InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Beauty > Wat is uw lichaamstype

Wat is uw lichaamstype

Wat is uw lichaamstype Welke figuur heb je, welke bikini, pasvorm en kleding wordt het? Hoewel we steeds meer aan ons lichaam sleutelen en slank willen zijn, is er steeds één constante: je eigen lichaamstype en figuur. Je kunt veel aan je houding doen, maar je lichaamstype is genetisch bepaald en kan zonder operaties niet of nauwelijks worden veranderd. Welk lichaamstype heb jij. Ben je Ectomorf, Mesomorf, of Endomorf. Dat maak namelijk nogal wat uit en daarmee ligt ook je lichaamsgewicht meestal vast.

Welk lichaamstype heb ik eigenlijk, welke pasvorm

Aan de wijze waarop je overkomt op anderen kun je veel doen. Ook je figuur kun je aanpassen. Door een andere houding, dieet, gezond afvallen of bijvoorbeeld fitness. Maar aan je lichaamstype kun je weinig tot niets doen. De opmerking ik heb zwaardere botten dan een ander, of mijn spieren zijn beter ontwikkeld, blijken op waarheid te berusten. Je lichaamstype kan worden toegerekend aan één van de volgende drie types:

Ga voor je zelf dus na tot welk overheersend type je behoort. Want bij een gewichtstoename of -verlies, word je een variant van het aangeboren lichaamstype, en is het onmogelijk om alleen maar op bepaalde plaatsen gewicht te verliezen. Het lichaamstype, genetisch bepaald, blijft overeind. Dit neemt overigens niet weg, dat sporten en gezond leven natuurlijk altijd goed voor je is.

Ik ben Ectomorf

Als je Endomorf bent, dan ben je overwegend lang, mager en wat hoekig gebouwd. Je hebt lange ledematen, smalle gewrichten, weinig lichaamsvet, weinig rondingen en bent niet erg gespierd. Mensen met dit type kunnen vrij veel eten zonder aan te komen. Door hun bouw zijn ze minder geschikt voor de explosieve sporten. Je vindt dit lichaamstype dan ook meer bij duursporten, zoals de marathon. Hoogte en lengte zijn ook een groot voordeel bij sporten als hoogspringen.

Ik ben Mesomorf

Een mesomorf lichaam is van nature sterk en zonder specifieke gewichtsconcentraties op het lichaam. Het is van nature slank en atletisch gebouwd met brede schouders en sterk ontwikkelde spieren. Ook de bekkens en benen zijn goed ontwikkeld. Het overtollige vet gaat vooral op de buik zitten. Dit type heeft een meer vechtlustig temperament en heeft behoefte aan beweging. Het past prima bij explosieve sporten die een goede sprint of veel kracht vereisen.

Ik ben Endomorf

Endomorfe types hebben kortere ledematen dan de vorige twee types. Het zwaartepunt ligt relatief laag, de heupen zijn breed en de gewrichten zwaar. Het lichaam heeft een ronde, volle vorm. De spieren zijn minder ontwikkeld, de schouders zijn hoog en vierkant. Ook de nek is kort. Een gewichtstoename gaat voornamelijk rond de heupen en dijen zitten. Deze types vindt je meer bij sporten die behendigheid vereisen, zoals bij tennissers en zwemmers.

Appel, peer of zandloper

Een andere indeling is de indeling van je figuur naar bepaalde vruchten en de zandloper:
 • Appel;
 • Peer;
 • Zandloper.

Een appelvormig figuur betekent:
 • Smalle heupen;
 • Lange smalle benen;
 • Wat gezetter rondom de middel;
 • Relatief grotere borsten en schouders hebben.

Een peervormig figuur betekent:
 • Slanke taille;
 • Platte buik;
 • Heupen zijn breder dan de schouders die relatief smal zijn;
 • Wat kleinere borsten hebben;
 • Dikkere bovenbenen hebben;
 • Achterkant en dijen zijn wat dikker.

Een zandloper figuur houdt in:
 • Heupen zijn in mooie verhouding met de schouders;
 • Een zichtbare en duidelijke taille;
 • Relatief kleine borsten.

Slot

Behoor je overwegend tot een bepaald type of figuur, doe daar dan je voordeel mee. De basisvorm geeft namelijk aan in welke sport je waarschijnlijk het beste af zult zijn en wat qua afslanken het beste haalbaar is. Bovendien wordt duidelijk dat een volledig andere figuur, via diëten of anderszins, niet tot nauwelijks mogelijk is. Geleidelijk gezond afvallen is wel mogelijk.

