nieuws uitgelicht

Maculadegeneratie: Weer kunnen "zien" dankzij bionisch oog

Maculadegeneratie: Weer kunnen "zien" dankzij bionisch oog Voor mensen die lijden aan de oogziekte maculadegeneratie is er goed nieuws. Dankzij Argus II, het bionische oog van Second Sight Medical Productions, kunnen wereldwijd al talloze patiënten met retinitis pigmentosa terug zien, ook in Nederland. Artsen in het Manchester Royal Eye Hospital hebben inmiddels aangetoond dat het bionische oog ook werkt bij patiënten met een andere degeneratieve oogziekte met name leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), ook gekend als netvliesveroudering.

Maculadegeneratie: Oorzaak van blindheid bij ouderen

Maculadegeneratie is één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid bij ouderen. Wereldwijd lijden twintig à vijfentwintig miljoen mensen aan deze oogaandoening. Kegeltjes en staafjes sterven langzaam af waardoor de patiënt wel het perifere zicht behoudt, maar het centrale zicht verliest en hij naast een verminderde gezichtsscherpte, ook te maken krijgt met vervormde beelden (metamorfopsie). Door leeftijdsgebonden maculadegeneratie verliest een patiënt zijn centrale zicht. Diverse nieuwe behandelingsmethoden worden uitgetest waarbij zelfs luteïneverrijkte eieren de oogziekte kunnen afremmen. Dankzij een bestaande techniek die reeds werkte voor patiënten die lijden aan retinitis pigmentosa, zijn LMD-patiënten nu weer in staat om effectief te kunnen zien. De oplossing bestaat uit een hoogtechnologisch netvliesimplantaat dat bij de patiënt wordt ingeplant.

Eerste LMD-patiënt met bionisch oog

In juli 2015 kreeg Ray Flynn een dergelijk netvliesimplantaat ingepland tijdens een vier uur durende operatie in het Manchester Royal Eye Hospital. Deze tachtigjarige gepensioneerde ingenieur had zijn centrale zicht als gevolg van de oogaandoening verloren. De achteruitgang van zijn gezichtsvermogen startte in 2007. LMD had de kwaliteit van leven van Flynn behoorlijk beïnvloed.

Aanvankelijk wisten de artsen niet of een patiënt met een dergelijke aandoening weer zou kunnen zien met Argus II. Bij Flynn werd het implantaat geactiveerd op 1 juli 2015. Groot was zijn verbazing toen bleek dat hij zelfs met zijn ogen dicht na twee weken lijnen, vormen en contouren van objecten en mensen zeer duidelijk kon zien. Hoewel de technologie het normaal gezichtsvermogen van Flynn niet kan teruggeven, kan hij nu in ieder geval weer objecten en mensen onderscheiden wat voor hem een grote hulp betekent. Hij kan bijvoorbeeld weer in de tuin rondlopen zonder ergens tegenaan te lopen en hij ziet ook weer het verschil tussen een plant en onkruid. Dit was voor de operatie helemaal niet mogelijk want toen kon hij niets zien wat voor hem stond. Nu zal het gezichtsvermogen van Flynn zich blijven verbeteren. De hersenen trainen zichzelf waardoor ze na verloop van tijd vormen en patronen nog beter kunnen opsporen en interpreteren.

Dat deze revolutionaire technologie eveneens werkt bij patiënten die hun centrale zicht verloren hebben, is revolutionair. Bij RP-patiënten had het zijn nut reeds bewezen, maar zij verliezen meestal eerst hun perifere zicht. Het implantaat werkt bijgevolg voor LMD-patiënten waardoor zij ook een beeld zien dat zich in de hersenen vormt.

Werking implantaat

De werking van het bionische oog is erg ingenieus. Het implantaat gebruikt een miniatuurcamera die gemonteerd is in een bril en de omgeving vastlegt. Argus II zorgt er vervolgens voor dat de opgevangen beelden worden omgezet in signalen die draadloos worden doorgegeven aan het implantaat. Tot slot stimuleert het implantaat de resterende kegeltjes in het netvlies (netvliescellen). Hierdoor zijn de cellen in staat om afbeeldingen naar het brein te sturen.

Klinische studie

Het team van het Manchester Royal Eye Hospital zal nog vier LMD-patiënten een dergelijk systeem geven als onderdeel van een klinische studie. Zij krijgen een kosteloze behandeling. Natuurlijk zal er op een dag nog een beter bionisch oog ontstaan, maar door deze vier testers met Argus II een stuk zicht te geven, zijn ze in staat om opnieuw contouren en vormen te zien. Dat is beter dan helemaal niets zien. De chirurgen hopen dat Argus II of zijn opvolger blinden met andere oogaandoeningen eveneens helpt om weer te kunnen zien.

Het netvliesimplantaat Argus II verandert op positieve wijze het leven van vele patiënten.

Lees verder

© 2015 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Technologie helpt blindheid vermijdenTechnologie helpt blindheid vermijdenDoor de evolutie in de wetenschap en technologie valt heel wat blindheid in dit moderne tijdperk te vermijden. In de wer…
Retinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oogRetinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oogRetinitis pigmentosa is een verzamelnaam van (erfelijke) oogaandoeningen waarbij de patiënt geleidelijk aan het gezichts…
Ziekte van Refsum met symptomen aan ogen, huid en zenuwenZiekte van Refsum met symptomen aan ogen, huid en zenuwenDe ziekte van Refsum is een erfelijke aandoening die zich kenmerkt door retinitis pigmentosa (oogaandoening), perifere p…
Acute zonale occulte perifere retinopathie: OogaandoeningAcute zonale occulte perifere retinopathie: OogaandoeningAcute zonale occulte perifere retinopathie is een oogaandoening die het netvlies (retina) treft. De patiënt ziet hierbij…

De Candiru: het visje dat de penis kan binnendringenDe Candiru: het visje dat de penis kan binnendringenEen kleine vis die je urinebuis inzwemt. Het kan je zomaar gebeuren als je plast in een rivier in het Amazonegebied. Dez…
Hoe krijg je meer energie?Hoe krijg je meer energie?Heb je vaak een moe, lusteloos gevoel en wil je halverwege de dag eigenlijk alweer slapen? Lukt het hierdoor niet om pro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TobiasD, Pixabay
  • http://www.bbc.com/news/health-33571412
  • http://eoswetenschap.eu/artikel/bionisch-oog-doet-pati-nt-opnieuw-zien
  • http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jul/21/bionic-eye-pensioner-manchester-vision-restored
  • http://www.engadget.com/2015/07/22/british-pensioner-argus-ii-bionic-eye/?ncid=rss_truncated

Reageer op het artikel "Maculadegeneratie: Weer kunnen "zien" dankzij bionisch oog"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Oogbehandelingen
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!