InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Gebruik geen zonnebrandmiddel
mijn kijk op

Gebruik geen zonnebrandmiddel

Zonnen zorgt voor huidkanker, zo luidt de redenering die overheid en zonnebrandmiddelenindustrie jou willen doen geloven. Waarom is dit een leugen of een misvatting? Ten eerste is er in Nederland niet zulke sterke zon. Als je in de tropen gaat zonnen verbrand je na een uur. Dat moet je dus niet doen. Maar zelfs in de tropen kun je zonder zonnebrandmiddel. Wist je dat het wetenschappelijk is aangetoond dat zonnebrandmiddelen de kans op kanker aanmerkelijk vergroten? En wist je dat de zon juist kanker kan tegen gaan?

Inhoud:


Elk jaar dient er meer kanker te komen, volgens de industrie

Kanker is een miljardenindustrie. Zoals alle bedrijven moet een gezond bedrijf dat kankermedicijnen produceert, jaarlijks in omzet stijgen. Dat betekent dat er elk jaar meer mensen met kanker moeten komen; hoe cru dat ook klinkt. Een van de manieren om te zorgen dat er meer kanker in de wereld komt, is het creëren van gezondheidsfabels die mensen bang maken voor in dit geval huidkanker- maar die tegelijkertijd juist kanker veroorzaken. De zonnebrandmiddelfabel is een belangrijk instrument van de overheid en industrie om de omzet van farmaciebedrijven die leven van de chemotherapie en radiotherapie te verzekeren. We leven in een wereld waarin gekozen is om geld te verdienen aan ziekten van mensen. Dat betekent dat er soms hele kromme keuzes worden gemaakt; bedrijven hebben belang bij geld verdienen en dat belang staat haaks op het persoonlijke gezondheidsbelang van jou en jouw vrienden en familie.

Zon zorgt voor vitamine D

Zoals de meeste mensen wel weten zorgt zonnen voor de aanmaak van vitamine D. Dat is een supergezonde vitamine waar het lichaam geen genoeg van kan krijgen. Vitamine D beschermt volgens tientallen wetenschappelijke onderzoeken tegen borstkanker, diabetes, artritis, hart- en vaatziekten, Multiple Sclerose, de ziekte van Crohn, psoriasis, dikkedarmkanker, prostaatkanker en longkanker. Dat is een imposant rijtje.

De zon is een supervitamine

De kop boven deze alinea klopt niet. De zon kan zorgen dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Eigenlijk is vitamine D geen vitamine maar een hormoon. Dit hormoon reguleert meer dan 30 processen in het lichaam. In onze huid zit een previtamine genaamd 7-dehydrocholesterol. Door zonlicht wordt deze previtamine omgezet in wat we vitamine D3 noemen. Vitamine D3 wordt op zijn beurt in de lever omgezet tot 25-hydroxyvitamine D. Via het bloed stroomt deze stof vervolgens naar de nieren en daar pas wordt het omgezet tot calcitrol, de actieve vorm van vitamine D3. Dit D3 is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de opname van calcium. Daarnaast is het een belangrijke factor in het proces dat apoptose wordt genoemd. Apoptose is de natuurlijk geprogrammeerde celdood. Dit apoptose-proces wordt door kankervorming tegengegaan; kankercellen zijn in feite gemuteerde cellen die niet dood willen gaan. Doordat het hormoon/de vitamine D3 apoptose bevordert, is het een preventief middel bij kanker. Daarom kan zonnebaden juist kanker voorkomen.

Laat je niet verbranden

Uiteraard is het niet goed om de huid te laten verbranden. Dat moet je te allen tijde zien te voorkomen, alleen al omdat het pijn doet. De beste manier om verbranding te voorkomen is het aanhouden van kleding, vooral als je gaat zwemmen of andere watersporten doet zoals snorkelen, bodyboarden, zeilen, kanoën en surfen. Op het water verbrand je nog sneller; dat komt door de weerkaatsing van het zonlicht op het water en het feit dat er nergens schaduw te vinden is. Het klinkt voor sommigen misschien raar om met een T-shirt aan te gaan zwemmen in zee, maar het is de normaalste zaak van de wereld in tropische landen. Zelfs mensen met een donkere huidskleur die beter tegen de zon kunnen, trekken een T-shirt aan tijdens het zwemmen. Er bestaan tegenwoordig speciale UV-shirts maar in Nederland en België is dat niet nodig.

Azijn tegen verbrande huid

Als je huid toch is verbrand kun je er het beste azijn op smeren. Dat is een middel dat in de tropen wordt gebruikt, vooral bij westerse mensen die zich bloot of in zwemkleding onder de tropenzon begeven. Na het azijn opbrengen spoel je het een kwartier later af met lauwwarm water. Vervolgens doet de verbranding een stuk minder pijn en neemt de roodheid ook af. Olie wordt meestal niet aanbevolen omdat dit de huid sneller zou doen verbranden. Toch zijn er ook vele mensen die baat hebben bij goede oliën die trouwens ook een beschermingsfactor hebben zoals arganolie. Olie kun je vooral gebruiken nadat je hebt gezond. Het werkt goed tegen uitdroging van de huid.

