Populaire boeken over hormonen, dieet en afvallen

Populaire boeken over hormonen, dieet en afvallen Afvallen is een veel gelezen onderwerp. Een aantal populaire boeken over afvallen, hormonen en dieet stelt, dat personen kunnen afvallen door de biochemische processen van hun hormonen in het lichaam te beïnvloeden. Zij zijn geschreven vanuit een (semi) wetenschappelijke of medische invalshoek. Zij vertellen waarom mensen met overgewicht iets moeten doen of juist moeten laten om het gewenste figuur te bereiken of terug te krijgen. De auteurs leggen uit, waarop bepaalde hormonen reageren en verdiepen zich in de oorzaken van vetrollen en buikvet. De lezer leert hoe hij de controle op zijn hormonen terug kan krijgen. Wat hebben deze boeken gemeen, waarop verschillen zij en wat zijn hun inzichten over de rol van stress bij het afvallen?

Buikvet

In het dagelijks leven trekken regelmatig mannen en vrouwen met een zogeheten appelfiguur voorbij. Kenmerkend voor een appelfiguur is het hebben van vet op de buikstreek (zwemband). Vet op de buik veroorzaakt bij vrouwen een mannelijke, rechte taille. Vrouwen in de overgang bijvoorbeeld, die het gehalte aan het hormoon oestrogeen zien dalen en het hormoon testosteron zien stijgen, merken de vervelende uitwerking van dat hormonenspel in de spiegel. Vetopslag dat door Moeder Natuur bedoeld is als buffer tegen botontkalking of als een extra energiebron, verandert het figuur van een vrouw in een appelfiguur. Bij mannen van middelbare leeftijd nemen spiermassa en het testosterongehalte af en wordt vet meer op de buikstreek opgeslagen. Door het verlies aan spiermassa kan het lichaam minder vet verbranden. Al dat extra vet wordt rondom het middel en op de buik opgeslagen. Aangezien het lichaam van deze mannen en vrouwen vet krampachtig wil vasthouden, is het lastig om vet op de buikstreek kwijt te raken met traditionele middelen. Meer bewegen en een caloriearm dieet zijn onvoldoende.

Appels en peren

Een appelfiguur of peervormig? / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen appelfiguur of peervormig? / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Vrouwen die nog niet in de overgang zijn, maken in principe meer oestrogeen aan. Zij hebben wat dat betreft eerder een peervormige lichaam. Kenmerkend voor een peerfiguur is vetopslag op de heupen en op de bovenbenen. Het lichaam is voorbereid op het dragen van kinderen en zogen. Oestrogeen maakt het vrouwenfiguur vrouwelijker door het creëren van rondingen, denk bijvoorbeeld hierbij aan een zogeheten wespentaille (zandloper figuur). Het vrouwenfiguur heeft zich volgens de wetenschap aangepast aan de moderne tijd. De wespentaille die gemeengoed was in het dagelijks beeld in de jaren vijftig bestaat niet meer. Het stressvolle bestaan van de moderne vrouw zou een aandeel hebben in die aanpassing en de taille dikker hebben gemaakt, zo luidt de theorie.

Wie af wil vallen maakt het niet uit of zij peervormig of appelvormig zijn, die persoon wil gewoon een lichaam dat in verhouding is. Een appelfiguur kan lichamelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om vast te stellen of dat zo is of niet. Bij het horen van de term appelfiguur is wellicht de eerste vraag die opdoemt: “heb ik ook een appelfiguur?” De tweede vraag is: “hoe kom ik van mijn vet af?” Op de tweede vraag geven een aantal populaire boeken over afvallen gericht antwoord.

