Statines zijn veelal niet zo gezond

Statines zijn veelal niet zo gezond Statines worden te gemakkelijk door huisartsen voorgeschreven als blijkt dat iemand een verhoogd cholesterolgehalte heeft. Dat komt veelvuldig voor temeer omdat de referentiewaarde van cholesterol in de loop der tijden nogal naar beneden werd bijgesteld. Daarbij is de bovengrens anno 2017 op 5 gesteld (voor 2004 lag deze waarde nog op 7). De vraag is echter of suppletie met statines door zijn heftige bijwerkingen wel zo gezond is. Er wordt weliswaar veel onderzoek gedaan naar de werking van statines, maar niet alle negatieve onderdelen van deze onderzoeken worden gepubliceerd.

Definitie van statines

Volgens Wikipedia zijn statines:een cholesterolsyntheseremmer (=statine) is een cholesterolverlagend medicament, (dat tevens een anti-inflammatoire werking lijkt te hebben) dat ingrijpt op de synthese van cholesterol door de snelheidsbepalende stap (HMG-CoA reductase) in de productie van cholesterol te remmen. Een statine wordt voorgeschreven (indicatie) bij een verhoogd cholesterolgehalte, suikerziekte en als preventie van hart- en vaatziekten.

Statines lijken in hun werking als ontstekingsremmers een heel goed medicijn om hart- en vaatklachten te voorkomen. Maar artsen gaan gemakkelijk voorbij over de mogelijke bijwerkingen van statines. En aangezien die bijwerkingen behoorlijk heftig kunnen zijn, heeft het wel degelijk zin hierover meer te lezen.

Bijwerkingen van statines

Deze kunnen worden onderscheiden in:
  • spierproblemen
  • 9 % grotere kans op diabetes type 2, doordat het gehalte van bloedglucose door een bepaald eiwit wordt veranderd
  • geheugenstoornissen
  • een grotere kans op kanker en de ziekte van Alzheimer
  • een verlaging van het libido

Spierproblemen

De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn.* De spierproblemen variëren van spierpijn of gewrichtspijn tot een verhoogde spierafbraak. Ook het hart is een spier en kan daarom minder goed gaan functioneren bij gebruiikers van statines. Door het gebruik van statines bestaat er ook een hogere kans op hartfalen.

Diabetes

Daarnaast verhogen deze het risico op diabetes in 9% van de gevallen.** Dit percentage wordt hoger als men een hogere dosering statines slikt. Daarbij is diabetes is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, welke ziekten statines juist zouden moeten bestrijden. Bij vrouwen net voor de overgang is het extra risico op diabetes door het gebruik van statines echter aanmerkelijk hoger namelijk 71%. Dus zeker bij jongere gebruikers van statines is er een aanzienlijke verhoging van het risico op suikerziekte. Aan het krijgen van diabetes gaat een lange periode vooraf van een stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er meer en meer insuline door de pancreas wordt aangemaakt. Bij een teveel aan insuline, doordat er teveel glucose wordt opgenomen, gaan de cellen zich aanpassen door het verminderen van het aantal receptoren van insuline. Op een gegeven moment kan een en ander resulteren in het feit dat het lichaam geen insuline meer kan aanmaken.

Ziekte van Alzheimer

Er is ook meer kans op de ziekte van Alzheimer door het slikken van statines. De reactie van iemand op het gebruik van statines is afhankelijk van de genetische samenstelling. Statines leggen onder andere de productie van het co-enzym Q10 door het lichaam plat. Bij een tekort aan Q10 zal het lichaam besluiten enkele cellen op te offeren waardoor enkele andere cellen beschermd kunnen worden. Daarom zal in dat geval de ene persoon ziekte van Alzheimer ontwikkelen, terwijl iemand anders bijvoorbeeld hartfalen ontwikkelt. In diermodellen blijkt dat statines de T-helper cellen, de elitetroepen van het immuunsysteem, knock-out slaan. Met als gevolg een hogere kans op bepaalde vormen van kanker. Statines stimuleren ook nog eens de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes. Tumoren hebben voedingsstoffen en dus bloed nodig voor hun groei. Ze zijn afhankelijk van een uitgebreid netwerk van bloedvaatjes.

