InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Hoe slecht zijn transvetten voor onze gezondheid?
nieuws uitgelicht

Hoe slecht zijn transvetten voor onze gezondheid?

Hoe slecht zijn transvetten voor onze gezondheid? Transvetten zouden risicovoller zijn dan men ooit had gedacht. Momenteel is er een wetsvoorstel om schadelijke transvetten uit onze voeding te bannen. Transvetten zijn immers de basis van vele ziekten, en zijn verantwoordelijk voor onze gezondheid. Ze zijn zelfs nog gevaarlijker dan verzadigde vetten. Ook kant- en klare maaltijden zijn risicovol. Om onze gezondheid te beschermen moeten we deze zoveel mogelijk proberen te vermijden. Er is nog veel werk aan de winkel...

Wat zijn transvetten?

Aanvankelijk werd er gedacht dat transvetten een gezonder alternatief waren voor verzadigde vetten, maar niets is minder waar. Transvetten worden immers gemaakt van plantaardige olie. Deze olie wordt verhard tot margarine. Dit proces heet hydrogeneren. Maar het probleem is: dat tijdens het hydrogeneren de goede onverzadigde vetzuren worden omgezet in ongezonde vetten en transvetten. Volgens voedingsdeskundige Theo Niewold van K.U. Leuven, verhoogt het consumeren van te veel transvetten de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en slechte cholesterol. Transvetten zijn immers gevaarlijker dan verzadigde vetten.

Kant- en klare maaltijden zitten barstensvol van transvetten

In welke voeding komen deze voor?

Omdat transvetten in heel veel voedingsproducten zitten, wordt dit een hele opgaven om deze op te sporen. Of misschien beter gezegd, producten vinden waarin geen transvetten zitten...? Deze kunstmatige vorm van vetten komt in heel veel etenswaren voor, en wordt in sommige landen al aan banden gelegd. Want kant- en klare maaltijden zitten vol van transvetten. Maar ze komen ook voor in:
  • bladerdeeg,
  • worstenbroodjes,
  • croissants,
  • cake,
  • frieten,
  • chips,
  • hamburgers,
  • vleeskroket,
  • sauzen,
  • pizza,
  • soep uit blik,
  • nasi,
  • bami,
  • koekjes,
  • margarine,
  • donut,
  • candybar.

Staan deze dan niet vermeld op de etiketten van de producten?

Op de etiketten van de producten staan echter alleen de waarden van verzadigd vet, maar niet de waarden van veel gevaarlijker transvetzuren die volop aanwezig zijn in de fastfood/industriële voeding. Bij producten die vaak transvetten bevatten, staat er bij de ingrediënten:
  • Plantaardig vet
  • Gehydrogeneerd vet
  • Gedeeltelijk verhard.

De Hoge Gezondheidsraad zou willen dat het percentage op de verpakking staat

Terwijl experts pleiten voor minder dan 2 gram transvetten op 100 gram.

Kunnen deze transvetten dan zo schadelijk zijn?

Transvetten zijn vast en zeker schadelijk voor onze gezondheid. Omdat deze ontstaan bij hydrogenering van plantaardige olie -zonnebloemolie en sojaolie die naar vaste vetten -die langer houdbaar zijn- worden omgezet. En al zo o.a. worden gebruikt voor het bakken van fastfood, chips en bakkerijproducten.

Welke slechte eigenschappen hebben transvetten?

De slechte eigenschappen van transvetten volgen hier:
  • Ze zorgen voor een verhoogde kans op aderverkalking;
  • Zorgen voor 10 keer groter kans op hart- en vaatziekten:
  • Hebben negatieve effecten op groei van de foetus:
  • Zorgen voor een verhoogde kans op diabetes;
  • Zorgen voor een verhoogde kans op allergie bij kinderen;
  • En ook een hogere kans op galstenen, bij hogere innamen.

Waardoor zijn transvetten dan zo schadelijk?

