mijn kijk op

Veroorzaakt Zika-virus of Tdap-vaccinatie microcefalie?

Veroorzaakt Zika-virus of Tdap-vaccinatie microcefalie? In Brazilië wordt het Zika-virus verspreid door de Aedes mug en wordt verantwoordelijk gehouden voor het optreden van microcefalie. Baby’s worden daarbij geboren met een te klein hoofd en hebben neurologische problemen. Hoe wordt microcefalie normaal veroorzaakt, hoe kan de in 2014 bij zwangere vrouwen grootschalig toegepaste Tdap-vaccinatie er ook verantwoordelijk voor zijn en versterkt mogelijk de inenting de complicaties van het virus?

Zika-virus of Tdap-vaccinatie versus microcefalie


Microcefalie, klein hoofd baby

Primaire microcefalie wordt normaal veroorzaakt door een genetische afwijking aan het op positie 31 van chromosoom 1 gelegen ASPM-gen geheten abnormal spindle microtubule assembly. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak van een proteïne waarmee celdeling wordt aangestuurd. Het is van belang bij alle groeiprocessen in het lichaam en kan bij een genmutatie grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen. Het resulteert in een kleiner hoofd bij geboorte en neurologische problemen (lit.1). Dit wordt ook wel microcefalie genoemd. In Brazilië is geconstateerd dat veel baby’s met te kleine hoofdjes worden geboren en dat wordt aan het Zika-virus verweten. In hoeverre kan het door het Dtap- of Tdap-vaccinatie worden veroorzaakt, wat zit in deze inenting en wat kunnen de gevolgen van deze stoffen zijn?

Zika-virus als aangenomen waarheid

Vanaf begin 2016 is de wereld in rep en roer, doordat het “gemuteerde” virus afwijkingen aan de baby kan veroorzaken. Bij de gevallen met microcefalie is aangetoond, dat zowel de baby als moeder zijn besmet met het Zika-virus. Wetenschappers zeggen daarover dat er een sterk verband bestaat tussen het Zika-virus en microcefalie en dat er aantoonbaar bewijs is, dat het virus tussen moeder en kind wordt overgedragen (lit.2). Op basis van deze informatie heeft de overheid van deze landen tezamen met de WHO het virus als primaire veroorzaker van microcefalie bestempeld. Het advies luidt dan ook dat zwangere vrouwen deze landen pertinent moeten mijden.

Groeiend aantal mensen is kritisch

Om aan te tonen of het Zika-virus de veroorzaker is, moet er een duidelijk causaal verband zijn. Dit moet altijd middels wetenschappelijk onderzoek worden bevestigd. Omdat dit bewijs niet concreet is geleverd, blijft het dus bij een onderbouwde veronderstelling. Dit zorgt ervoor dat een steeds groter groeiende groep mensen hieraan gaat twijfelen. Dit mede omdat vanaf eind 2014 in de getroffen landen grootschalig de Tdap-vaccinatie bij zwangere vrouwen is toegepast en daarna geboorte-afwijkingen zijn voorgevallen. Er bestaan uiteenlopende Nederlandse en Buitenlands fora en discussies, waarbij een farmaceutische doofpot wordt vermoed (lit.3,4). In hoeverre heeft deze groep mensen hierin gelijk en kan daartoe bewijs worden gevonden?

In hoeverre kan het de inenting zijn?

De toegepaste vaccinatie is vergelijkbaar met onze DKTP-vaccinatie, waarbij we tegen Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio worden ingeënt. Het wordt meestal binnen twee maanden na de geboorte bij de zuigeling toegepast. Wat zijn zoal de ingrediënten van de in Zuid-Amerika toegepaste vaccinaties en welke bijwerkingen kan het bij de baby (inenting na geboorte) hebben?

Wat zit er in Dtap of Tdap-vaccinatie?

Bron: Http://www.generationrescue.org/Bron: Http://www.generationrescue.org/
In de standaard Dtap-vaccinatie (Daptacel) zitten Aluminiumfosfaat, formaldehyde, glutareldehyde (veroorzaker van astma) (lit.5) en 2-phenoxyethanol terwijl het bij de Tdap-vaccinatie (Adacel) is aangevuld met casaminozuur, dimenthyl beta-cyclodextrin, ammoniumsulfaat (laatste stof ook wel zwavelzure-ammoniak genoemd en is een gifstof) (lit.6) en fenoxyethanol (lit.7) (heeft bacteriedodende werking) (lit.8). In de Tdap-vaccinatie Boostrix zit daarentegen aluminiumhydroxide, bovine extract, natriumchloride (keukenzout), formaldehyde, glutaraldehyde en polysorbate 80 (lit.7). Van voorgaande stoffen is bekend dat formaldehyde carcogeen is en dus kanker kan verwekken. Aanvullend kunnen stoffen aan aluminium gerelateerd in de hersenen accumuleren en hersencellen aantasten, danwel de neurologische groei beperken. Verder is (natrium)aluminiumfosfaat ook wel E541 genoemd zwaar neurotoxisch (lit.9). Voor aluminiumhydroxide geldt, dat het wordt afgeraden om te gebruiken bij zwangerschap (lit.10). Wordt dit geïnjecteerd bij pasgeborenen of volwassenen, dan kunnen de gevolgen minimaal tot verwaarloosbaar zijn. Maar wat als de stoffen wel aan de vrucht worden doorgegeven?

