Jodendom en voeding: snel afvallen en voedingsgewoonten

Jodendom en voeding: snel afvallen en voedingsgewoonten Snel afvallen bestaat niet echt. Ook niet anno 2023 waarin we op internet overspoeld worden met allerlei diëten om af te vallen. Het lukt misschien wel om in korte tijd aardig wat kilo's kwijt te raken maar het is er ook weer snel aan (jojo-effect). Een dieet is een samenwerking tussen lichaam en geest. De visie van de Joodse wijsgeer Maimonides vormt een belangrijke leidraad voor het bestuderen van het eetgedrag binnen het Jodendom. Ook kijken we naar zelfbehandelingsstrategieën om het overeten aan te pakken.

Gezond eten volgens Maimonides

Algemene informatie over de visie van Maimonides vindt u in het artikel: Jodendom en voeding: eten en gezondheid volgens Maimonides. Dat artikel vormt het uitgangspunt voor dit artikel over gezond eten. Uiteraard hield Maimonides zich in zijn tijd niet echt bezig met snel afvallen, maar wel met gezond eten. En gezond eten leidt tot afvallen. Het Jodendom kent verder niet een speciaal afslankprogramma maar moedigt wel gezond eten aan. Uiteraard gelden voor de Joden zelf ook nog de koshere voedingswetten maar die hebben op zich niets met afvallen te maken. Ook daarbij geldt dat niet te veel eten het credo is.

Snel afvallen is lastig – weinig diëten werken

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 12,5% van de Nederlanders erin slaagt om gedurende langere periode succesvol af te vallen. Het geheim lijkt te liggen in het overstappen op andere eetgewoonten. Een goed afslankprogramma bevat gevarieerd voedsel en veel lichaamsbeweging. Maaltijdvervangers worden gebruikt om snel af te vallen maar na de kuur komt men weer evenzo snel weer aan.

Goede stofwisseling

Mensen met een hoog rustmetabolisme (stofwisseling in rust toestand) verteren meer en krijgen minder snel een buikje.

Het jojo-effect

Wanneer eenmaal wat kilo's zijn verloren dan is lichaamsbeweging belangrijk bij het handhaven van het verloren gewicht. Op deze wijze kan het jojo-effect voorkomen worden. Dus het gaat zowel om het veranderen van eetgewoonten als beweeggewoonten. Wie dat niet doet zal weer vele kilo's aankomen. Een goed dieet bestaat uit veel mineralen en vitamines, rauwkost, vezels, groente en fruit.

Psychologische eetstoornissen

Er bestaat een interactie tussen lichaam en geest. Bij emotionele stress blijkt 70% minder te gaan eten, 11% juist meer te gaan eten en bij 19% is geen verandering in het eetpatroon waar te nemen.

Drievoudig psychisch disfunctioneren

Obesitas (vetzucht) en anorexia nervosa kennen drie vormen van psychisch disfunctioneren:
  1. een gestoord beeld van het lichaamsbeweging
  2. een vertroebelde waarneming en verwerking van stimuli zoals honger, dorst en verzadiging.
  3. onmacht of hulpeloosheid

Psychologische verklaringen vetzucht

Mensen die aan vetzucht lijden proberen een leegte op te vullen. Vooral de avonden een weekeinden zijn bedreigende perioden. Ook beschouwt men het lichaam als onaantrekkelijk. Tevens is er sprake van surrogaat bevrediging.

Therapeutische benaderingen

Het is mogelijk af te slanken met biofeedback, autogene training en ontspanningsoefeningen.

Rationele emotionele therapie

Rationele emotionele therapie is handig om het zelfbeeld te verbeteren. Vaak beelden mensen zich ten onrechte in dat ze te dik zijn. Ze voelen zich onzeker en machteloos. Zij dienen weer de omgevingssituatie te beheersen en meer zelfvertrouwen aan te kweken. Men kan hierbij denken aan assertiviteitstraining.

Moraliteit

Om vetzucht tegen te gaan moet de mens ook meer aandacht besteden aan traditionele deugden zoals ingetogenheid, nederigheid en trouw. Door deze deugden te benadrukken kunnen we ons beter richten op de echte prioriteiten. Vraatzucht is een grote ondeugd die onze gezondheid op de proef stelt.

Positief gedrag

Positief gedrag heeft een gunstig effect op de vermageringskuur. Denk hierbij aan een gezellig huis, leuke vrienden, een prettig gezinsleven en bevredigend werk. Ook kan het helpen om contact aan te gaan met ex-overeters om te kijken welke factoren de eetzucht aanwakkeren.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Afvallen met Vet Vernietiger XTRAfvallen met Vet Vernietiger XTRVet Vernietiger XTR is een van de vele dieetproducten die je stofwisseling versnellen en vet verbranden. Het resultaat:…
Afvallen rond je buikAfvallen rond je buik lijkt erg moeilijk maar dat is het niet. Veel mensen proberen alleen af te vallen rond hun buik do…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…

De do's en dont’s van lijnenDe do's en dont’s van lijnenWie wordt er niet direct of indirect mee geconfronteerd … lijnen! Mannen, maar meer nog vrouwen zijn zelden tevreden ove…
Hoeveel calorieën verbruik je met sporten of wandelen?Met bewegen vallen mensen af. Maar hoeveel val je af door welke beweging en hoeveel Kcal zij ndat? En hoeveel eet je er…
Bronnen en referenties
  • Aan tafel bij de rabbijn – R. Evers/L. Mock
Jehoeda (174 artikelen)
Laatste update: 26-02-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.