Verschil tussen aders en slagaders

Verschil tussen aders en slagaders De bloedcirculatie speet een belangrijke rol in ons leven. Zonder bloed kunnen wij niet leven. Het bloed voorziet alle weefsels en organen van zuurstof en voedingsstoffen. daarnaast voert het afvalstoffen af. Het hart pompt het bloed rond. Het stroomt door de slagaders en aders. Veel mensen weten niet goed het verschil tussen slagaders en aders. dat slagaders groter zijn, is voor velen wel duidelijk. En ook dat een slagaderlijke bloeding ernstiger is dan een aderlijke bloeding. Het bloed circuleert via twee wegen: van het hart af naar de weefsels toe, en vanuit de weefsels weer terug naar het hart toe. daar zijn dan ook twee wegen voor nodig: de slagaders en de aders.

Ons lichaam kan niet zonder bloed

Bloed bestaat uit bloedplasma en bloedcellen. De helft bestaat uit plasma: water met daarin eiwitten, mineralen en hormonen. Bloedplasma bevat de bloedcellen. Er zijn rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. De orde bloedcellen geven het bloed hun rode kleur. Ze vervoeren het zuurstof naar alle organen en weefsels. De bloedplaatjes zorgen voor stolling van het bloed. De witte bloedcellen zijn er in veel mindere aantallen en zorgen voor een goede afweer. Zij komen in actie wanneer het lichaam geïnfecteerd raakt of er weefsel beschadigd is. De bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg.

Het bloed speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het voorziet alle organen (weefsels) van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast zorgt het ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Ook worden de witte bloedcellen via het bloed vervoert, waardoor er herstel/ reparatie kan plaatsvinden.

De snelweg van het bloed

Het bloed moet via een bepaald systeem vervoerd worden door ons lichaam. Het is niet zo dat het bloed zomaar wat los rondzweeft in het lichaam. Aders en slagaders zijn de snelwegen van het bloed. Via deze vaten stroomt het bloed. We onderscheiden slagaders, aders, haarvaten en venulen. Venulen zijn de allerkleinste vertakkingen van de aders en zijn ruim 80 keer zo dun als een menselijke haar. De venulen verzamelen zuurstofarm bloed om terug te voeren naar de aders. De venulen en de aders werken dus samen.

Anderzijds werken de slagaders en de haarvaten samen. Vanuit de slagaders stroomt het bloed naar de haarvaten toe en komt zo bij de organen terecht. De gehele bloedcirculatie kan dus gezien worden als een tweerichtingsweg:
  • Van het hart af naar de organen toe: slagaders en haarvaten
  • Van de organen naar het hart toe: venulen en aders

Wat is het verschil tussen aders en slagaders?

Veel mensen weten niet precies wat het verschil is tussen slagaders en aders. Ze weten alleen dat een slagaderlijke bloeding erger is dan een aderlijke bloeding. Maar hoe komt het dat een slagaderlijke bloeding erger is? Dit komt omdat de druk in de slagaders vele malen hoger ligt. De slagaders zijn groot en vervoeren al het bloed naar de haarvaten toe. De haarvaten zijn de vertakkingen van de slagaders en lopen naar de organen/ weefsels toe. Er staat veel druk op de wanden van de slagaders. Wanneer een slagader beschadigd raakt, stroomt het bloed er onder grote druk uit. We kunnen zelfs van spuitend bloed spreken. Hierdoor kan iemand in korte tijd veel bloed verliezen. Dit kan zelfs dodelijk zijn.

De druk in de aders is veel lager dan in die van de slagaders. Een bloeding vanuit de aders vloeit dan ook gestaag en is makkelijk te stelpen. Doordat deze bloeding langzamer verloopt kan het lichaam ook sneller met de bloedplaatjes in actie komen en voor stolling van het bloed zorgen.

De zwaartekracht

Het bloed wordt vanuit het hart via de slagaders naar de weefsels gepompt. Dit gaat vaak met de zwaartekracht mee. Het bloed loopt via de aders terug naar het hart. Dit gaat tegen de zwaartekracht in. De aders zijn dan ook voorzien van eenwegskleppen. Zodra het bloed voorbij een bepaald punt komt, sluit de klep zich. Hierdoor kan het bloed niet weer terugzakken. Komt het bloed nog hoger in de ader terecht, sluit zich een andere klep. De spieren in de armen en benen duwen op de aders waardoor het bloed omhoog gestuwd wordt. Mensen die weinig bewegen krijgen dan ook eerder last van opgezette enkels, spataderen etc. Dit komt omdat het bloed zich in de aders ophoopt. Beweging is dan ook essentieel voor de werking van de bloedcirculatie. Het probleem is dat de moderne mens steeds meer een zittend leven leidt.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Is er ook nog verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft de bloedcirculatie? Ja, dat is er. Mannen bevatten meer bloed en dus ook meer rode bloedlichaampjes. De spieren van mannen zijn over het algemeen groter, waardoor deze meer bloed nodig hebben. Wanneer we al onze bloedvaten aan elkaar zouden knopen, komen we op een totale lengte van twee keer de aarde rond. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Bloedgroep

Het bloed dat door onze aders stroomt heeft een bepaalde bloedgroep. De bloedgroep wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde antigenen. Tot het jaar 1900 kon een bloedtransfusie dodelijk zijn, omdat men toen nog niet wist dat er verschillende bloedtypen bestonden. Bloedgroep O komt het meest voor: bij gemiddeld 45 procent van de gehele wereldbevolking. In Noorwegen bijvoorbeeld komt bloedgroep A het meeste voor. Het kan dus per land of werelddeel verschillen. De bloedgroep wordt van beiden ouders geërfd.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Lichaam: De bloedvatenJe lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordel…
Werking hart en bloedvatenHieronder volgt een kleine beschschrijving over de werking van het hart, de bloedomloop en de bloedvaten
Bouw van bloedvaten en bloeddrukregulatieUiteindelijk is het de druk in de bloedvaten die de bloeddruk bepaalt. Bloedvaten bestaan onder andere uit spierweefsel.…
Bloedvaten: functie, ligging, soorten en opbouw bloedvatenBloedvaten: functie, ligging, soorten en opbouw bloedvatenDe bloedvaten vormen samen met het hart de bloedsomloop (circulatie). De buisvormige structuren zijn de transportroutes…

Mindfulness: praktische tipsMindfulness: praktische tipsMindfulness, elk moment van de dag met volle aandacht in het hier en nu zijn. Weer bewust genieten van kleine alledaagse…
De invloed van dieren op onze geestelijke gezondheidHuisdieren hebben een positieve invloed op de geestelijke gezondheid van mensen. Dit kan worden beaamd door mensen met e…
Bronnen en referenties
  • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002120.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Venule
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedgroep
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.