Aanpak van haarproblemen

Aanpak van haarproblemen Tijdens je leven is je haar aan voortdurende veranderingen onderhevig. Factoren van buitenaf zoals weersinvloeden en je gezondheid, maar ook je eigen aanpak bepalen hoe je haar uiteindelijk zit. Velen zoeken bij haarproblemen en in de hoop net zulk haar te krijgen als de dame in de reclame hun toevlucht tot reeksen stylingsproducten en verfbeurten die het haar allesbehalve goed doen. Dit verklaart ook waarom je zelden iemand ziet met schitterend haar. Toch is er wel iets aan te doen.

Roos, de schilferende hoofdhuid

Bij roos schilfert de hoofdhuid bovenmatig door irritatie en een te snelle celvernieuwing. De boosdoener is een micro-organisme, een gist. Deze komt bij iedereen voor maar als de omstandigheden ideaal zijn kan de gist zich vermeerderen. Droge verwarmingslucht, kleuren en permanent, het gebruik van krultangen, veelvuldig borstelen en zelfs het douchen onder te heet water kunnen roos in aanleg aanwakkeren. Soms jeukt roos, geeft het roodheid en haaruitval. Aanbevolen is de speciale anti-roos shampoo die de celgroei remt en deze langdurig te gebruiken. Soms helpen ook kruidenshampoos zoals bijvoorbeeld met rozemarijn of tijm, of shampoos met Dode Zee mineralen. Bij roos niet te hard wrijven en het haar zacht droog deppen. Sommige mensen denken dat roos besmettelijk is, maar dat is niet zo, ook heeft het niets te maken met een slechte hygiëne. Ongeveer 40% van de mensen heeft geregeld last van roos, mannen vaker. Nog aanwezige resten van haarverzorgingsproducten zoals gel en hairspray kunnen een conditie geven die op roos lijkt.

Gespleten haar, beschadigd haar

Haar kan splijten door teveel stylen en kleuren waardoor de haarschacht gemakkelijk kan beschadigen en de binnenste vezels uiteen gaan. Het haar is dan poreus geworden. De remedie voor gespleten haarpunten is deze te laten afknippen zodat je voorkomt dat het op steeds hogere niveaus gaat splijten. Lang haar is gevoeliger voor splijten dan kort haar. Hoe groter de mechanische belasting op het haar zoals dat van chemische behandelingen, hoe sneller er beschadigingen optreden. Ook is er een zekere mate van aanleg. Ter voorkoming kun je je haar het best in goede conditie houden en het haar af en toe een herstellend masker geven zodat de beschadigde plekken worden opgevuld en niet verder kunnen splijten. Gespleten haar kan beter niet worden gekleurd of worden gepermanent.

Foute haarverf, eens maar nooit meer

Is je haar te rood of te donker uitgevallen na een verfbeurt, was het dan vaak met heet water en de kleur zal sneller vervagen. Dit is de veiligste methode. Een andere remedie is om volumeshampoo te gebruiken die de haarschubben openzet zodat de kleur sneller verdwijnt. Anti-roos shampoo versnelt het proces van ontkleuren eveneens. Is het echt te erg, kies dan voor high lights voor een natuurlijker effect. Terug verven naar de oude kleur betekent een dubbele aanslag voor je haar, dus bij voorkeur niet doen, omdat het haaruitval en afbreken van het haar teweeg kan brengen. Een te rode glans ook beter niet ontkleuren d.m.v. een blonde kleur, omdat het risico dat het knaloranje wordt te groot is. Groenig haar kan ontstaan als geblondeerd haar in aanraking komt met chloorwater, dus pas daar mee op. Voorts: Mocht je je haar hebben geverfd en er lijkt niets veranderd te zijn, dan komt dit omdat de haren onvoldoende poreus zijn door bijvoorbeeld eerdere haarkleuringen, met name henna. Dit is op te lossen door de henna met olie en alcohol te verwijderen en dan pas te kleuren. Ook restanten van hairstylingproducten kunnen ervoor zorgen dat je haarverf helemaal niet pakt of maar half. Rare haarkleuren zoals groen en oranje kan de kapper neutraliseren door een 'tegenkleur' in het haar aan te brengen.