Bijwerkingen

Bron: Http://www.generationrescue.org/Bron: Http://www.generationrescue.org/
Indien het bij een volwassene of net geboren kind wordt geïnjecteerd, kan het soms complicaties veroorzaken. Kijken we bij de “side effects” van de Dtap-vaccinatie dan gaat het om overgeven, roodheid of zwelling, koorts, vermoeidheid of weinig trek aan voedsel, toevallen, allergische reacties en hersenbeschadiging (zeer zelden). Aanvullend kan het gebruik van Adacel tot spasme, het Guillain-Barré syndroom (het afweersysteem valt de eigen zenuwbanen aan) en neuralgische amyotrofie (ontsteking in de zenuwbanen) leiden (lit.6). Wordt het echter geïnjecteerd bij een zwangere vrouw, dan is het de vraag in hoeverre deze stoffen worden tegengehouden of juist wel via de moederkoek aan de ongeboren vrucht worden overgedragen. Ter vergelijking als men tijdens de zwangerschap alcohol drinkt of rookt, dan worden de schadelijke stoffen overgedragen aan de baby en kan ernstige hersenschade of groeiachterstand optreden (lit.2). Een andere bron geeft aan dat zowel Adacel en Boostrix het Guillain-Barré syndroom kunnen triggeren (lit.16).

Voorgaande geeft aan dat er mogelijk wel een causaal verband is tussen de Tdap-vaccinatie en het verkrijgen van complicaties bij moeder en kind. Verder wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om deze relatie aan te tonen.

Zika-virus Brazilië, Colombia, El Salvador

In Brazilië is anno 2016 de oorlog verklaard aan de “Aedes of gele koorts mug” (lit.11). Deze mug komt in een groot deel van de wereld voor en verspreidt het Zika-virus. Dit fenomeen is reeds decennia bekend, waarnaast men na koortsachtige klachten in de meeste gevallen normaal zonder enige mate van behandeling herstelt. Braziliaanse onderzoekers geven daarnaast te kennen dat het Zika-virus ook het Guillain-Barré syndroom veroorzaakt (lit.12). Een steeds groter groeiende groep mensen vraagt zich af, of dat de werkelijke veroorzaker is. Komt het door een mug die al jaren lang het Zika-virus verspreidt, of komt het door een grootschalig Tdap-vaccinatieprogramma bij zwangere vrouwen welke eind 2014 is gestart (lit.13). Zoals aangegeven kan het Guillain-Barré syndroom eveneens door de vaccinatie komen en vormt daarmee een goed tegenargument. Let wel dat de Tdap-vaccinatie ook in Colombia en El Salvador bij zwangere vrouwen is toegepast (lit.14) en aldaar ook besmettingsgevallen zijn geconstateerd.

De en-en situatie

Over het algemeen wordt aangenomen dat het Zika-virus de veroorzaker is, echter de Tdap-vaccinatie kan er ook aan ten grondslag liggen. Wat wel met zekerheid kan worden gesteld, is dat zwangere vrouwen grootschalig zijn gevaccineerd. Daarnaast kunnen deze vrouwen ook het Zika-virus oplopen. Er wordt dan aangetoond dat de vrouw en het kind besmet zijn en dus moet het wel door het virus komen. Toch is er sprake van een combinatie met de vaccinatie en dus kan de invloed daarvan nog niet worden uitgesloten. Bovendien bestaat er de kans dat de complicaties van het virus door de stoffen in het vaccin worden versterkt, danwel dat het virus harder kan toeslaan omdat het immuunsysteem van de vrouw tijdelijk door de inenting is verzwakt. Let wel dat tijdens de heftige uitbraak van het Zika-virus in Frans Polynesië (2013) het Guillain-Barré syndroom als complicatie concreet is vastgesteld (lit.17). Het suggereert dat het virus en de vaccinatie dezelfde complicaties kunnen veroorzaken en elkaar versterken. Dit kan de ernst van de misvormingen bij baby's van tijdens de zwangerschap met Tdap (Boostrix en Adacel) gevaccineerde vrouwen in Brazilië mogelijk verklaren. Bij weten van de auteur zijn er nog geen misvormingen geconstateerd in Colombia, doordat daar mogelijk de Dtap Hexyon vaccinatie is toegepast (DTaP-IPV-Hep B-Hib vaccine) (lit.18). Voorgaande geeft aan dat verder wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is om de causaliteit tussen microcefalie en het Zika-virus tezamen met de Tdap-vaccinatie vast te stellen.