Het co-enzym Q10

Bovengenoemde spierklachten, maar ook geheugenstoornissen kunnen komen door de werking van statines.
Ze blokkeren namelijk de activiteit van het enzym HMG CoA-reductase. Dat is in het lichaam verantwoordelijk voor de aanmaak van mevalonaat, de voorloper van zowel cholesterol als co-enzym Q10. Dat Q10, ook wel ubiquinon of uniquinol genoemd, is betrokken bij talloze fysiologische processen en het is essentieel voor het functioneren van de mitochondriën. Dit zijn de energiefabriekjes in onze cellen. Iemand die statines slikt, berooft zijn lichaam dus niet alleen van cholesterol, maar ook van de Q10 die het normaal gesproken aanmaakt. Hoe hoger de dosis, hoe minder er van beide essentiële factoren circuleert. De cellen die Q10 het hardst nodig hebben zijn die van het zenuwweefsel, van de skeletspieren, maar vooral die van de hartspier.(1*)

Krijgt de hartspier niet voldoende Q10 aangeleverd, dan bestaat de kans op chronisch hartfalen. Oudere slikkers van statines kunnen dit al binnen een half jaar tot een jaar ontwikkelen, bij jongere mensen kan dat enkele jaren duren. Chronische vermoeidheid en spierpijn zijn de eerste tekenen van een tekort aan Q10. In een latere fase gevolgd door kortademigheid. Het lichaam maakt zelf Q10 aan, behalve bij een gebrek aan de vitaminen B6, B11, B12 en C.

Conclusie

De voordelen van het gebruik van statines wegen lang niet altijd op tegen alle risico’s van het slikken van statines. Voor alle duidelijkheid, statines bieden wel degelijk een zekere bescherming tegen een hartinfarct. Dit komt waarschijnlijk echter niet door het cholesterolverlagende effect, maar door het feit dat statines ook ontstekingsremmers zijn. Daardoor kunnen ze de plaque in de aderen stabiliseren en zodoende een infarct voorkomen. Uitsluitend bij reeds bestaande hartproblemen lijkt het slikken van statines dan ook een optie. Er zijn echter ook andere ontstekingsremmers, die veel minder bijwerkingen hebben in de handel. In geval men bij hartproblemen statines slikt, neem er dan altijd Q10 bij in. Neem in dat geval ook minder vitamine C (max.200 mg) en E (max.100 IE) in, omdat deze vitaminen de ontstekingsremmende effecten van statines beïnvloeden.
Let op: met het drinken van grapefruitsap dient in ieder geval een lagere dosis statines ingenomen te worden.
© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Pravastatine: medicijn dat cholesterol verlaagtPravastatine: medicijn dat cholesterol verlaagtWe hebben vet nodig in onze voeding voor vele processen binnen ons lichaam. Wanneer we te veel vet eten, kan er een teve…
Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenSpierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenHet aantal mensen dat in Nederland Cholesterolverlagende statines gebruikt is 1,5 miljoen. Zocor, Simvastatine, Selektin…
Rosuvastatine: een cholesterolverlagerRosuvastatine: een cholesterolverlagerWe hebben vet in onze voeding nodig zodat er hormonen, nieuwe cellen en gal aangemaakt kunnen worden. Als we te veel vet…

Urine-incontinentie: typen, behandeling, kegel-oefeningenUrine-incontinentie: typen, behandeling, kegel-oefeningenBij urine-incontinentie is er sprake van onvermogen om urine op te houden. Het komt met het ouder worden frequenter voor…
Voetblessure met opgerekte enkelbandenEen voetblessure, waarbij de enkelbanden opgerekt zijn, is een veel voorkomende blessure die zowel in het dagelijks leve…
Bronnen en referenties
  • (*) https://www.ntvg.nl/artikelen/spierklachten-door-statinen-onderschat/volledig
  • (**) https://amazingerasmusmc.nl/actueel/statines-en-het-diabetes-effect/
  • (1*) http://infokit.nl/truusinfo/statines-wondermiddel-of-tragedie.html
Reacties