Berekenen of sprake is van een appelfiguur

Heb ik een appelfiguur? Een eenvoudige berekening laat dat zien. Daarbij wordt gekeken naar de verhouding (ratio) tussen de tailleomvang en de heupen. Neem met een meetlint de maat op van de taille (smalste gedeelte) en de heupen (breedste gedeelte) in centimeters. Deel de uitkomst van de meting van de heupen door de uitkomst van de taille. Een rekenvoorbeeld voor de vrouw:
De omvang van de taille is 85 cm en de heupen hebben een omvang van 100 cm. 100 gedeeld door 85 = 0.85. Het ‘doorslagpunt’ voor het wel of niet hebben van een appelfiguur voor de vrouw ligt op 0.80. Bij de man ligt het doorslagpunt op 1.0. Dit betekent dat in het gegeven voorbeeld sprake is van een appelfiguur.

Als sprake is van een appelfiguur is het wellicht tijd om aandacht te besteden aan een manier om van dat appelfiguur af te komen, al is het maar om de gezondheidsvoordelen, die het oplevert. Overigens vertelt het spiegelbeeld vaak of het figuur om esthetische redenen aangepakt dient te worden, daar is geen berekening voor nodig. In alle publicaties komen de volgende stappen steeds terug wat het afvallen betreft:
 • het werken aan negatieve stress;
 • het werken aan de bloedsuikerspiegel.

Stress maakt het lichaam dik

Yoga en meditatie helpen ontstressen / Bron: Geralt, PixabayYoga en meditatie helpen ontstressen / Bron: Geralt, Pixabay
Alle recente publicaties over afvallen en hormonen zijn eensluidend wat stress betreft. Negatieve stress is dikmakend. De theorie over de rol van stress bij overgewicht is een nieuwe ontwikkeling. Het luidt als volgt: het lichaam reageert op stress door bepaalde hormonen vrij te geven (adrenaline en cortisol). Stresshormonen ondersteunen het vechten- of vluchtenmechanisme in ons lichaam en zorgen ervoor dat glucose als extra bron aan energie aangemaakt wordt. Ongebruikte energie slaat het lichaam vervolgens op voor nieuwe ‘noodgevallen’. Dat kwam in het verre verleden goed van pas om aan wilde dieren te ontsnappen of bij de jacht met pijl en boog bijvoorbeeld. De oermens kon zijn energie wat dat betreft goed kwijt in tegenstelling tot de moderne mens. Helaas is zelden sprake van een noodsituatie, die al die vetreserves gebruikt.

Cortisol, het vecht- of vluchthormoon

Voortdurende stress (zoals zo vaak voorkomt in deze moderne tijd) zorgt voor een aanhoudende aanmaak van stresshormonen en de resulterende vetopslag. Cortisol heeft daarnaast ook een andere vervelende eigenschap: het wakkert de trek aan naar energiebronnen als vette en snelle koolhydraten (snacks, suiker enzovoorts). Wie een appelfiguur heeft, maakt ook nog eens meer cortisol aan dan een peervormige persoon doet. Bij een peervorm heeft de aanmaak van oestrogeen de overhand. Het lichaam komt al met al in een vicieuze cirkel terecht en wordt alsmaar dikker.

Hormonen en afvallen

Een aantal hormonen hebben grote invloed op ons figuur en de manier waarop wij bijvoorbeeld met eten en drinken omgaan. Lichaamshormonen zijn te beschouwen als ons inwendige besturingssysteem. Grip op dat besturingssysteem is zelfs onmisbaar om te kunnen afvallen. Op basis van deze wetenschap is een vierledige aanpak ontwikkeld. De onderdelen werken onderling met elkaar samen. De vier onderdelen zijn:
 • eten en drinken;
 • bewegen;
 • negatieve stress hanteren;
 • supplementen.

Dieet houden / Bron: Mojzagrebinfo, PixabayDieet houden / Bron: Mojzagrebinfo, Pixabay

Populaire boeken over hormonen, dieet en afvallen

Het kon niet uitblijven dat de kennis die opgedaan is over de werking van onze hormonen op het menselijk lichaam onderwerp is van veel artikelen in de media en in publicaties. Een aantal bekende schrijvers van boeken over afvallen, hormonen en dieet zijn onder meer:
 • Dr. Marilyn Grenville;
 • Ir. Ralph Moorman;
 • Dr. Rami Cohen;
 • Dr. Natasha Turner;
 • Dr. Elisabeth Lee Vliet.

