Recht op inzage in uw (elektronisch) patiëntendossier

Recht op inzage in uw (elektronisch) patiëntendossier Ziekte, ongeval of een blessure komt vaak onverwacht. Dan kunt u terechtkomen bij een onbekende arts, apotheek of de huisartsenpost. Het is dan van belang dat die zorgverlener uw actuele medische situatie kan inzien. Enkele miljoenen Nederlanders hebben daarom een elektronisch patiëntendossier, zoals dit systeem van medische gegevensuitwisseling in de volksmond wordt genoemd. Van alle apotheken en huisartsen doet het overgrote deel mee. Maar waar geven diegenen die ja zeggen nu eigenlijk exact toestemming voor?

Wat is een medisch dossier?

In een medisch dossier staan al de gegevens rondom uw behandeling, zoals onderzoeksuitslagen, röntgenfoto’s, of (verwijs)brieven aan specialist of huisarts. De hulpverlener is verplicht om dit in het medisch dossier bij te houden. Meestal leggen behandelaars de gegevens vast in een elektronisch patiëntendossier (EPD). De inhoud van het elektronisch dossier is hetzelfde als dat van het vroegere papieren dossier. Voordeel is wel, dat het elektronisch dossier sneller en gemakkelijker in te zien is.

Elektronisch patiëntendossier

Elektronische uitwisseling van uw medische gegevens, wat betekent dat? Een ongeval, ziekte of blessure komt vaak onverwacht. Zodoende kunt u terechtkomen bij een voor u onbekende arts, een andere apotheker of bij een willekeurige huisartsenpost. Dan is het wel essentieel dat die onbekende zorgverlener (huisarts en/of apotheek) snel en probleemloos de belangrijkste medische gegevens kan raadplegen. Zo krijgt die arts en apotheker snel een juist beeld van uw situatie. En daardoor krijgt u de juiste medische zorg. Zorgverleners willen daarom graag medische gegevens elektronisch kunnen opvragen en inzien. Dag en nacht, het gehele jaar. Uiteraard alleen indien u daarmee in eerder stadium akkoord bent gegaan.

Regionale of landelijke uitwisseling?

Dus als u daartoe eerder toestemming hebt gegeven kunnen zorgverleners tegenwoordig uw gezondheidsachtergrond raadplegen en uw actuele medische gegevens inzien. Dat is mogelijk via een digitaal netwerk van het LSP (Landelijk Schakelpunt). De zorgverleners die hierbij aangesloten zijn, en gebruik van maken, wisselen regionaal gegevens uit.
  • Dat betekent dat huisartsen in uw regio, onderling uw gegevens kunnen uitwisselen.
  • Regionale uitwisseling geldt ook voor apothekers, die bovendien hun gegevens met ziekenhuizen en huisartsposten in de omgeving kunnen delen.
  • Uitsluitend ziekenhuizen kunnen gegevens opvragen bij zorgverleners in meerdere regio's. Dit omdat zij vaak zorg bieden aan patiënten buiten de regio.

Waarom is men soms tegen

Medische info is privacygevoelig. Een groot digitaal netwerk is altijd gevoelig voor inbraken, denken sommigen. Ook consumentenorganisaties signaleren dit risico, hoewel de Consumentenbond wel een voorstander is van het LSP. Het is waar dat er bepaalde privé-info ten onrechte in de openbaarheid kan komen. Want degene die nu apotheker is, kan op termijn wel een ander beroep kiezen, en wie weet werkt uw buurvrouw wellicht in een ziekenhuis waar u ooit wordt opgenomen.

Specifieke toestemming

Maar er is een risico dat bepaalde gegevens door kwade opzet of door fouten toch in verkeerde handen komen, en daarom is de site specifieketoestemming.nl van start gegaan, via welke site iedere Nederlander z’n arts of apotheker kan vragen, slechts die medische gegevens uit te wisselen die in een bepaalde specifieke situatie nodig zijn.

Wie kunnen uw dossier raadplegen

Indien u toestemming hebt gegeven, hebben uitsluitend zorgverleners inzage die u behandelen. We spreken dan over huisartsen, apothekers en medisch specialisten die zijn aangesloten bij het LSP. En ook moet inzage op dat moment noodzakelijk zijn. Zorgverzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen hebben geen toegang tot uw dossier. Die restrictie geldt ook voor zorgverleners als fysiotherapeuten en psychologen.

Toestemming geven

Zorgverleners kunnen dus uitsluitend met uw toestemming toegang tot uw medische gegevens krijgen, hetgeen u doet via uw huisarts of apotheker of anders online op: volgjezorg.nl. Hier kunt u ook zien wie info hebben opgevraagd.

Toestemming voor minderjarigen

  • Bij kinderen tot 12 jaar geeft de ouder/voogd toestemming.
  • Vanaf 16 jaar geven kinderen zelf toestemming.
  • Bij kinderen van 12 tot 16 jaar geldt dat zowel het kind als de ouder/voogd toestemming moet geven.

Om welke info gaat het precies

Uw apotheker geeft een overzicht van uw medicijngebruik en uw huisarts heeft een samenvatting van uw huisartsdossier beschikbaar, waarin staan:
  • uw actuele gezondheidsproblemen,
  • de voorgeschreven medicijnen,
  • eventuele allergieën,
  • info over de laatste vijf consulten, of laatste vier maanden,
  • eventuele bijzonderheden.

Gevolgen indien u nee zegt

Moeilijk in te schatten, want weliswaar kunnen de zorgverleners dan niet via de LSP uw gegevens inzien, maar er zijn andere netwerken. Uw apotheker of huisarts weten hierover meer. En natuurlijk is het niet bevorderlijk voor uw gezondheid indien de medici ingeval van een noodsituatie niet snel over uw actuele medische gegevens kunnen beschikken.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het digitale patiëntendossierHet digitale patiëntendossierDe huisarts heeft gegevens over je klachten. De apotheek weet de medicijnen die je krijgt. De psycholoog kent je innerli…
Het medisch beroepsgeheim; wat blijft er geheim?Het medisch beroepsgeheim; wat blijft er geheim?Het medisch beroepsgeheim betekent dat dokters, verpleegkundigen en psychotherapeuten zonder toestemming van de patiënt…
Herregistratie in het BIG-registerHerregistratie in het BIG-registerMet ingang van 1 januari 2009 is voor verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten de herregistratie in het BIG-…
Bellen naar de huisartsBellen naar de huisartsIedereen belt wel eens naar de huisartspraktijk en dan krijg je de assistente aan de lijn en soms is er geen doorkomen a…

Hypnose, een aanpak van slaapproblemenHypnose, een aanpak van slaapproblemenNa een drukke dag zoek je graag je bedje op. Heerlijk op één oor de boel de boel laten en genieten van een ontspannende…
Menstruatie opwekken: hoe zelf ongesteldheid opwekken?Soms gebeurt het dat jouw menstruatiecyclus onregelmatig is. In dit geval kan je je menstruatie opwekken ter regulatie v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Davidmacro, Pixabay
  • ANBO-6, sept 2014
  • Vzvz.nl
  • Specifieketoestemming.nl (geraadpleegd 25-11-2020)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.