Jean, 27-12-2015
Gebruik ongeveer 20 jaar cholesterolremmer zocor tegen verhoogd gehalte maar zit nu op 190 wat toelaatbaar mag genoemd worden. ook m'n ldl gehalte is goed.
daarbij neem ik ook dagelijks nexiam wegens oesaphagitis graad 1.
de laatste tijd hoor en lees ik vele negatieve reacties en opmerkingen aangaande langdurig gebruik van vastatines.
zelf heb ik nooit spierpijn en stap ik ongeveer 15km per week.
mijn zorg is n.l. dat m'n q10 waarde weleens te laag zou kunnen zijn gezien m'n leeftijd 70j.
is het aangewezen om q10 toe te voegen? uiteraard in samenspraak met de huisarts. is het verantwoord om eventueel te stoppen met zocor in te nemen. mvg Jean Reactie infoteur, 28-12-2015
Q10 toevoegen als u statines inneemt is altijd aan te raden. Vanaf het veertigste levensjaar maakt je lichaam altijd al minder Q10 aan en de statines beroven het lichaam van nog meer Q10. Of het raadzaam is te stoppen met zocor is moeilijk te zeggen. Dat hangt zeker af van uw cholesterolwaarde. Sommige mensen of families hebben zeer hoge waardes en zij kunnen eigenlijk niet zonder cholesterolverlagers. Als u al 20 jaar statines inneemt zonder veel klachten is het wellicht verstandig de statines in te blijven nemen?!

Lilian, 26-12-2015
Ik kom er vanavond achter dat de statine (crestor), die de man van mijn moeder slikt hem tot een zombie hebben gemaakt. Hij slaapt de laatste maanden hele dagen, is alles kwijt geraakt: zijn geliefde moestuin, zijn bijen ga maar door. Zelf fietsen kan hij niet meer. Ik ben het pas sinds vandaag aan het uitzoeken omdat ik schrok (geschrokken ben) van zijn gemoedstoestand het laatste half jaar. Hij kan bijna niet meer lopen is echt super slecht, hij ligt bijna de hele dag te slapen en ga maar door. Het lijkt wel een oude man. Ik ben geen dokter, maar wel iemand die zeer geïnteresseerd is in voeding en nadenken. Omdat ik me zo zorgen maak heb ik mijn moeder gevraagd welke medicijnen hij nou precies slikt. Ik wist dat het niet goed was, maar als ik het google kom ik gewoon alles tegen wat van hem op toepassing is. Nu moet ik een plan van aanpak maken met de huisarts die ze hebben. Nog tips? Ik kom q10 veel tegen. grt, Lilian Reactie infoteur, 27-12-2015
Ja, de tip is zeker om Q10 bij te gaan slikken inderdaad. En lees eens het boek over de cholesterolleugen (ook in de bibliotheek te krijgen). In dat boek worden meerdere mensen besproken die bovenstaande klachten hebben.

Annelies, 30-09-2015
Na wat navraag gedaan te hebben, oa via Twitter, er achter gekomen dat het artikel verwijderd is op verzoek van een arts.
Toch vind ik het een kwalijke zaak, als het om gezondheid gaat mag je mensen niet dom houden. En als het artikel niet deugdelijk was, waarom dan geen duidelijk tegengeluid.
Maar áls het onderzoek klopt, dan zijn de rapen gaar, daar is het Volkswagen incident nog niets bij…
Miljoenen mensen die voor zo'n €1000,00 pp per jaar statines slikken, daar is de pharmaceutische industrie vast niet gelukkig mee! Reactie infoteur, 01-10-2015
Dank je wel voor het doen van de navraag. De invloed van de pharmaceutische industrie is ( waarschijnlijk ) veel te groot!

Annelies, 29-09-2015
Jazeker! Ik had een link naar de website doorgestuurd en ook die kan niet meer geopend worden, terwijl her gisternacht nog bovenaan de nieuwsgroep gezondheid stond. Reactie infoteur, 30-09-2015
Je hebt gelijk, ik zie het. De link doet het niet meer!

