InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Beauty > Voetklachten zijn te genezen, maar beter te voorkomen

Voetklachten zijn te genezen, maar beter te voorkomen

Voetklachten zijn te genezen, maar beter te voorkomen Als je naar je eigen blote voeten of naar die van anderen kijkt, is het beeld vaak niet aantrekkelijk. Omdat we er flitsend en aantrekkelijk willen uitzien, en daarom vaak slechtzittend of knellend schoeisel dragen, betalen we een hoge prijs. Namelijk lelijke ongezonde en enigszins misvormde voeten, kromme tenen etc. Gelukkig is veel voetenleed meestal nog wel te herstellen mits we er tijdig bij zijn.

Lelijke voeten

Wanneer de sokken en schoenen uitgaan is het beeld niet altijd even fraai. Voetenleed als kalknagels, overtollig eelt, haar op de tenen, likdoorns en hielkloven ontsieren de voet in hoge mate. Terwijl je eigenlijk wil pronken met je lichaam. Maar een hoop ongemak is eigenlijk makkelijk te voorkomen en te genezen.

Schoenen moeten goed passen

Aan menige (vrouwen)voet mankeert wel het een en ander, maar een hoop leed is eigenlijk niet nodig. Het begint natuurlijk met het dragen van de juiste schoenen.
  • Schoenen met een te harde stugge achterkant kunnen leiden tot een botknobbel op de hiel.
  • Krap zittende schoenen of te puntige schoenen veroorzaken op de duur misvormde voeten. Je tenen raken bekneld en raken scheef of vervormd. Of je krijgt hamertenen. Van de kleine teen is soms niet veel meer over. Zorg dus dat de schoenen lekker ruim zitten.
  • Hoge hakken zijn natuurlijk helemaal uit den boze als het om gezonde voeten gaat, dus draag ze zo weinig mogelijk. Ook gezonder voor achillespees en kuitspieren.

Veel voorkomende voetklachten en hun oplossing

Likdoorns

Verschijnen op plaatsen waar de schoenen knellen. Een likdoorn is in feite een ingegroeide eeltkegel, die liefst door een pedicure moet worden weggehaald. Maar je kunt wellicht ook baat bij likdoornpleisters hebben.

Overtollig eelt

Ontstaat eveneens door verkeerd schoeisel, zoals klappende slippers, knellende schoenen, klompen e.d. Het overtollige eelt kun je meestal wel weghalen door eerst een lang warm (voet)bad te nemen, waardoor het eelt zacht wordt. Vervolgens met een speciale eeltvijl wegschrapen.

Huidschimmel

Zwemmerseczeem of huidschimmel is een nare jeukerige huidaandoening tussen de tenen. Veel mensen hebben er (van tijd tot tijd) hinder van, waarschijnlijk ook omdat het besmettelijk is. Gemeenschappelijke warme en vochtige ruimten, zoals in sauna en zwembad zijn dus vaak de boosdoeners. Soms gaat het over als je het droog houdt en met een anti-schimmelzalf. Maar als de schimmel erg hevig is zul je langs de huisarts moeten. Overigens schijnt pootje baden in de (zoute) zee een gunstig effect te hebben, vanwege de vele verschillende zouten en mineralen, etc., waaronder het element jodium.

Kalknagels

Kalnagels of schimmelnagels lijken een toenemend probleem. Ook hier geldt dat besmetting vaak ontstaat in warme en vochtige gemeenschappelijke ruimtes, bijvoorbeeld de douche van de sportclub. De schimmel zorgt ervoor dat de teennagel los raakt, waarna onder de nagel allerlei stoffen, talg e.d. terecht kunnen komen. Vervolgens wordt de nagel, dikker, geel en tenslotte poreus. En gaat dan ook nog eens zeer doen. Via een ontsmettende tinctuur kan je het bestrijden, of anders naar de huisarts die waarschijnlijk anti-mycotica pillen zal voorschrijven.
© 2011 - 2019 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of ander plaatsen waar door druk of irritatie de huidcellen versn…
Voetproblemen door eeltVoetproblemen ontstaan vaak door toedoen van overmatige eeltvorming, wat voor problemen kunnen ontstaan en hoe kan dit v…
Zwemmerseczeem oorzaken, symptomen en behandelingZwemmerseczeem (tinea pedis, voetschimmel) wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel groeit in een warme vochtige…
Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Kalknagel oorzaken, symptomen en behandelingEen kalknagel kan ontzettend vervelend zijn. Hoewel een kalknagel geen pijn veroorzaakt, is een kalknagel wel ontsierend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elijahssong, Pixabay
  • Volkskrant magazine april 2011

Reageer op het artikel "Voetklachten zijn te genezen, maar beter te voorkomen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robbie
Laatste update: 27-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!