Depressie: hulporganisaties bij een depressie

Depressie: hulporganisaties bij een depressie Er is veel hulp aanwezig voor depressieve mensen. U kunt snel hulp zoeken, u kunt hulp met of zonder opnamen krijgen, en er is bijzondere hulp zoals crisisdienst. Soms moet u worden opgenomen. U komt dan terecht op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis of bij een GGZ-instelling. Meestal is er sprake van een vrijwillige opname. Soms is echter sprake van dwang. Er zijn ook verschillende organisaties die u kunnen helpen zoals de Stichting Pandora.

Overzicht van hulpverlening

hulp waar u snel terecht kunt

Er zijn vier instanties waar u snel terecht kunt voor hulp. Ten eerste is er de telefonische hulpdienst waarbij u anoniem over uw depressie kunt praten. Het kan gaan om problemen op te lossen of om eens lekker van u af te praten.

Telefoonnummers:
  • Stichting Pandora: 0900 - 7263672
  • Pandora Depressielijn: 0900 - 6120909
  • NFGV-Depressie Centrum: 0900 - 9039039
  • SOS telefonische hulpdiensten: 0900 - 1450

Ten tweede kunt u altijd uw huisarts bellen en er naar toe gaan. Deze kan u zelf behandelen of u doorsturen naar een maatschappelijk werker, eerstelijnspsycholoog, een GGZ-instelling.

hulp zonder opname

Ten eerste kunt u terecht bij een GGZ-instelling. Hier komt u terecht na verwijzing door de huisarts. Er vindt dan eerst een intakegesprek plaats. Vervolgens voert u een serie gesprekken die één keer per week of om de week worden gehouden. Dit kan zijn een gespreksbehandeling of psychotherapie. Ten tweede kunt u naar een vrij gevestigde psychotherapeut of psychiater gaan. Ten derde is een behandeling op de polikliniek van een GGZ-instelling of van een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis mogelijk. Ten vierde bestaan er nog deeltijdbehandeling of dagbehandeling waarbij u een aantal ochtenden of middagen in een instelling behandeld wordt.

hulp met opname

Indien een opname noodzakelijk is zijn er drie mogelijkheden: een algemeen ziekenhuis of psychiatrische universiteitskliniek, een GGZ-instelling, een herstellingsoord (voor korte maar intensieve behandeling)

bijzondere hulp

Er zijn verschillende vormen van bijzondere hulp: crisisdienst en crisisopvang (wanneer er sprake is van grote psychische nood); dagactiviteitencentrum (om weer iets te gaan doen en andere mensen te ontmoeten); maatjesproject of vriendendienst (voor vriendschap), verslavingszorg.

Opname

Een opname is meestal vrijwillig, soms gedwongen. Wanneer er sprake is van een vrijwillige opname dan kunt u de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.
  • Voordelen zijn o.a.: meer tijd om u met uw problemen bezig te houden, geeft meer rust, u ontmoet lotgenoten, het geeft familieleden rust en het betekent veiligheid.
  • Nadelen zijn o.a.: u verlaat uw vertrouwde omgeving (huis en werk), lastig om terug te keren in de 'gewone' samenleving, minder contact met uw gezin/familie, het kan andere mensen afschrikken, een opname is slechts het begin van het herstel en het lost uw problemen niet allemaal op.

Organisaties die u kunnen steunen

Als u depressief bent is het fijn om met lotgenoten te praten. Het voordeel van praten met lotgenoten is dat zij sneller begrijpen wat u bedoelt. Dit kan een bron van steun zijn. Het is vaak ook ontspannender om met een lotgenoot te praten dan met een hulpverlener. U heeft dan niet het gevoel een patiënt te zijn. Ook realiseert u zich dat u dan niet de enige bent die depressief is. Verder helpt het bij het maken van contacten om zo weer 'terug te keren naar de gewone wereld'.

Via Stichting Pandora kunt u op verschillende manieren in contact komen met lotgenoten. Dit kan via de depressielijn (0900 - 6120909). Er zijn ook speciale lotgenoten contacten voor mensen met een winterdepressie of mensen die manisch depressief zijn. Een andere mogelijkheid is om zelf een lotgenotencontact te starten. U kunt hierover informatie opvragen bij www.nfgv.nl.
© 2014 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressie: hulpverlening bij depressieDepressie: hulpverlening bij depressieEr is veel hulp te vinden voor depressieve mensen maar ze moeten er wel zelf om vragen. En dat laatste is juist een groo…
Dipje of depressie?Dipje of depressie?Bijna iedereen voelt zich weleens somber, dat is heel normaal. Als deze dip wel erg lang duurt, kan het zijn dat je een…

Erasmus MC Rotterdam: adres, contactgegevens, bereikbaarheidErasmus MC Rotterdam: adres, contactgegevens, bereikbaarheidHet Erasmus MC Ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van Nederland. Tot de organisatie behoren ook het Erasmus MC-Sophia…
Goudwinning in Suriname  inkomen en gevaarGoudwinning in Suriname inkomen en gevaarGoud is een belangrijk product voor Suriname. Het is een van de motoren achter de veranderingen op economisch en ecologi…
Bronnen en referenties
  • Hulporganisaties bij een depressie - Stichting September
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 25-08-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.