Lees verder

© 2007 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lichaamsbouw en krachtsportLichaamsbouw en krachtsportHoe komt het toch dat de ene alleen maar naar een sportschool hoeft te kijken en zijn spiermassa neemt al toe? Een ander…
Het verband tussen ons uiterlijk en innerlijkHet verband tussen ons uiterlijk en innerlijkVaak wordt er gezegd: “het maakt niet uit hoe je eruit ziet, alle mensen zijn gelijk!”. Maar vaak blijft dit ook maar bi…
BBB: de juiste jeans voor elk figuurGoed zittende jeans uitzoeken is moeilijk. Iedereen heeft een verschillend figuur: brede heupen, of juist smalle heupen,…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit 'step aerobics, cardiotraining, zumba, spinning, aquagym en striding'. Ieder…
Afvallen door te gamen?Afvallen door te gamen?De laatste jaren zijn games steeds populairder geworden als echt afvalmethodes. Wil jij afvallen? Dan is het helemaal ni…

Reageer op het artikel "Wat is uw lichaamstype"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ayse, 27-07-2016 12:49 #7
K weet niet zeker welke figuur ik heb. Volgens mijn metingen heb ik : 89-72-107 cm. Mn schouders zijn ongeveer 104 cm maar ze lijken wel ongeveer in verhouding met mn heupen. Ben ik dan meer een peer of een zandloper? Reactie infoteur, 17-02-2018
Beste Ayse,
Je bent door je taille eerder een zandloper.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patricia Pulleman, 24-03-2016 01:01 #6
Mijn lichaam is Mesomorf volgens de test. Wat voor soort kleding staat mij goed? Reactie infoteur, 24-03-2016
Hallo Patricia Pulleman,
Kies voor kleding die je schouders minder breed laten lijken en het accent op je benen en vrouwelijkheid te leggen. Denk aan een top met slank gesneden schouders, kortere jurkjes en rokjes, stoffen als fluweel, lage of strakke spijkerbroeken. Voorkom vormloze kleding, spaghettibandjes, geen schoudervullingen of tops met veel dessin. Richt zo de visuele driehoek naar beneden. Bekende voorbeelden zijn Halle Berry, Jessica Alba, Madonna.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Melissa, 20-09-2012 13:08 #5
Ik ben 13 en heb nog geen billen maar mijn zusje wel kan het zo zijn dat ik het later kan krijgen? Reactie infoteur, 20-09-2012
Hoi Melissa,
Ja hoor. Daarover hoef je je niet druk te maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fatma, 24-08-2012 14:47 #4
Op welke leeftijd ongeveer krijg je vrouwelijke rondingen zoals borsten heupen en billen? Reactie infoteur, 24-08-2012
Beste Fatma,
In de pubertijd tussen de 10 jaar en 16 jaar ontstaan de vrouwelijke rondingen, bredere heupen. Bij de ene vrouw gaat het allemaal wat sneller dan bij de andere.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kelly, 22-08-2012 12:40 #3
Hallo ik ben 14 en ik twijfel over mijn lichaamsfiguur. Mijn moeder is een duidelijke zandloper. Mijn moeder zegt ook dat ik een goede vetverdeling heb. Mijn onderbuik steekt er een beetje uit maar ik heb wel een taille. Ik heb niet echt een grote kont maar wel een ronde en volle. Mijn schouders zijn in verhouding ietsjes breder dan mijn heupen. Zelf wil ik een zandloperfiguur maar ik twijfel heel erg, mijn moeder zegt dat ik nog van de breedte moet groeien en dat het nog allemaal komt. Dus wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 22-08-2012
Hallo Kelly,
Je moet vooral jezelf zijn. Daarmee bedoel ik dat je niets moet forceren. Wie 14 is kan nog een beetje uitgroeien en dan heb je misschien wel de zandloper die je zoekt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lilly, 16-08-2012 13:24 #2
Op welke leeftijd heb je dan een lichaamsfiguur? of verschilt het gewoon per persoon? Reactie infoteur, 16-08-2012
Beste Lilly,
Als iemand volgroeid is, zie je duidelijk welk lichaamstype daar bij hoort. Dat verschilt per persoon inderdaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 10-08-2012 15:20 #1
Tot en met welke leeftijd groeien je heupen? Reactie infoteur, 10-08-2012
Beste Anoniem,
De heupen (niet het vet op de heupen) zijn meestal volgroeid als een meisje 14 à 15 jaar is, maar het kan per individu anders zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 28-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Special: Mooi en gezond
Reacties: 7
Schrijf mee!