Oliver Gillie

Medisch onderzoeker Oliver Gillie vindt dat in de westerse wereld veel te strenge maatstaven op veiligheidsgebied worden gebruikt als het gaat om zonnebaden. We worden angst aangepraat met het idee dat de zon een gevaarlijk object is waartegen je je moet wapenen. Volgens Gillie worden echter in Noord-West-Europa dezelfde adviezen gehanteerd door de overheid als in Australië, en dat raakt kant nog wal. In West-Europa kunnen we veel langer in de zon zitten zonder te verbranden. In Australië heersen tropische omstandigheden waardoor je nauwelijks lang in de zon kunt zitten. In de zomer, vooral als er een hittegolf is, is het wel enigszins oppassen geblazen voor de zon in Nederland en België, maar dan nog is de zon minder heet dan in Australië, of tropische en subtropische gebieden in Afrika, Zuid-Azië, Nieuw-Guinea en de eilanden in de Stille of Pacifische Oceaan.

We krijgen te weinig vitamine D binnen

In Nederland maar ook in andere westerse landen krijgen mensen te weinig vitamine D binnen, zo stelt onderzoeker Gillie. We hebben dagelijks 50 tot 100 microgram nodig maar de ADH in Nederland is slechts 10microgram. De officiële gehanteerde hoeveelheid leidt aldus tot een vitamine D-tekort, wat slecht nieuws is voor de bewoners van Nederland maar goed nieuws voor de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg; vitamine D-tekort leidt immers tot een reeks aan ziekten. Je kan vitamine D uit voeding halen maar niet genoeg om aan de 100 microgram per dag te komen; daarvoor is de hulp van de zon nodig.

In Nederland praat de Gezondheidsraad over enkele subgroepen in de leeftijdscategorie 4-70 jaar die te weinig vitamine D binnen krijgen; in de praktijk geldt dit vitamine D-tekort voor een overgroot deel van de bevolking, zo stelt onderzoeker Gillie.

De leugens of misverstanden over huidkanker

Volgens de regering en verschillende instituten in de maatschappij kun je van de zon huidkanker krijgen. Deze bewering staat haaks op de feiten die wetenschappelijke onderzoeken presenteren. Slechts 5% van de huidkankergevallen kunnen in verband worden gebracht met overmatige aanwezigheid in de zon. Veel meer voorkomende oorzaken van huidkanker zijn:

Een ander opvallend feit is dat huidkanker vaak op plekken voorkomt die niet of een stuk minder in de zon komen. Als de zon huidkanker zou veroorzaken zou je verwachten dat melanomen vaker in het gezicht en op de armen te zien zijn. In de praktijk komt huidkanker relatief vaak voor op de bovenbenen, de voetzolen en op de rug; plekken die doorgaans niet bijzonder veel zonlicht vangen.

Gevaren van te weinig vitamine D

Organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Gezondheidsraad in Nederland hebben het mis met hun beweringen dat niemand onder de 50 jaar kans heeft op vitamine D-tekort. Wetenschappers staan op het standpunt dat 150nmol/l een ideale bloedwaarde is voor vitamine D. Maar in de praktijk zijn er veel Britse kinderen die slechts 52nmol/l hebben en ouderen beschikken soms maar over 23 tot 35 nmol per liter bloed. Deze waarden zijn zo laag dat het de kans op hart-en vaatziekten sterk vergroot. Ook is er door deze lage spiegels voor vitamine D een verhoogde kans op botbreuken bij valpartijen en rachitis.
© 2015 - 2018 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
Kanker: HuidkankerHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Vooral mensen met een blanke huid lopen het risico op huidkanker. De…
Zon verstandig en wordt mooi bruinZon verstandig en wordt mooi bruinNiets is zo heerlijk dan de zon op je huid voelen en daarmee ook nog een mooi gebruind velletje krijgen. Maar smeer jij…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Huidkanker: behandeling en verschillende soortenHuidkanker: behandeling en verschillende soortenHuidkanker komt tegenwoordig veelvuldig voor, en de leeftijd waarop mensen het krijgen wordt steeds lager. Oorzaak is he…
Bronnen en referenties
  • Medisch dossier januari 2015
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8287144
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/20/deadly-melanoma-not-due-vitamin-d-deficiency.aspx
  • Foto´s: publiek domein

Reageer op het artikel "Gebruik geen zonnebrandmiddel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Health-content (infoteur), 07-03-2015 10:59 #1
Er zijn interessante onderzoeken wat betreft nitric oxide-levels - onder invloed van de zon. En het belang van Nitric Oxide productie voor onze gezondheid. Nitric oxide in de huid/het bloed beinvloedt onder meer de bloeddruk (-> bevordert een lagere bloeddruk). Misschien een mooie aanvulling op je artikel.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!