Statisch haar, knetteren en springen

Iedereen kent het wel, het lijkt alsof je een schok krijgt, je haar knettert en gaat springen. Van je kapsel is niet veel meer over. Statisch haar heeft te maken met aantrekkingskracht die ontstaat door wrijving: Negatief geladen deeltjes trekken positief geladen deeltjes aan. Statisch haar is een natuurkundig verschijnsel en komt 's winters voor, vooral in een vorstperiode als de lucht droog is. Kammen en borstelen verergert het, sterker nog, dan merk je het meestal. Probeer wat hairspray op een houten kam, een vette haarcrème, een schuimgel, een vochtinbrengend masker, een ontklittingsproduct, diep doordringende conditioner of een zuiverende shampoo. Water en jawel, antistatische doekjes werken ook, maar enkel voor het moment. Vermijd alcoholhoudende haarproducten. Sommige shampoos hebben een antistatische werking, deze zijn eveneens een idee.

Mislukt permanent

Het resultaat van een permanent kan tegenvallen door hormonale storingen, zwangerschap, gebruik van bepaalde medicijnen of gewoon door de structuur van je haar kan een permanent wel eens niet goed pakken. Het is ook mogelijk dat een verkeerde voorbereiding de reden is, bijv. het wassen met shampoo die een filter op de haren legt in plaats van een ontvettende shampoo. Een goede kapper vraagt hier ook naar en gaat niet zomaar beginnen. Verder kan de manier waarop de rollers worden ingezet van invloed zijn, horizontale wikkels geven een minder goed resultaat dan verticaal. Beter is om het haar eerst in lagen te knippen voordat er begonnen wordt. Geblondeerd haar kan beter niet worden gepermanent omdat het resultaat erg kan tegenvallen. Een te stijf permanent kan worden hersteld door de kapper door een verdunning van de permanentvloeistof aan te brengen met shampoo, de krullen vervolgens wat uit te trekken terwijl het mengsel intrekt en het dan uit te spoelen. Gepermanent haar moet verzorgd worden, dus neem af en toe een haarmasker en gebruik producten die speciaal voor gepermanent haar zijn. Sowieso is een permanent een aanslag voor je haar en kan het je haar droog, dor, kroezig en pluizig maken. Ook haaruitval is mogelijk, neem het dus enkel heel incidenteel.

Droog, pluizig en/of stug haar

Als de beschermende vetlaag van het haar ontbreekt wordt het droog en glansloos en oogt het stug. Het kan zelfs in de knoop raken en ruw of broos aanvoelen. Dit type haar kan ontstaan door het veelvuldig gebruik van haardrogers, stylingproducten, permanent en bleekmiddelen. Hormonale veranderingen en erfelijkheid kunnen ook factoren zijn, zelfs leeftijd en temperatuurinvloeden zoals lang in de zon zitten, de hele dag in een cv-verwarmde kamer zijn of zwemmen in chloorwater. Voor droog haar zijn speciale shampoos, een conditioner of crèmebehandeling is ook nuttig. Goed inmasseren zodat dat de talgproductie stimuleert en het haar weer glans krijgt. Laat het regelmatig knippen en geef het evt. af en toe een olie-behandeling waarbij je warme olijf- of amandelolie zacht door het haar masseert, daarna een paar uur laten zitten afgedekt met plastic en een handdoek, vervolgens shampoo aanbrengen, deze inwrijven en dan uitspoelen met water. Een haarmasker kan ook. Pluizig haar krijg je weg door de punten in te masseren met wax.

