en verlichting door innerlijke schoonheid).

Persoonlijkheid: het resultaat van nadenken

Het kwade begint bij mensen, die weigeren personen te zijn, aldus Hannah Arendt. Het gaat er niet om om geloofwaardig en interessant over te komen, maar om geloofwaardig en interessant te zijn. Strategisch denken versus moreel denken. De morele verantwoordelijkheid speelt ook een rol bij het 'mooi' zijn. Een goed mens is op de een of andere manier altijd mooi, maar een knap, aantrekkelijk, charismatisch mens is niet altijd 'goed'. Botoxfans hebben met poseurs gemeen, dat ze iets voorspiegelen wat ze niet zijn: de aantrekkelijkheid is niet natuurlijk, maar verworven.

Hoe kun je een mooi bestaan opbouwen: de levenskunst als geneeskunst

Volgens de antieke filosofen hebben we geen financiële zekerheid of perfect figuur nodig om het bestaan te kunnen omarmen. Dat lukt alleen als we onze gevoelens als angst, woede, jaloezie, haat, schaamte, begeerte kunnen onderdrukken. Een mooi leven betekent werken aan jezelf, een voortdurende aanpassing van het eigen denken, voelen en handelen. Wat dat betreft doet een filosofische kuur meer voor je dan een schoonheidsoperatie, een antistress-seminar of een succes-coaching. Bijna alle filosofieën zijn het erover eens: alleen het heden telt. Wie inziet dat het leven nooit mooier is dan nu, kan alleen maar winnen. Vertaald naar het oppervlakkige schoonheidsideaal: wie zit te vlassen op een schoonheidsoperatie is nu niet gelukkig, maar hoopt dat in de toekomst dankzij een verbeterd uiterlijk te worden. Een geslaagd leven kenmerkt zich door de volgende aspecten: gelatenheid, innerlijke vrijheid, onafhankelijkheid van materiële goederen, acceptatie van onveranderlijkheden, mensenliefde.

Ooit valt het kwartje

In onze maatschappij draait alles om geld; alleen wie geld heeft kan mooi leven. En omdat het lot altijd anders beschikt dan wij denken of hopen, kunnen we er niet genoeg van vergaren. Maar ooit breekt het besef door: dat wat we nastreven zullen we nooit halen; een perfect leven bestaat niet en het geluk kent altijd zijn beperkingen. Tijd om los te laten. We houden ons dogmatisch vast aan onze doelstellingen - de dingen moeten gaan zoals wij dat willen. De realiteit is natuurlijk anders. We moeten inzien dat we een mooi leven kunnen hebben, als het leven zelf het doel is. Een mooi leven wordt dus bepaald door onze eigen geestelijke instelling.

De vijf A'tjes

De vijf A'tjes voor een vriendschappelijke verhouding met onszelf en voor geslaagde relaties in het algemeen:
 • autarkeia - zelfgenoegzaamheid; de kunst om zich op het wezenlijke te concentreren
 • apatheia - vrij van zenuwslopende gevoelens als angst, hebzucht, lust en onbehagen
 • afasia - oordeelsopschorting; je over niets uitlaten waar je toch niets van snapt
 • aponia - vrijheid van lichamelijke en geestelijke pijn, geen gevoelens van onbehagen
 • ataraxia - vrolijke gelatenheid, zielenrust, weigering om bepaalde doelen na te jagen
Deze vijf A'tjes staan garant voor het geduld; geduld in het vertrouwen dat geluk met een voortdurende levenstraining vanzelf komt.
© 2014 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?Op welke wijze zoeken religieuze Joden innerlijke vrede?Innerlijke vrede c.q. innerlijke rust staat los van de wereld om u heen. De wereld kan vredig zijn terwijl u brandt van…
Persoonlijke groei: innerlijke vreugdemijn kijk opPersoonlijke groei: innerlijke vreugdeOndanks al onze rijkdom in het Westen voelen veel mensen zich ongelukkig. Geld is handig maar geeft geen echte innerlijk…
Wat is het Zwaard van DamoclesWat is het Zwaard van DamoclesDe uitdrukking het Zwaard van Damocles is vrij bekend. Maar waar komt die uitdrukking vandaan? Damocles heeft echt besta…

Gezond haar: do's en dont'sGezond haar: do's en dont'sNiet iedereen heeft van nature een mooie volle bos gezond haar, maar de meeste mensen willen dit wel heel graag. Als je…
Top 8 natuurlijke middelen om moedervlekken te vervagenTop 8 natuurlijke middelen om moedervlekken te vervagenDe een heeft er meer dan de ander: moedervlekken. Een moedervlek in het gezicht wordt ook wel een schoonheidsvlek genoem…
Bronnen en referenties
 • Mooi!, Rebekka Reinhard

Reageer op het artikel "Mooi zijn of mooi lijken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 06-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!