Dieet en groene thee, is groene thee drinken gezond?

Dieet en groene thee, is groene thee drinken gezond? Over de hele wereld wordt er thee gedronken. Dat thee ook een zeer goede drank is voor gewichstbeheersing is niet bij iedereen bekend. Groene thee lijkt het wondermiddel te zijn tegen overgewicht. Studies hebben aangetoond dat groene thee een zeer positieve werking heeft om af te vallen. Omdat veel mensen thee drinken hoeft men er feitelijk geen extra moeite voor te doen. Daarnaast stimuleert het drinken van groene thee het afvalproces dubbel en dwars. Vooral wanneer men groene thee drinkt ter ondersteuning van een dieet. Velen vragen zich dan ook af waarom groene thee gezonder is dan zwarte thee en vragen zich ook af hoeveel groene thee men per dag moet drinken om succesvol af te kunnen vallen?

Dieet en groene thee

De groene thee is een theesoort dat afkomstig is van de bladeren van de Camellia sinensis. De Camellia sinensis is een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. Van de Camellia sinensis plant wordt gemaakt:
 • groene thee;
 • witte thee;
 • oolong;
 • zwarte thee.
Het verschil tussen deze theesoorten zit in het verschil van de verwerking van de theebladeren. Bij groene thee blijven de theebladeren zoveel mogelijk in tact. De versgeplukte blaadjes van de Camellia sinensis worden voor het maken van groene thee alleen licht gestoomd. Voor het maken van de zwarte thee worden de blaadjes geroosterd en oxideren dus volledig. Dit oxidatieproces wordt veelal fermiteren genoemd.

Populair

Lange tijd was het drinken van groene thee vooral populair in China en Japan. De traditionele Chinese geneeskunst gebruikte het drinken van groene thee dan ook al eeuwen voor het genezen van:
 • Hoofdpijn
 • Lichaamspijnen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Depressie
 • Ontgiften

Geneeskrachtige werking

In de 21e eeuw krijgt de groene thee echter ook steeds meer naamsbekendheid in de Westerse landen. Ook in Nederland en België wordt steeds meer groene thee gedronken. Dit komt hoofdzakelijk doordat er steeds meer onderzoeken gedaan worden naar de werking van groene thee. Deze onderzoeken bevestigen dat groene thee een zeer geneeskrachtige werking heeft.

Dieet en afvallen

Onderzoeken naar de gezondheidswerking van groene thee hebben onder anderen uitgewezen dat groene thee veel goede en gezonde stoffen bevat. Zo bevat groene thee onder andere anti-oxidanten en fenolen. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht, dat men sneller af kan vallen wanneer men regelmatig groene thee drinkt. Door het drinken van groene thee wordt volgens de onderzoekers de spijsvertering verbeterd. Dit heeft als gevolg dat het menselijk lichaam eerder over gaat tot vetverbranding. Wanneer men iedere dag een paar glazen groene thee zou drinken, zou een persoon in drie maanden gemiddeld anderhalve kilo lichaamsgewicht kunnen verliezen. De onderzoekers zijn bij dit onderzoek er wel vanuit gegaan, dat men naast het drinken van groene thee geen dieet volgt of extra lichaamsbeweging krijgt. Naast het afvallen zou het drinken van groene thee ook een preventieve werking hebben. Wanneer men eenmaal is afgevallen, dan komen de kilo’s bij het drinken van groene thee er minder snel weer aan.

Hoeveel glazen groene thee moet men drinken om af te vallen?

De aanbevolen hoeveelheid groene thee per dag is twee tot drie glazen. Groene thee is een prima dorstlesser. Groene theedrinkers mogen overigens naar eigen persoonlijke behoefte thee drinken. Dus mag men iedere dag gerust meer glazen thee drinken dan de aanbevolen hoeveelheid. Het drinken van meer groene thee, dan twee of drie glazen per dag, zal echter geen resultaten hebben op het afvalproces.

Positieve eigenschappen

Naast het afvallen zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat het drinken van groene thee nog veel meer positieve eigenschappen heeft voor de menselijke gezondheid. Zo zou het drinken van groene thee de mensen ook helpen en beschermen tegen onder andere:
 • Alzheimer,
 • Oogaandoeningen,
 • Ziekte van Parkinson,
 • Hart en vaatziekten.

Wetenschappelijke studie

Daarnaast zijn er nog verschillende andere wetenschappelijke studies. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek gaande naar de geneeskrachtige werking van groene thee op kanker.

Waarom is groene thee gezonder dan zwarte thee?

Ondanks dat groene en zwarte thee geproduceerd worden van bladeren van dezelfde plant, heeft groene thee een veel gezondere werking dan de zwarte thee. De gezondere werking van de groene thee komt doordat tijdens het produceren van zwarte thee de theebladeren veel meer worden bewerkt. Daarnaast gaan er bij het produceren van zwarte thee veel polyfenolen verloren. Polyfenolen zijn plantaardige stoffen met sterke antioxidant, antikanker en antivirale eigenschappen. De aanwezigheid van deze stoffen in de groene thee zorgen er dus hoofdzakelijk voor dat het drinken van groene thee zoveel meer positieve effecten op de gezondheid heeft dan de zwarte thee.
© 2013 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…

Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wax115, Rgbstock
 • www.ad.nl
 • www.wikiipedia.org

Reageer op het artikel "Dieet en groene thee, is groene thee drinken gezond?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 14-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!