Vet haar, bekendste onder de haarproblemen

Erg vet en plakkerig haar dat vaak plat op het hoofd zit kan te wijten zijn aan de hormoonbalans waardoor talgklieren overactief worden zoals in de puberteit, of door teveel stylingproducten en conditioners te gebruiken. Vet haar kan zelfs stinken. Gebruik geen olie voor het haar en vet haar kan beter niet te vaak worden geborsteld. Een permanent is een optie zodat het haar wat verder van de hoofdhuid afstaat en het haar droger oogt, hetzelfde geldt voor kapsels die hetzelfde beogen. Vaak denkt men dat de hoofdhuid sneller vet wordt als het haar te vaak wordt gewassen, maar het tegendeel is waar mits de shampoo goed wordt ingemasseerd, ook in de hoofdhuid. Vet haar trekt juist vuildeeltjes aan als het te weinig wordt gewassen. Grondig uitspoelen is wel noodzakelijk omdat restjes shampoo je haar ook weer vet kunnen maken. Vermijd het dragen van mutsen en petten.

Slap en futloos haar

Ken je het fenomeen van de 'bad hair day'? Wat je ook doet, het haar luistert niet en wil niks. De conditie van je haar hangt deels af van hoe je je voelt. Hormonale oorzaken, stress, slecht eten en slapen en moeheid kunnen er toe bijdragen dat het haar dof wordt. Minder voedingsstoffen komen in je bloed en afvalstoffen daarentegen worden niet goed afgevoerd. Een shampoo met collageen maakt elke afzonderlijke haar dikker waardoor je haar als geheel voller wordt. Dit effect kan ook worden bereikt door een scheut bier na het laatste spoelwater over je haar te gieten. Voor een snel effect kan het haar ook ondersteboven worden geföhnd en het lijkt alsof je een hele bos haar hebt.

Grijs haar

Grijs haar ontstaat als de leeftijd oploopt en de pigmentcellen in de haren langzaam beginnen af te sterven en steeds minder melanine kunnen produceren. In de haarschacht zal steeds minder kleur (pigment) aanwezig zijn met als gevolg dat het haar van zijn kleur wordt ontdaan, en het wit of grijs wordt. Het haar is dus gewoon kleurloos. De leeftijd waarop dit gebeurt is vaak erfelijk bepaald. Omdat op jonge leeftijd vrijwel niemand met grijs haar door het leven wil, is de beste oplossing het te kleuren, en voor een natuurlijk effect het liefst in een kleur gelijk aan of iets lichter dan de eigen haarkleur. In het begin kan worden volstaan met kleurspoelingen, maar later zal de echte haarverf nodig zijn welke om een optimale grijsdekking te waarborgen, om de zes weken moet worden herhaald. Soms wil grijs haar de nieuwe kleur niet 'pakken' maar ook hier zijn bij de kapsalon remedies voor.

Haarverlies, haaruitval, kaalheid

Haarverlies heeft diverse oorzaken: Ziekten, medicijnen, stress, ijzertekort, schildklierproblemen, stofwisselingsstoornissen, chemotherapie en wijzigingen in de hormoonspiegel zoals na een zwangerschap zijn er om bekend. Het verlies van circa 50-100 haren per dag is overigens normaal en het haar groeit niet stabiel maar in fases. Na een groei van 3 tot 6 jaar volgt er een rustperiode waarna het na een maand of drie wat opvallender begint uit te vallen. Mannen hebben van nature eerder haaruitval dan vrouwen. De oorzaak is een overgeërfde overgevoeligheid van de haarwortels voor de mannelijke geslachtshormonen, de androgenen waaronder testosteron. Deze verkorten de groeifase van het haar. Deze haaruitval begint bij de slapen en bij de kruin en strekt zich uit naar boven. Een klein deel van de vrouwen krijgt rond de overgang als de invloed van oestrogeen vermindert eveneens haaruitval en bij een nog kleiner deel kan dit veel eerder optreden, vaak als de vader van de vrouw vroeg kaal werd. Bij vrouwen begint deze kaalheid, in tegenstelling tot mannen, bij de bovenkant van de schedel. Er bestaan ook nog zeldzamere vormen van haaruitval.

