Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingen

Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingen Heb je vaak last van de maag en behoren maagklachten tot je dagelijks leven? Dan kan omeprazol een goede oplossing zijn voor je probleem. Omeprazol is een geneesmiddel tegen maagproblemen dat behoort tot de groep van de protonpompremmers. Omeprazol verhindert de aanmaak van maagzuur en kan soelaas bieden bij klachten als brandend maagzuur, reflux en slikproblemen. Het gebruik van alcohol combineren met omeprazol is af te raden, vermits alcoholische dranken de maagwand prikkelen. Hoeveel van dit geneesmiddel tegen maagzuur mag je nemen per dag en wat zijn de mogelijke bijwerkingen ervan?

Omeprazol tegen maagzuur

Omeprazol is een geneesmiddel dat behoort tot de protonpompremmers. Omeprazol heeft als functie de maagwand te beschermen en de ontwikkeling van maagzuur af te remmen. Doordat de aanmaak van maagzuur wordt bestreden kan omeprazol een sterke vermindering van klachten geven bij maagproblemen. Omeprazol is in lage dosissen vrij verkrijgbaar, terwijl je voor een hogere dosis een doktersrecept nodig hebt.

Gebruik en dosis

Maagklachten

Maagklachten die met dit geneesmiddel kunnen bestreden worden zijn onder meer maagbrand, maagzuur en een maagzweer. Maar ook mensen met reflux, slikproblemen en slokdarmaandoeningen kunnen gebaat zijn met omeprazol. Verder wordt deze protonpompremmer ook voorgeschreven bij darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Hoeveel omeprazol per dag?

Het hangt af van jouw specifieke situatie om te weten hoeveel omeprazol je mag gebruiken per dag. De arts zal de aangewezen dosis van deze maagzuurremmer voorschrijven. Doorgaans neem je 20 à 40 mg omeprazol een of twee keer per dag: 's ochtends om de basis te leggen voor de rest van de dag, en eventueel ook 's avonds. Bij de behandeling van darmzweer of maagzweer kan de behandeling gestopt worden bij het verdwijnen van de zweer. Maar ook gebruik over een langere termijn is mogelijk: dan is het de bedoeling om een terugkeer van de symptomen te verhinderen.

Autorijden en alcohol

Alcohol is een stof die maag en darmen erg prikkelt, dus de conclusie is snel gemaakt: alcohol is af te raden als je geneesmiddelen neemt die precies je maagwand moeten beschermen. Autorijden als je omeprazol neemt zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, als je tenminste geen last hebt van duizeligheid of misselijkheid. Deze symptomen zijn neveneffecten die kunnen optreden bij het gebruik van omeprazol. Denk je hiervan zoveel last te hebben dat het risico's kan opleveren op de weg, laat de wagen dan aan de kant staan.

Omeprazol merknamen

Omeprazol is onder meer te koop onder de volgende merknamen:
  • Losec
  • Buscozol
  • Axanum
  • Maagzuurremmer HTP Omeprazol 10 mg

Bijwerkingen

Neveneffecten algemeen

Omeprazol kan mensen met maagproblemen erg goed helpen, maar kan helaas ook vervelende neveneffecten met zich meebrengen, vooral in het begin van de behandeling. Voorbeelden van bijwerkingen van omeprazol zijn onder meer:
  • hoofdpijn
  • droge mond
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • braken
  • buikpijn
  • diarree
  • slaperigheid
  • in zeldzame gevallen: huiduitslag, koorts, jeuk, gehoorproblemen, zichtproblemen, smaakproblemen

Langdurig gebruik

Opvallend is dat bij het gebruik van omeprazol op lange termijn bepaalde bijwerkingen kunnen optreden die net teweegbrengen wat het geneesmiddel tracht vermijden, namelijk maagklachten. Doordat er gedurende een lange periode een kleinere hoeveelheid maagzuur wordt geproduceerd kan er een wildgroei aan bacteriën ontstaan die onder meer kan leiden tot klachten als "zuurbrand". Paradoxaal genoeg kan een overdreven gebruik van de maagzuurremmer omeprazol dus leiden tot maagklachten. Daarom is het aangeraden om dit geneesmiddel op beperkte en verantwoorde wijze te gebruiken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuurVerschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuurVeel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur. Dat is een vervelende aandoening. Er zijn verschillende middel…
Diclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac behoort tot de geneesmiddelengroep van de NSAID's en is een van de meest gebruikte pijnstillers. Diclofenac w…
Omeprazol; werking, toepassing en bijwerkingenOmeprazol; werking, toepassing en bijwerkingenOmeprazol (Losec) is een maagzuurremmer die bekoort tot de klasse van protonpompremmers. Omeprazol wordt gebruikt in om…
Ibuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffectenIbuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffectenIbuprofen is voor de meeste mensen een gekend pijnstillend medicijn, denk bijvoorbeeld aan de merknamen brufen of nurofe…

De consequenties van een B6, B8, B11 en B12 tekortDe consequenties van een B6, B8, B11 en B12 tekortVitaminen liggen ten grondslag aan vele noodzakelijke lichaamsprocessen, waardoor vitale organen, bloed, zenuwen, ruggen…
Bloedonderzoek: bloedbezinking (BSE), wat is dat?Bloedonderzoek: bloedbezinking (BSE), wat is dat?Bloedbezinking (BSE) is een van de meest aangevraagde onderzoeken van het bloed. De bloedbezinking, geeft een aanwijzing…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/omeprazol?product=omeprazol#onder-welke-namen-is-omeprazol-verkrijgbaar
  • http://www.starteensgezond.nl/medicijnen/bijwerkingen_omeprazol.php
  • http://www.reneadmiraal.nl/nierpancreas/nptx/medicijnen/omeprazolmaagwandbeschermer/index.html
  • http://forum.e-gezondheid.be/gebruik-van-pantomed/forum/1329
  • http://www.drogisterij.net/gezondheid/geneesmiddelen/spijsvertering-geneesmiddelen/maag-spijsvertering-1/maagzuurremmer-htp-omeprazol-20-mg-8714632070059, (bronnen geraadpleegd op 19/05/2016).
Reactie

Els Merlijn, 17-06-2013
Bij de bijwerkingen van omeprazol wordt aangegeven, dat je zichtproblemen kan krijgen. Ik heb sinds jan.j.l.omeprazol gebruikt en kreeg zichtproblemen wazig en dubbel zien. De huisarts geïnformeerd en vond dat deze bijwerking eigenlijk niet voorkomt. Gestopt met omeprazol en cimetedine. Hoelang duurt het dat ik weer gewoon kan kijken. Reactie infoteur, 17-06-2013
Hallo Els,

Beetje raar dat je huisarts zegt dat de bijwerking van zichtproblemen bij omeprazol niet voorkomt. Ik hoop niet dat hij het probleem minimaliseert. Het kan misschien geen kwaad om een second opinion aan te vragen bij de oogarts. Hoelang dit zal duren is moeilijk te zeggen, voorlopig afwachten en volhouden is het beste dat je kan doen. Bij verergering van de klachten best wel opnieuw een arts raadplegen.

Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.