Pachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvlies

Pachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvlies Een oogarts voert een pachymetrie uit bij o.a. een patiënt op verdenking van glaucoom of een patiënt die een refractieve chirurgie dient te ondergaan. De oogarts meet via dit onderzoek de dikte van het hoornvlies. Een pachymetrie, ook gekend als een hoornvliesdiktemeting, gebruikt ultrasone of optische technieken. Bij de meeste moderne toestellen is er fysiek contact nodig met de cornea. Het onderzoek is heel eenvoudig en pijnloos voor de patiënt daar de oogarts hem verdoofd voor het onderzoek.

Indicatie onderzoek

Een pachymetrie is nodig bij een patiënt die een LASIK-ooglaseroperatie of een andere vorm van refractiechirurgie aan het oog moet ondergaan. Als de oogarts verder een vermoeden heeft van een cornea-abnormaliteit bij het routine-oogonderzoek, stelt hij eveneens een pachymetrie voor. Bij glaucoom is het vaak een essentieel onderdeel van een onderzoek. Daarnaast is de pachymetrie geschikt op diverse hoornvliesaandoeningen op te volgen en te behandelen zoals Fuchs' hoornvliesdystrofie (oogziekte met troebel hoornvlies), een andere vorm van corneadystrofie, bulleuze keratopathie en keratoconus. Een patiënt die een hoornvliestransplantatie gehad heeft of die een hoornvlies afgestoten heeft, krijgt een pachymetrie. Tot slot helpt pachymetrie bij het beantwoorden van de vraag of de huidige medische behandeling goed werkt. Het onderzoek is vaak een nauwkeurig middel om de progressie van diverse oogaandoeningen te beoordelen.

Hoornvliesdikte en glaucoom

De dikte van het hoornvlies beïnvloedt de oogdrukmeting aanzienlijk. Bij een dun hoornvlies blijkt de oogdruk vaak valselijk laag te zijn. Bij een dikkere cornea daarentegen, is het mogelijk dat de oogarts een verhoogde oogdruk en bijgevolg glaucoom concludeert en hierop een behandeling voorschrijft, terwijl de patiënt eigenlijk geen risico loopt op de aandoening. Niettemin helpt een pachymetrie om glaucoom te diagnosticeren.

Pachymetrie en LASIK

Het hoornvlies moet dik genoeg zijn om de hoornvliesflap te ondersteunen wanneer de patiënt refractieve chirurgie ondergaat (LASIK). Soms blijkt uit de pachmetrie dat een patiënt dan niet in aanmerking komt voor LASIK. De oogarts heeft dan nog wel de keuze tussen een aantal andere behandelingen zoals EpiLASIK of implanteerbare contactlenzen (ICL).

Onderzoek door oogarts: Dikte van hoornvlies meten

Voor het onderzoek

De patiënt doet de eventuele contactlenzen uit voor het onderzoek. De oogarts dient de patiënt vervolgens verdovende oogdruppels toe.

Tijdens het onderzoek

Als de ogen verdoofd zijn, gebruikt de oogarts een kleine platte pen die hij tegen het hoornvlies plaatst; dit is de pachymeter. Met de pachymeter, die meestal klein en draagbaar is, meet hij de dikte van het hoornvlies. De patiënt voelt hier niets van aangezien zijn oog verdoofd is. De patiënt dient tijdens het onderzoek recht vooruit te kijken en mag niet knipperen tijdens de metingen. Dit onderzoek kent een totale tijdsduur van gemiddeld één minuut per oog.

Na het onderzoek

Na ongeveer twintig minuten is de plaatselijke verdoving uitgewerkt. De patiënt mag nog niet meteen wrijven in de ogen en de contactlenzen mogen pas weer in als de verdovende oogdruppels zijn uitgewerkt.

Resultaten

Een normale hoornvliesdikte varieert van ongeveer 500-575 micron (de helft van een millimeter). Een abnormaal dikke of dunne hoornvliesdikte wijst mogelijk op een dunner hoornvlies, corneaoedeem (hoornvlieszwelling) of een verlaagde of verhoogde oogdruk.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsOogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsMensen jonger dan veertig jaar zonder oogproblemen krijgen het best om de twee jaar een oogonderzoek. Veertigplussers la…
Keratoconus: Bolling van het hoornvlies in het oogKeratoconus: Bolling van het hoornvlies in het oogKeratoconus is een oogziekte waardoor bij de patiënt de structuur van het hoornvlies is aangetast. Het hoornvlies is het…
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Tonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenTonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenWie ouder is dan 40 jaar laat best regelmatig een oogonderzoek uitvoeren om glaucoom vroegtijdig op te sporen. Vooral Af…

Fundusfotografie: Foto’s van de achterkant van het oogFundusfotografie: Foto’s van de achterkant van het oogMet een fundusfoto bekijkt de oogarts het glasachtige lichaam, de macula, de retina, de choroidea (vaatvliezen), de oogz…
De slimme vijftigplusserDe slimme vijftigplusserWanneer we het hebben over de geestelijke capaciteit van oudere mensen, hebben we het meestal over het achteruit gaan va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
  • http://www.healio.com/optometry/technology/news/print/primary-care-optometry-news/%7B2c5bc6aa-7ed4-48d4-8359-be56cc8a2edf%7D/pachymetry-provides-valuable-data-for-more-than-glaucoma-management-refractive-surgery
  • http://www.northshore.org/ophthalmology/diagnostic-tests/cornea/corneal-pachymetry/
  • http://www.ophthobook.com/questions/question-whats-normal-corneal-thickness-and-why-do-we-check-it
  • http://www.shroffeye.org/services-view/pachymetry/
  • http://www.tweestedenziekenhuis.nl/wp-content/uploads/patientenvoorlichting/%7Bda26eb60-c137-4ce3-b5a9-e589d72f372c%7D.pdf
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Corneal_pachymetry
  • https://www.sharecare.com/health/glaucoma-diagnosis/what-is-pachymetry
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.