Hier volgt per auteur een toelichting op hun publicaties en hun theorieën over hormonen een afvallen.

Marilyn Grenville is auteur van: Het appelfiguur

De Britse Marilyn Grenville is een vooraanstaande voedingsdeskundige. Zij is vooral gespecialiseerd in voeding bij de vrouw en heeft diverse consultatieklinieken voor voedingsadviezen. Zij heeft onder meer het boek Het appelfiguur als succesvolle publicatie op haar naam staan. Dit boek is specifiek op vrouwen gericht, die de overgang zijn gepasseerd en die last hebben van vet rondom de taille en op de buik. Het boek bevat een plan om in een tijdsbestek van drie maanden een appelfiguur te veranderen in een lichaam met een kleinere taille.

Zij bespreekt aandoeningen waar een lichaam met vet rondom de taille en op de buik vooral bevattelijk voor is, zoals hartklachten, diabetes en hoge bloeddruk. Alleen daarom al is het verstandig om het vet op die plaatsen kwijt te raken, stelt zij. Zij bespreekt de nadelige werking van bepaalde hormonen en de rol van negatieve stress. Zij geeft helder uitleg waarom deze hormonen vet rondom de taille opslaan en hoe het lichaam ertoe komt deze hormonen steeds aan te maken (verkeerde eetkeuzes). Zij biedt een viertal handvatten om de hormonen weer in het gelid te krijgen. Zij geeft als leidraad de volgende adviezen mee:
 • vermijd dranken die cortisol laten aanmaken of dranken die suiker bevatten;
 • vermijd behalve suiker ook andere snelle koolhydraten (witte meel bijvoorbeeld);
 • eet onbewerkt voedsel (puur natuur);
 • eet de juiste vetten;
 • eet proteïnen bij elke maaltijd zodat het hongergevoel langer wegblijft;
 • eet drie maaltijden per dag (kleine porties);
 • eet twee gezonde snacks per dag;
 • drink geen alcohol;
 • beweeg (cardio -en weerstandstraining);
 • neem supplementen in die het afvallen ondersteunen (zoals vitamine C);
 • verminder zoveel mogelijk stress (meditatie/yoga)

Daarnaast motiveert zij door mensen erop te wijzen niet meer te denken in termen van slechte voeding en goede voeding. Zij adviseert een balans aan te houden van 80% volgens haar protocol te eten en drinken en 20% buiten het protocol. Zulke onderbouwde adviezen zijn ook veelvuldig terug te vinden bij de andere auteurs, wat niet zo verwonderlijk is. Kleine porties, geen suiker en meer bewegen vormen al jaren de basis om extra kilo's kwijt te raken. In het verleden werd evenwel niet zozeer op de werking van de hormonen ingegaan. Nieuw in de strijd tegen overtollig vet zijn de inzet van specifieke supplementen (een samenstel van diverse supplementen in zogenaamde 'kits') en de kijk op de rol van stress. Zo geeft honger stress, wat dikmakend is.

Ralph Moorman is auteur van: De hormoonfactor

De Nederlandse Ralph Moorman is een gezondheidscoach en ingenieur levensmiddelentechnologie. Hij is levensmiddelenadviseur, docent en spreker. Hij adviseert bedrijven, over het welzijn van hun werknemers wat gezondheid en voeding betreft. Hij heeft onder meer de bestseller De hormoonfactor geschreven. In dit boek vertelt hij hoeveel invloed bepaalde hormonen op de stofwisseling hebben en daarmee op de gezondheid. Zijn boek geeft het advies om aan deze hormonale onbalans te werken. Verder dienen negatieve stressniveaus te worden verlaagd. Ook hier geldt een aantal criteria om het afvallen te ondersteunen: de juiste voeding, bewegen, supplementen en stressverlaging. Zijn levensstijl is populair onder bekende Nederlanders. Hij is ook de auteur van Het hormoonbalansdieet en andere publicaties over voeding.

