Dieet en aardappelen: aardappelen ongezond of supervoedsel?
Gaat een dieet en aardappelen wel samen? Zijn aardappelen ongezond of zijn aardappelen een supervoedsel? Diverse dieetgoeroes beweren dat aardappelen dikmakers zijn. Dikmakers vanwege het grote gehalte aan koolhydraten dat in een aardappel zit. In diverse koolhydraatarme diëten wordt het eten van aardappelen dan ook sterk afgeraden. Aardappelen bevatten echter ook veel gezonde voedingswaarden. Zo bevatten aardappelen diverse anti-oxidanten, ijzer, kalium, vitamine B1 en B6. Door deze vitaminen is het eten van aardappelen volgens sommige wetenschappers gezond. Het eten van aardappelen kan ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten en het eten van aardappelen stimuleert ook een goede darmwerking. Mede door deze werkingen zijn er diverse wetenschappers die verklaren dat de aardappel als supervoedsel betiteld mag worden.
Geschiedenis van de aardappel
De oorsprong van de aardappel, die in het Latijns Solanum Tuberosum wordt genoemd, is voor het eerst ontdekt in Zuid Amerika. De aardappel werd in Zuid Amerika in 1536 ontdekt door de Spanjaarden. De Spaanse ontdekkingsreizigers, die de aardappelen vonden, spraken in die tijd over meelachtige wortels die goed van smaak waren. De eerste aardappelen in Nederland werden tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de Leidse Hortus geplant. Toch duurde het nog tot 1727 voordat de aardappel in Nederland erkend werd als eetbare groente. Maar sindsdien is de aardappel ongekend populair en eten we de aardappel onder anderen:
- gepureerd;
- gebakken;
- gekookt;
- gefrituurd.
Aardappelen eten tijdens het volgen van een dieet
Over het eten van aardappelen bestaan vele taboes. Deze taboes zijn ontstaan doordat meerdere dieetgoeroes de aardappelen uit hun dieet verbannen hebben. Het gaat hierom de
koolhydraatarme diëten, zoals onder anderen het
Dukan dieet of het dieet van Dr. Frank. In deze koolhydraat arme diëten wordt het afgeraden om aardappelen te eten, omdat de aardappel een bron van zetmeel is. Zetmeel bestaat uit vele complexe koolhydraten. De koolhydraten worden door velen als dikmaker gezien. De vraag is echter of een aardappel van zich zelf wel tot de zogenaamde dikmakers behoort.
Wetenschappelijk onderzoek
Wanneer men er voor kiest om een aardappel te koken, dan bevat 100 gram aardappelen, maar liefst 82 kcal en helemaal geen vet. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van aardappelen helpt om de cholesterol te verlagen en dat het aankomen door het eten van aardappelen nagenoeg te verwaarlozen is. Hieruit blijkt dus dat het onnodig is om aardappelen uit het dagelijkse menu te verbannen. Door het verbannen van aardappelen uit het menu, loopt men essentiële voedingsstoffen mis. Hierbij kan gedacht worden aan een belangrijke voedingsstof vitamine C.
Vitamine C
Vitamine C kan het menselijk lichaam niet zelf aanmaken. De aardappel slaat een deel van de aangemaakte stoffen op voor later gebruik. Naast vitamine C bevat de aardappel carotenoïden. Vitamine C en carotenoïden zijn zogenaamde anti-oxidanten. De anti-oxidanten kunnen de vrije radicalen, die in het menselijk lichaam woekeren, onschadelijk maken. Door het onschadelijk maken van de vrije radicalen wordt de kans op hart- en vaatziekten en de diverse vormen van kanker behoorlijk verkleind.
Hoe kan men een aardappel zo gezond mogelijk eten?
Wanneer een persoon optimaal wil genieten van gezonde voedingswaarden van aardappelen, dan moet deze persoon bewuste keuzes maken. Het gaat hier zowel om de keuze van het aardappelras, als om de bereidingswijze van de aardappel. Afhankelijk van het aardappelras, komen anti-oxidanten van nature in hogere mate in een aardappel voor. Terwijl de concentraties in andere rassen laag kan zijn. Aardappelen die veel anti-oxidanten bevatten, hebben in de meeste gevallen een geelachtige vleeskleur. Daarnaast kan men het beste kiezen voor biologische aardappelen. Biologische aardappelen bevatten volgens onderzoekers de minste gifstoffen.
Solanine in aardappel
Aardappelen kunnen de stof solanine bevatten. Deze natuurlijke gifstof kan voorkomen in groene plekken onder de schil en in de uitlopers van oudere aardappelen. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt kun je last krijgen van onder andere koorts, buikpijn en diarree. Solanine wordt niet afgebroken wanneer je de aardappel bereidt. Het is daarom belangrijk om groene plekken en uitlopers ruim weg te snijden. Om te voorkomen dat solanine zich ontwikkelt in aardappelen dien je ze te bewaren op een donkere, koele en droge plaats.
Bereiding
Om de gezonde voedingstoffen van aardappelen zoveel mogelijk voor de consumptie te beschermen, is het verstandig om de (biologische) aardappelen in de schil te koken of te stomen. Daarnaast kan men het best zo weinig mogelijk olie of andere vetstoffen toevoegen. Hiermee wordt het frituren of bakken van een aardappel door wetenschappers dus heel erg sterk afgeraden.
Lees verder