"Gentlemen prefer blondes... but gentlemen marry brunettes." ~ A.Loos

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Hoe houd je je haar gezond?Hoe houd je je haar gezond?Gezond en mooi haar willen we allemaal, maar het valt niet altijd mee om het haar in optimale conditie te krijgen en te…

Natuurlijke Middelen Lichaamsverzorging - Huid Haar & MondLichaamsverzorging met natuurlijke plantaardige producten geeft een gezond en weldadig effect. Crème en olie, huidverzor…
Bronnen en referenties
Reacties

Sofie, 03-12-2012
Hallo,
Ik heb de laatste tijd altijd last van mega grote klitten in mijn nek, mijn haar is 55cm lang en erg dik. ook als ik ga zwemmen en ik mijn haar in een stevige velcht draai is de knoop groter dan mijn hoofd als ik eruit kom. Wat kan ik er insmeren om dit te voorkomen? ik gebruik al wax, cremesoeling die ik er daar niet uit haal, maar niets helpt mij echt. Hebben julie nog een idee? Reactie infoteur, 04-12-2012
Hi Sofie, jazeker. Het haar namelijk drastisch laten knippen. Grt, A.

Kiki, 22-03-2012
Ik heb een heel lang verhaal voor je! Mijn haar is van nature donker asblond. Ik had een tijd highlights en uiteindelijk was ik licht goudblond. Toen wou ik eens wat anders en besloot ik het donkerbruin te verven met kleurshampoo. Helaas was het kleurvershil zo groot dat ik in de punten helemaal groen werd en ik allemaal vlekken had van donkertinten. Mijn kapper zij dat ik het een roodtint moest verven. Daarna was de onderkant nog steeds grijzig en de bovenkant paarsachtig rood. Toen heb ik het nog een keer donkerblond proberen te verven en werd het weer heel donker. Nog een keer goudblond en toen werd mij uitgroei geel en ik had nog steeds een rood stuk en een vlekkerig grauw stuk. Kortom: ik heb flink lopen knoeien! Eindelijk bij een kapper heb ik het laten ontkleuren en donkerblond laten verven (ik wil namelijk gewoon mijn eigen haarkleur terug!) maar door een henna cremepje kon het er maar kort in en heeft het niet zo goed geholpen. Door de onkleuring is er nog steeds een roodachtige gloed met een extra rood stuk van een van de eerste verfbeurten, en is mijn uitgroei nog wat gelig. De punten zijn nu wel goed, ook al ik mijn hele kapsel nog wat donker. Ik heb nu Keune shampoo en contitioner voor geverfd haar en gebruik 2x per week haarmaskers en mijn haar voelt goed gezond ook al heb ik het laten ontkleuren, al valt er wel best wat uit bij het wassen. Help! Wat moet ik doen om terug te komen naar donkerblond, het liefst een niet te warme kleur, ik ben al die uitgroei en het gedoe helemaal zat! Reactie infoteur, 23-03-2012
Hi Kiki, onder 'foute haarverf' staat al het een en ander. Verder raad ik je aan om lange tijd helemaal niets te doen zodat het haar tot rust komt. Haaruitval is een signaal dat je haar veel te veel te verduren heeft gehad. Nooit meer doen dus. Je wilt nu terug naar donkerblond, welnu, dat wordt het vanzelf als je maar lang genoeg wacht. Daar is geen bus verf voor nodig. Wil je per se andere tinten eroverheen, doe dat dan nooit vaker dan om de twee tot drie maanden. Probeer een goed merk van de drogist of ga naar een goede kapper. Doe niet allebei! Mislukt het, wacht dan wederom enkele maanden en was je haar in de tussentijd met antiroos-shampoo zodat de verkeerde kleur snel verdwijnt. Groetjes, A.