Natasha Turner is auteur van: The hormone diet

Natuurarts Natasha Turner is een homeopathische arts, televisie persoonlijkheid en schrijfster van het boek The hormone diet. Zij is eigenaar van de Clear Medicine Wellness Boutique in Canada. Haar boek beschrijft hoe bepaalde hormonen de wens om af te vallen verstoren. Zij richt zich op zowel de man als de vrouw. Haar filosofie zou afvallen tot resultaat hebben, een langer leven en een jeugdig uiterlijk. Het dieet is de eerste twee weken glutenvrij. Het eten van biologische voedingswaren wordt gestimuleerd als ook het zes dagen per week bewegen. Ook zij ontraadt het gebruik van koffie en alcohol, rood vlees en snelle koolhydraten. Zij adviseert in haar boek om iedere 3 à 4 uur te eten en geeft de voorkeur aan het zogeheten Mediterrane dieet. Daarnaast zijn een aantal supplementen onderdeel van het plan om het lichaam te helpen ontslakken. Darmspoelingen en het gebruik van kruiden kunnen ook een onderdeel van het plan uitmaken. Een onderdeel van het plan is het laten uitvoeren van tests bijvoorbeeld om de zuurtegraad van het lichaam te bepalen. The supercharged hormone diet is ook geschreven door deze schrijfster.

Dr Rami Cohen, is auteur van: Het Dr Cohen dieet

De vrouwenarts Rami Cohen heeft het boek geschreven met de Engelse titel Dr. Cohens 1st personal diet. In het Nederlands is dit vertaald naar Het Dr Cohen dieet. Deze schrijver richt zich op de nadelige werking van HGH (een groeihormoon), serotonine en insuline. Met behulp van een bloedmonster kan gekeken worden waar tekorten en overschotten zijn. Op basis daarvan kan een dieet worden samengesteld (maatwerk). Zijn conclusie op basis van zijn theorie over hormonale onbalans, is dat overgewicht een ziekte is. Zijn voorgestelde dieet kan een onbalans opheffen. Het dieet is gebaseerd op combinaties proteïne en groenten.

Dr Sara Gottfried, is auteur van: The hormone cure

The hormone cure staat op de New York Times bestsellerslijst. Sara Gottfried is vrouwenarts en oprichter van the Gottfried Institute. Zij heeft een protocol ontwikkeld om de hormonen bij de vrouw weer in balans te krijgen. Haar aanpak is gericht op voeding, beweging en stressvermindering. waarbij onder meer kruidentherapieën kunnen worden toegepast.

Dr Elisabeth Lee Vliet is auteur van: Women, weight and hormones

Elisabeth Lee Vliet is een Amerikaanse arts, auteur en spreker met een reeks andere beroepsmatige kwaliteiten. Zij richt zich met name op de vrouw en de werking van haar hormonen. De auteur onderzoekt in haar boek waarom het lichaam van de vrouw vet opslaat tegenover het lichaam van de man, dat vet sneller verbrandt. Haar boek is geschreven voor vrouwen van 35-plus.

Rode draden en nieuwe inzichten

Rode draad / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayRode draad / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Nieuw is dat de publicaties aandacht besteden aan de rol van bepaalde hormonen en hun onderlinge samenspel. Dit kan juist motiverend werken om te begrijpen waarom bijvoorbeeld suiker of alcohol dient te worden vermeden, in plaats van het droge advies van weleer om suiker en alcohol te laten staan, of het verhaal dat het lege calorieën zijn. Daarnaast wordt het innemen van bepaalde supplementen geadviseerd. Nu niet om tekorten aan mineralen of vitamines in het voedsel aan te vullen, maar om het lichaam te ondersteunen in het proces om vet los te laten. Nieuw is verder de rol van negatieve stress: gehaast zijn, hongeren, maaltijden overslaan en druk van buitenaf beïnvloeden de hormonen en maken dik. Tot slot adviseren diverse auteurs om tests te laten uitvoeren om tot maatwerk te kunnen komen. De zuurgraad van het lichaam kan worden gecontroleerd, terwijl bloed, urine -of speekseltests iets kunnen vertellen over tekorten of overschotten aan een bepaalde hormoon.

