Bewegingsvlakken en assen van het menselijk lichaam

Bewegingsvlakken en assen van het menselijk lichaam De bewegingen van een mens lopen over verschillende vlakken. Ieder mens gebruik alle bewegingsvlakken en bewegingsassen. Het is handig om te weten welke bewegingen over welke bewegingsvlakken lopen wanneer je doelgericht een spiergroep wilt trainen of blessures wilt voorkomen. Het is heel belangrijk dat alle bewegingsvlakken getraind/gebruik worden om overbelasting te voorkomen.

Bewegingsvlakken

Het menselijk lichaam is onder te verdelen in drie denkbeeldige bewegingsvlakken. Dit zijn:
  • Sagitaal vlak
  • Frontaal vlak
  • Transversaal vlak

Sagitaal vlak

Dit is het denkbeeldige vlak dat ons als het ware onderverdeeld in een rechter- en een linkerkant. Wanneer je een lijn trekt over je voorhoofd, neus, kin, over de borst, navel tot beneden heb je het lichaam verdeeld in twee vlakken. Dit is het sagitale vlak. Een voorbeeld van een beweging in het sagitale vlak in het naar voren en naar achter bewegen van je been.

Frontaal vlak

Dit is het denkbeeldige vlak dat ons als het ware onderverdeeld in een voor- en achterkant. Wanneer je een lijn treken over je oor naar beneden, over je kaak, over je arm, langs je dijbeen naar beneden: dit is het frontale vlak. Een voorbeeld van een beweging in het frontale vlak is het opzij bewegen van je been.

Transversaal vlak

Dit is het denkbeeldig vlak dat ons als het ware onderverdeeld in een boven en onderkant. Een voorbeeld van een beweging in dit vlak is het naar binnen en naar buiten draaien van de schouder of heup.

Praktische tip

Om te bepalen in welk bewegingvlak de beweging verloopt is er een handige tip. Vraag iemand naar jouw beweging te kijken. Laat diegene bepalen waar hij gaat staan maar dat de hele beweging zichtbaar is. Wanneer je, je been naar buiten beweegt en diegene staan naast je is niet de hele beweging zichtbaar. Zou iemand voor je staan kan diegene de hele beweging goed zien, dus bevindt die beweging zich in het frontale vlak.

Bewegingsassen

Net als de bewegingsvlakken is het lichaam ook op te delen in bewegingsassen. Dit zijn:
  • Verticale as
  • Frontale as
  • Sagitale as

Verticale as

De verticale as is de as die van boven naar beneden loopt. Een voorbeeld van een beweging over deze as in het naar binnen en naar buiten draaien van bijvoorbeeld schouder of heup.

Frontale as

De frontale as is de as die dwars over het lichaam loopt. Een voorbeeld van een beweging over deze as is het buigen en strekken van je knie.

Sagitale as

De sagitale as is de as die van voor naar achter loopt. Een voorbeeld van een beweging over deze as is het opzij bewegen van bijvoorbeeld de heup of de schouder.

Bron: US Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: US Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Praktische tip
Om te kunnen bepalen over welke as een beweging loopt kun je denkbeeldig een stok in het gewricht steken. Wanneer je een stok aan de zijkant in de schouder steekt, en deze met de klok meedraait zal je arm naar voren gaan. Een beweging vindt altijd plaats om de denkbeeldige die loodrecht staat op het denkbeeldige bewegingsvlak. Het naar voren bewegen van de arm vindt bijvoorbeeld plaats in het sagitale vlak. De as die loodrecht op het sagitale vlak loopt is de frontale as. De bewegingen die dus plaats vinden in het frontale vlak bewegen allemaal om de sagitale as. De as die loodrecht loopt op het transversale vlak, bewegen allemaal om de verticale as.
© 2013 - 2024 Christel3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlakken en assenAls jij je arm naar voren beweegt, maakt jouw arm een beweging in het sagittale vlak en om een transversale/frontale as.…
Anatomie - BewegingenAnatomie - BewegingenDankzij het bewegingsapparaat is het lichaam in staat tot bewegen. In de anatomie heeft elke soort beweging zijn eigen b…
Medische terminologie: oriëntatie in het lichaamMedische terminologie: oriëntatie in het lichaamIedere beginnende medische student staat voor de taak om het lichaam, met al zijn spieren, botten, organen, zenuwen en b…
Wat is het frontaal syndroom?Wat is het frontaal syndroom?Onze hersenen zijn erg complex en we zijn nog niet in staat om ze volledig te begrijpen. Het is mogelijk dat u te maken…

Wat te doen tegen droge handen? TipsWat te doen tegen droge handen? TipsDroge handen, wanneer je er last van hebt, wil je er uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Droge handen kunnen erg jeu…
Manicure en droge handenManicure en droge handenWanneer je last hebt van droge handen, kan dat natuurlijk ontzettend vervelend zijn. Wat kun je hier zoal tegen doen? Eé…
Bronnen en referenties
  • EFAA Health management boek
  • Google.nl/anatomievlakken/afbeelding
  • Afbeelding bron 1: US Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Christel3 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.