Sharon, 29-05-2011
Hallo,

Ik heb een half jaar geleden mijn haren laten ontkleuren en laten blonderen, wat eigenlijk een beetje mislukt is, want ik heb donkerblond als eigen kleur en het is lichtblond geverfd daarna, door kapper laten doen. Ik ben een maand later naar de kapper gegaan, omdat ik gewoon plukken haar verloor, door het ontkleuren. Ik heb toen mijn haar erg kort laten knippen, maar het blond ging er natuurlijk nog niet mee weg. nu heb ik al redelijk aardige uitgroei, maar wil nog niet naar de kapper. Ik gebruik sinds 2 a 3 maanden head and shoulders en dat helpt wel een beetje, voornamelijk met het groeien van mijn haar, dat gaat sindsdien best wel snel. Maar zijn er geen andere manieren omdat geverfd lichtblond eruit te krijgen? Want het begint nu echt niet meer mooi te worden.
En ik wil geen schadelijke middelen ofzoiets gebruiken, mijn haar is op dit moment best zwak.

Bedankt alvast!

Groetjes,

Sharon Reactie infoteur, 30-05-2011
Hi Sharon, er zijn enkele trucs om geverfd haar zo snel mogelijk weg te krijgen:
1. Gebruik van anti-roos shampoo
2. Olijfolie op het haar toepassen (voor elke wasbeurt een half uur laten intrekken)
3. Je haar steeds met zo heet mogelijk water wassen
4. Je haar elke dag 2 a 3 keer wassen
En als laatste geduld!
Succes, A.

Jacky Heijmans, 23-05-2011
Hallo,

Ik heb een heel aantal jaren met veel stress achter de rug, en zit er nog steeds midden in.
Daarnaast heb ik een hormoon behandeling gehad.

Ik ben een vrouw, en mijn haar is van nature blond en dik met een slag erin.
Maar de laatste jaren begin ik aardig grijs te worden. Nou ben ik bijna 46 dus op zich vind ik dat nog geen probleem.
Wat ik wel vervelend vind is dat het grijze haar een soort pijpekrul/wafelijzer krul heeft, terwijl het blonde gedeelte nog gewoon vrij steil is met een slag.

Ik heb ze helemaal kort laten knippen in de hoop dat het eruit zou gaan, maar het gevolg was dat het grijze haar als een gek van mijn hoofd afstond, dus heb ik ze inmiddels weer lang laten groeien. Door het gewicht blijft het in ieder geval redelijk zitten.
Maar het zit er uit alsof ik uit het oerwoud getrokken ben, en ik krijg het niet meer netjes.
Het is ook droog geworden.
Ik heb niet veel geld om dure produkten te kopen, maar misschien heeft u het een of andere huismiddeltje dat ik zou kunnen proberen, of een andere tip?

Ik zou het echt heel erg waarderen!
In ieder geval heel erg bedankt en ik wens u een heerlijke dag!

Met vriendelijke groetjes,
Jacky Heijmans Reactie infoteur, 24-05-2011
Hi Jacky, had ik maar de gouden tip :(. Grijs haar is altijd stugger en droger, dat merk je al. Als het haar ook nog eens dik is, staat het alle kanten op en lijkt je kapsel wel een vogelnest. Je kunt het natuurlijk stylen door allerlei smeersels te proberen. Gel houdt het in elk geval in bedwang. Een optie is om je haar te kleuren, dit maakt het vrijwel altijd slapper. Ook cremespoeling en conditioner e.d. maken het haar slap en steil. En misschien beter handelbaar. Maar misschien is dat per individu wel verschillend. Mogelijk krijg je nog reacties! Groetjes, A.

Mariska, 03-04-2009
Ben bij de kapper geweest en toen is er wat fout gegaan met kleuren, nog maals kleuren en weer bij kleuren met als resultaat afgeknapt haar en toen opgevuld met extensions en nu is het probleem alleen maar erger geworden met als resultaat kort afgeknipt en minder haar over wat nu help. vriendelijke groet mariska. Reactie infoteur, 22-05-2009
Hi Mariska. Er is teveel aan je haar gebeurd, en dat is niet goed. Je kunt het best nu wachten tot het weer is gegroeid. In het vervolg een andere kapper of zelf kleuren. Succes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.