Advies: vaccinatie voor zwangerschap

Is men zwanger dan moet men niet worden gevaccineerd. De stoffen kunnen voor de kleine ongeboren vrucht soms ernstige schade aanrichten. Er wordt gesteld dat inentingen bij voorkeur voor de zwangerschap moeten worden toegediend en dat men daarna gedurende 1 maand moet vermijden om zwanger te worden (lit.15). Bovendien moet men na de bevalling bij eventuele inentingen en andere medicijnen bij de behandelend arts navragen of men nog borstvoeding kan geven. Omdat nog niet concreet is bewezen dat het Zika-virus en/of de Tdap-vaccinatie de complicaties bij de baby veroorzaken, is het van belang dat zwangere vrouwen niet naar risico-gebieden afreizen.

Lees verder

© 2016 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veroorzaakt Tdap-vaccinatie een toename van microcefalie?Veroorzaakt Tdap-vaccinatie een toename van microcefalie?Begin 2016 wordt in Brazilië een extreme toename van microcefalie vastgesteld. De aantallen stegen van 150 gevallen in h…
Zika koorts: symptomen en behandelingZika koorts: symptomen en behandelingZika koorts is een door muggen overdraagbare ziekte die vooral voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika maar zich steeds…
Het Zika-virus: oorzaak, verspreiding en gevolgenHet Zika-virus: oorzaak, verspreiding en gevolgenAnno 2016 houdt het Zika-virus de hele wereld in de ban. De ziekte kan overgedragen worden door de muggen van het geslac…
Zika-virus: gevolgen voor zwangere vrouw en babyZika-virus: gevolgen voor zwangere vrouw en babyWat is zika, wat zijn de zika symptomen en wat betekent besmetting met het zika-virus voor zwangere vrouwen en ongeboren…

Wat is vitamine A en wat doet het in je lichaam?Wat is vitamine A en wat doet het in je lichaam?Vitamines hebben we nodig om onze gezondheid goed te houden. Er zijn dertien vitamines die we kennen, waarvan vitamine A…
Alternatieven voor sporten om toch gezond te zijnAlternatieven voor sporten om toch gezond te zijnHoewel sporten een goede manier is om extra gewicht kwijt te raken en tegelijk aan onze gezondheid te werken, zijn er si…
Bronnen en referenties
 • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 6-9 februari 2016:
 • Lit.1: http://ghr.nlm.nih.gov/gene/ASPM
 • Lit.2: http://www.generationrescue.org/resources/vaccination/vaccine-ingredients-and-side-effects/
 • Lit.3: http://delangemars.nl/2016/01/29/verdoezelt-zika-virus-falende-vaccinaties/
 • Lit.4: http://time2wakeup.me/?p=2600
 • Lit.5: http://www.ccohs.ca/oshanswers/diseases/asthma.html
 • Lit.6: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniumsulfaat
 • Lit.7: http://theconversation.com/proving-that-the-zika-virus-causes-microcephaly-53716
 • Lit.8: https://nl.wikipedia.org/wiki/2-fenoxyethanol
 • Lit.9: http://www.franshoek.info/pagina32.html
 • Lit.10: http://www.consumed.nl/medicijnen/6314/Aluminiumhydroxide_zelfzorg
 • Lit.11: http://nl.southsouthnews.com/world-news/world-news-features/95-inter-press-service/development-news-ips/86852-brazil-wages-war-against-zika-virus-on-several-fronts
 • Lit.12: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2082303-zika-virus-mogelijk-niet-alleen-gevaarlijk-voor-baby-s.html
 • Lit.13: http://www.thevaccinereaction.org/2016/02/tdap-vaccinations-for-all-pregnant-women-in-brazil-mandated-in-late-2014/
 • Lit.14: www.who.int/immunization/GIN_May_2014.pdf
 • Lit.15: http://www.vaxinfopro.be/spip.php?rubrique29&lang=nl
 • Onderstaande bronnen zijn toegevoegd op 10 februari 2016:
 • Lit.16: http://madscientists.exposed/lab/pay-no-attention-to-that-tdapdtap-behind-the-green-zika-curtain/
 • Lit.17: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20929
 • Lit.18: ec.europa.eu/health/documents/.../anx_125771_en.pdf
 • Afbeelding bron 1: http://www.generationrescue.org/
 • Afbeelding bron 2: http://www.generationrescue.org/
Geinformeerd (1.099 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.