Jodendom en voeding: snel afvallen en voedingsgewoonten
Snel afvallen bestaat niet echt. Ook niet anno 2023 waarin we op internet overspoeld worden met allerlei diëten om af te vallen. Het lukt misschien wel om in korte tijd aardig wat kilo's kwijt te raken maar het is er ook weer snel aan (jojo-effect). Een dieet is een samenwerking tussen lichaam en geest. De visie van de Joodse wijsgeer Maimonides vormt een belangrijke leidraad voor het bestuderen van het eetgedrag binnen het Jodendom. Ook kijken we naar zelfbehandelingsstrategieën om het overeten aan te pakken.
Gezond eten volgens Maimonides
Algemene informatie over de visie van Maimonides vindt u in het artikel: Jodendom en voeding: eten en gezondheid volgens Maimonides. Dat artikel vormt het uitgangspunt voor dit artikel over gezond eten. Uiteraard hield Maimonides zich in zijn tijd niet echt bezig met snel afvallen, maar wel met gezond eten. En gezond eten leidt tot afvallen. Het Jodendom kent verder niet een speciaal afslankprogramma maar moedigt wel gezond eten aan. Uiteraard gelden voor de Joden zelf ook nog de koshere voedingswetten maar die hebben op zich niets met afvallen te maken. Ook daarbij geldt dat niet te veel eten het credo is.
Snel afvallen is lastig – weinig diëten werken
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 12,5% van de Nederlanders erin slaagt om gedurende langere periode succesvol af te vallen. Het geheim lijkt te liggen in het overstappen op andere eetgewoonten. Een goed afslankprogramma bevat gevarieerd voedsel en veel lichaamsbeweging. Maaltijdvervangers worden gebruikt om snel af te vallen maar na de kuur komt men weer evenzo snel weer aan.
Goede stofwisseling
Mensen met een hoog rustmetabolisme (stofwisseling in rust toestand) verteren meer en krijgen minder snel een buikje.
Het jojo-effect
Wanneer eenmaal wat kilo's zijn verloren dan is lichaamsbeweging belangrijk bij het handhaven van het verloren gewicht. Op deze wijze kan het jojo-effect voorkomen worden. Dus het gaat zowel om het veranderen van eetgewoonten als beweeggewoonten. Wie dat niet doet zal weer vele kilo's aankomen. Een goed dieet bestaat uit veel mineralen en vitamines, rauwkost, vezels, groente en fruit.
Psychologische eetstoornissen
Er bestaat een interactie tussen lichaam en geest. Bij emotionele stress blijkt 70% minder te gaan eten, 11% juist meer te gaan eten en bij 19% is geen verandering in het eetpatroon waar te nemen.
Drievoudig psychisch disfunctioneren
Obesitas (vetzucht) en anorexia nervosa kennen drie vormen van psychisch disfunctioneren:
- een gestoord beeld van het lichaamsbeweging
- een vertroebelde waarneming en verwerking van stimuli zoals honger, dorst en verzadiging.
- onmacht of hulpeloosheid
Psychologische verklaringen vetzucht
Mensen die aan vetzucht lijden proberen een leegte op te vullen. Vooral de avonden een weekeinden zijn bedreigende perioden. Ook beschouwt men het lichaam als onaantrekkelijk. Tevens is er sprake van surrogaat bevrediging.
Therapeutische benaderingen
Het is mogelijk af te slanken met biofeedback, autogene training en ontspanningsoefeningen.
Rationele emotionele therapie
Rationele emotionele therapie is handig om het zelfbeeld te verbeteren. Vaak beelden mensen zich ten onrechte in dat ze te dik zijn. Ze voelen zich onzeker en machteloos. Zij dienen weer de omgevingssituatie te beheersen en meer zelfvertrouwen aan te kweken. Men kan hierbij denken aan assertiviteitstraining.
Moraliteit
Om vetzucht tegen te gaan moet de mens ook meer aandacht besteden aan traditionele deugden zoals ingetogenheid, nederigheid en trouw. Door deze deugden te benadrukken kunnen we ons beter richten op de echte prioriteiten. Vraatzucht is een grote ondeugd die onze gezondheid op de proef stelt.
Positief gedrag
Positief gedrag heeft een gunstig effect op de vermageringskuur. Denk hierbij aan een gezellig huis, leuke vrienden, een prettig gezinsleven en bevredigend werk. Ook kan het helpen om contact aan te gaan met ex-overeters om te kijken welke factoren de eetzucht aanwakkeren.