Verzorgende olie voor de huidverzorging

Verzorgende olie voor de huidverzorging We moeten onze huid goed verzorgen. Gelukkig hoeft huidverzorging niet duur te zijn, zeker niet als je een paar huismiddeltjes gebruikt. Heel veel verzorgingsproducten bevatten olie, maar met olie is ook een hele goede lichaamsscrub te maken die niet onderdoet voor de scrubs uit de winkel. En wist je dat je met olie goed kunt ontharen en zelfs insecten op afstand kunt houden? Er kan meer met olie worden gedaan dan je denkt!

Olie en huidverzorging

De huid is ons grootste lichaamsorgaan. Hij beschermt onder andere de kwetsbare organen en weefsels, regelt de lichaamstemperatuur en beschermt tegen schadelijke stoffen en uitdroging. Onze huid heeft ook een sociale functie. Hoe we tegen de medemens aankijken hangt voor een groot deel van het uiterlijk af. Om al deze taken goed uit te kunnen voeren moeten we onze huid goed verzorgen. De conditie ervan houdt verband met hoe we eten en hoe we leven. Voor de verzorging van de huid kunnen we gebruik maken van schoonheidsmiddelen zoals olie.

Olie voor het hele lichaam

Een droge huid knapt geweldig op van pure olijfolie. Smeer meteen na het douchen de natte huid in met olijfolie. Verwarm de olijfolie om hem beter te kunnen verdelen. Voeg eventueel wat druppels lavendelolie of een andere geurige olie toe, wrijf de huid er goed mee in en dep de huid droog.

Olie als lichaamsscrub

Bij het scrubben haal je dode huidcellen weg, cellen die anders op je lichaam blijven zitten en zo je huid een grauwe tint geven, Ze maken de huid dof en droog. Door het gebruik van olie voed je de huid waardoor ze gladder en zachter aanvoelt. De scrub is alleen bedoeld voor je lichaam, voor je gezicht is hij te grof. Zie ook: Olie voor handen, nagels en voeten.

Benodigdheden

  • 15 eetlepels (olijf)olie
  • 15 eetlepels suiker
  • kom
  • afsluitbaar potje of een leeg plastic kuipje van de halvarine

Roer de olie met de suiker door elkaar. Als je liever meer olie gebruikt dan is dat geen probleem. Hou er wel rekening mee dat de substantie vettiger wordt en goed moet worden afgespoeld. Nu is de scrub klaar en kan meteen worden gebruikt. Omdat de scrub een poos goed blijft zou je een grotere hoeveelheid kunnen maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de lichaamsscrub kort voor gebruik te maken. Veel moeite kost het niet.
Door het gebruik van de olie is de douchebak of badkuip spekglad geworden. Zorg er dus voor dat je niet uitglijdt!

Olie om mee te masseren

Een natuurlijke olie voedt de huid, zo kun je bijvoorbeeld denken aan olijfolie, amandelolie of kokosolie. Gebruik verwarmde olie en let erop dat de olie niet te warm wordt, dit is voor de ontvanger niet prettig. Breng de olie niet direct op het lichaam aan, maar giet een scheut olie in je handen, wrijf de handen tegen elkaar en breng de olie aan op het lichaam.

Olie om te ontharen

Scheermesjes, de ladyshave, ontharingscrème. Allemaal doen ze wat ze moeten doen, maar het is altijd maar voor even. Een groot nadeel is ook dat als je eenmaal begint te ontharen, je er voor de rest van je leven aan vast zit en de haargroei sneller terugkomt dan voorheen het geval was. Maar met onderstaand recept ben je een paar weken vrij van ongewenste haargroei. Wil je er definitief vanaf, dan kun je een elektrische ontharingsbehandeling overwegen. Tijdrovend en duur, maar wel effectief.

Benodigdheden

  • 20 gram olijfolie
  • 20 gram lijnolie
  • 300 gram echte bijenwas

Vermeng de olijfolie met de lijnolie en smelt ondertussen de bijenwas au bain-marie. Hiervoor zet je een klein pannetje in een pan met kokend water op een laag vuur en je doet de bijenwas in het pannetje.Wrijf eerst de te ontharen plekken in met de olie (met een pluk watten) en verdeel de gesmolten was over de huid. Pas op! De was moet niet te heet worden opgebracht. Breng de was zo´n 3 millimeter dik op en laat ze afkoelen. Leg er vervolgens een in azijn gedrenkte doek overheen.
Als de was is afgekoeld kun je de doek en de waslaag van de huid aftrekken. Dat voel je wel even, dus hoe sneller je het doet, des te minder last heb je ervan. Zowel de lijnolie als de bijenwas zijn online te koop of bij de drogist.

Olie tegen vervelende insecten

Wie kent het niet, vervelend gezoem dat je op warme zomernachten uit je slaap houdt. Met onderstaand mengsel is dit verleden tijd en kun je genieten van een ongestoorde nachtrust.

Benodigdheden

  • 100 gram olijfolie
  • 5 gram alcohol
  • 5 gram eucalyptusolie
  • 2 gram tijmolie
  • 1 gram anijsolie
  • 1 gram kruidnagelolie

Vermeng alles goed en smeer met het mengsel je huid in. Alle genoemde ingrediënten zijn online te bestellen of zijn verkrijgbaar bij de drogist.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…
Keuze uit vele verzorgingsproductenKeuze uit vele verzorgingsproductenDe keuze uit verzorgingsproducten is zo ruim en het aanbod is zo gevarieerd, dat om de juiste cosmetica producten te kun…
BBB: buik, billen en benen: huidverzorgingBBB: buik, billen en benen: huidverzorgingHet probleemgebied voor veel vrouwen zijn de billen, de buik en de benen. Vet kan zich makkelijk ophopen en het is een g…
Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Zodra het lekker weer wordt, gaan wij Nederlanders het liefst zo snel mogelijk richting het strand. Na een koude winter…

Nagelstyling: manicureNagelstyling: manicureEen manicure is goed voor nagels, nagelriemen en huid. Het bevordert de groei van de nagels en maakt tevens de nagels st…
Verzorgende olie voor je haar en je hoofdhuidVerzorgende olie voor je haar en je hoofdhuidMet uitzondering van lippen, handpalmen, voetzolen en uitwendige geslachtsorganen is het hele lichaam bedekt met haar. H…
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.