Lees verder

© 2016 - 2020 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Informatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenInformatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenVrouwen met (ernstige) overgangsklachten kunnen ervoor kiezen om bio-identieke hormonen te gebruiken. De hormonen zouden…
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…

Afvallen met nopal door glycemische index laag te houdenAfvallen met nopal door glycemische index laag te houdenOp dieet gaan betekent voor veel mensen de strijd aangaan met suiker en vet. De inname ervan dient beperkt te worden maa…
Afvallen met ForskolinAfvallen met ForskolinForskolin is een afslankproduct gemaakt van de wortel van de plant Coleus forrskohlii. Het kan ondersteunen bij het volg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://jenaidavanwijk.com/hormonen-die-je-dik-maken-oestrogenen/;
 • http://www.womanandhome.com/diet-and-health/293168/lose-weight-from-your-waist;
 • http://www.marilynglenville.com/wp-content/uploads/2015/08/Understanding-Fat-Around-the-Middle-2015.pdf;
 • http://relatie.blog.nl/aantrekkingskracht-2/2011/02/22/vrouwen-denken-vaak-onterecht-dat-ze-zandloperfiguur-hebben;
 • http://www.herplace.com/books/women-weight-hormones.htm;
 • http://www.healthline.com/health/hormone-diet;
 • http://www.modernehippies.nl/review-het-hormoon-geheim/;
 • http://www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/how-your-hormones-affect-your-weight;
 • http://www.mindbodygreen.com/0-20232/10-ways-to-reset-your-hormones-for-health-energy-weight-control.html;
 • http://relatie.blog.nl/aantrekkingskracht-2/2011/02/22/vrouwen-denken-vaak-onterecht-dat-ze-zandloperfiguur-hebben;
 • http://www.herplace.com/books/women-weight-hormones.htm;
 • http://www.healthline.com/health/hormone-diet;
 • http://www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/how-your-hormones-affect-your-weight;
 • http://www.modernehippies.nl/review-het-hormoon-geheim/ http://www.ralphmoorman.com/over-ralph-moorman;
 • http://www.leukafvallen.nl/het-dr-cohen-dieet/;
 • http://www.huffingtonpost.com/dr-jade-teta/weight-loss-tips_b_3980234.html;
 • http://www.livestrong.com/article/381922-how-women-lose-weight-around-the-middle/;
 • http://www.health.com/health/gallery/0,,20670974,00.html/view-all;
 • https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=calculating%20apple%20shape%20in%20men;
 • http://www.healthyfoodhouse.com/how-to-lose-fat-in-your-waist-legs-and-hips/;
 • http://www.prevention.com/weight-loss/hormone-reset-diet;
 • http://thehormonecurebook.com/downloads/bonus-hormone-toolkit.pdf (Sara Gottfried);
 • http://www.herplace.com/;
 • http://www.chewfo.com/diets/the-hormone-cure-by-sara-gottfried-md-2013-what-to-eat-and-foods-to-avoid-food-list/;
 • http://1stpersonaldiet.com/;
 • http://www.livestrong.com/article/149541-what-causes-men-to-have-hard-fat-bellies/;
 • http://www.dailymail.co.uk/health/article-90592/Are-women-going-pear-shaped.html;
 • http://www.livestrong.com/article/416270-will-a-pear-shaped-woman-lose-weight-quicker-than-an-apple-shaped-woman/
 • http://www.marilynglenville.com/;
 • http://www.ralphmoorman.com/webshop;
 • https://drnatashaturner.com/;
 • http://www.cohens.com.au/weight_loss_program/dr_cohen_and_his_research.html.
 • Afbeeldingen afkomstig van Pixabay Public Domain Pictures, Truk, Mojzagrebinfo en Cyker free vector images.
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Mojzagrebinfo, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Clker Free Vector Images, Pixabay

Reageer op het artikel "Populaire boeken over hormonen, dieet en afvallen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: 24-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Bronnen en referenties: 38
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!