Annelies, 29-09-2015
In de nacht van 27 op 28 sept 2015 stond er een artikel op NU.nl over een recent Amerikaans onderzoek waarin opnieuw de negatieve bijwerkingen van statines duidelijk werden. Nu daags na publicatie is dit artikel compleet verwijderd. Mag Nederland dit niet weten? Reactie infoteur, 29-09-2015
Echt waar, is het verwijderd van internet?

Edevo, 06-09-2015
Nee nog niet.Ben j.l. vrijdag gestopt met de Simvastatine en nu op zoek naar een goed alternatief.Heb wel besloten de Q10 in elk geval ook te gaan gebruiken. Reactie infoteur, 11-09-2015
Q10 gaat je helpen bij de spierklachten en is daarnaast ook erg goed ter ondersteuning van het hart.
Ben je trouwens wel gestopt in overleg met een arts? Dit omdat je toch wel behoorlijke hartklachten hebt. Statines werken immers soms wel goed, dit komt dan door het ontstekingsremmende effect dat het heeft. Daardoor verminderd het de plak in de aderen.

Edevo, 04-09-2015
Ruim 3 jaar geleden kreeg ik van mijn cardioloog, preventief, Simvastatine voorgeschreven. Dit in verband met een te verwachten aortaklep vervanging en bypass operatie. Deze ingreep vond plaats in Augustus 2013 en de destijds voorgeschreven statine bleef deel uitmaken van mijn inmiddels uitgebreide medicijnpakket. Reeds enkele maanden na het gebruik van de simvastatine, nog voor de operatieve ingreep, merkte ik de mogelijke veranderingen en bijwerkingen welke dit medicijn bij mij teweeg bracht.
Chronische vermoeidheid, spier en gewrichtspijnen, geheugenproblemen en verlies van libido.Bijna alle mogelijke bijwerkingen waren aanwezig.

Om een lang verhaal kort te maken, ik gebruik dit medicijn nog steeds, mede omdat mijn klachten en bezwaren werden weggewimpeld en blijkbaar, niet serieus werden genomen. Dit heeft geresulteerd in ernstig kracht en spierverlies, afscheuren van spieren en bovenste biceps pees in mijn schouder. Echografisch onderzoek liet zien dat de spieren in mijn andere schouder en arm, er ongezond en rafelig uitzien.Wat is er nog meer gaande in mijn lichaam?D e vermoeidheids- en geheugenklachten zijn ook verder toegenomen. Mijn besluit staat vast om te stoppen met dit vreselijke medicijn en een goed alternatief te zoeken, al dan niet in combinatie met Q10. Reactie infoteur, 04-09-2015
Slik je nu al wel Q10 erbij?

Saartje, 04-04-2015
2 weken geleden kreeg ik atorvastinine voor geschreven. Wat een hel. Vreselijke bijwerkingen. Vanmorgen dacht ik dat ik dood ging. Heb op de grond gelegen. Mijn ogen draaien in mijn hoofd. Ik had al tientallen bijwerkingen maar moest doorzetten. De huisarts zei vanmorgen direct stoppen. Dit was mijn derde soort medicijn met statine. Nooit meer neem ik dit. Reactie infoteur, 05-04-2015
De bijwerkingen kunnen inderdaad heel heftig zijn. Heb je er wel Q10 bij geslikt? Er bestaat ook een natuurlijke statine, als je toch perse je cholesterol wilt verlagen. Maar ook bij deze natuurlijke statine moet je extra Q10 bijslikken. Het gaat om rode gist rijst. Er bestaan ook andere natuurlijke alternatieven om het cholesterol te verlagen, zie http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/121385-natuurlijke-cholesterolverlagers.html

Moose, 17-01-2015
Statines zijn een gif welk uitgebannen dient te worden. Cholesterol is een zeer belangrijke stof in ons lichaam, en een verhoogde waarde geeft aan dat er iets mis is. Pak de oorzaak aan en niet het symptoom. Reactie infoteur, 18-01-2015
Dank u voor uw reactie.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 24-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.