Transvetten zijn een stuk schadelijker dan verzadigd vet. 1% transvet is toegelaten, dat komt uit natuurlijke bronnen, zoals: kaas, zuivel en vlees. De reden waarom transvetten schadelijker zijn voor onze gezondheid; Deze verhogen het gehalte aan L D L- de slechte cholesterol, en verlagen het gehalte aan H D L- de goede cholesterol. Hierdoor neemt volgens wetenschappers het risico van hart- en vaatziekten toe. Transvetten werken ook een verhoogde kans op depressies in de hand.

Bij voedsel aankoop zou men meer moeten letten op de hoeveelheid vetten die er in zijn verwerkt

Hoe kunnen we transvetten vermijden?

Ons lichaam heeft geen transvetten nodig, maar kunnen deze nog moeilijk uit onze voeding verwijderen. Zo'n 2 à 3 gr. transvet per dag is nog toegelaten door de gezondheidsraad. Transvetten worden voornamelijk geproduceerd tijdens het bereiden van maaltijden. Omdat deze bestaan uit het verharden van olie en vetten, is het zeker een aanrader om deze bak- en frituurolie regelmatig te verversen.

Transvetten kan men dus het beste vermijden door

  • Te frituren in vloeibaar vet of olie;
  • Brood te smeren met zachte halvarine of margarine;
  • Beperken van dierlijke producten, koek, snacks en gebak.

In welke voeding zitten er geen transvetten?

Producten zonder transvetten zijn:

Vetarme koeken

  • Zoals:
  • kruidkoek
  • evergreen
  • sultan
  • beschuit
  • lange vingers
  • café noir
  • bitter koekjes
  • eierkoeken
  • vruchtentaart
  • 1 soeplepel boter
  • 1 soeplepel mayonaise
  • 1 kop volle melk, bevatten geen transvetten.
© 2013 - 2019 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom opletten met Transvetten?Waarom opletten met Transvetten?Dat transvetten ongezond zijn, daar zijn heel veel mensen zich wel van bewust, maar het overgrote deel sluit daar de oge…
Transvetten  schadelijke vettenTransvetten schadelijke vettenTransvetten zijn schadelijke vetten. Heel veel mensen weten zo langzamerhand wel dat bepaalde vetten heel slecht voor ze…
Transvetten zijn dodelijkTransvetten zijn dodelijkTransvetten komen voornamelijk in bewerkte vetten voor, zoals margarine en halvarine. |Met name soja-olie bevatten schad…
Het dodelijk gevaar van transvettenHet dodelijk gevaar van transvettenEen wetenschapper zei ooit dat het grootste medische experiment was het toevoegen van transvetten aan eten. Honderdduize…
Is een te hoge cholesterol slecht voor onze gezondheid?Is een te hoge cholesterol slecht voor onze gezondheid?Cholesterol heeft iedereen. Dit is een witte vettige substantie die het lichaam nodig heeft om de celwanden te maken. Ch…
Bronnen en referenties
  • Info: Uitgelicht nieuws o.a. Het belang van Limburg.

Reageer op het artikel "Hoe slecht zijn transvetten voor onze gezondheid?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Toon, 22-02-2014 01:09 #1
Transvetten kan men het beste vermijden door: Brood te smeren met zachte halvarine of margarine? Ik dacht dat er juist extra veel transvetten in halva-marga-rine zitten. Reactie infoteur, 22-02-2014
Hallo Toon,

Met hetgeen ik schreef is niets mis hoor! Transvetten kan men het beste vermijden door: Brood te smeren met "zachte" halvarine of margarine. U dacht dat er juist extra veel transvetten inzaten. Als het verharde halvarine of margarine betreft, dan is dat wel zo. Wanneer eender welke boter niet smeerbaar is uit de koelkast, dan zit deze vol van transvetten. Dus, wat u had gedacht is niet goed, want daar staat "zachte" halvarine of margarine. Alle olie of vetten die niet verharden in de koelkast zijn gezonde vetten! Oké?

Groetjes,
Enza_9o-.

Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 28-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!