InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Alexander therapie: verbeteren van de lichaamshouding

Alexander therapie: verbeteren van de lichaamshouding

Alexander therapie: verbeteren van de lichaamshouding Alexandertherapie is één van de meest gebruikte therapeutische behandelingen bij lichamelijke klachten. Alexandertherapie richt zich voornamelijk op het verbeteren van de lichaamshouding en daarmee het verminderen van lichamelijke klachten die ontstaan door gespannen ledematen en gebrekkige lichaamscoördinatie.

De geschiedenis van Alexandertherapie

Eind 19e eeuw is de therapie ontwikkeld door de toneelspeler Alexander. Hij liep in zijn werk regelmatig tegen een schorre keel aan, waardoor uiteindelijk zijn carrière als toneelspeler kapot gelopen is. Hij ontdekte bij toeval dat wanneer hij sprak hij zijn hoofd- en nekspieren op zo'n dergelijke manier gebruikte dat hij zijn stembanden belemmerde, waardoor de schorheid ontstond. Hij begon te experimenteren met andere spierbeheersingsoefeningen en ontdekte de therapeutische werking hiervan.

Wat is Alexandertherapie?

Alexander-therapie is een therapie waarbij gebruikt gemaakt wordt van technieken die mensen helpt om efficiënter gebruik te maken van hun lichaam en bewuste controle te krijgen over hun lichaam. Alexandertherapie is een vorm van bewegingstherapie en wordt in de Westerse wereld veelvuldig toegepast.

Het doel van Alexander therapie

Alexandertherapie richt zich vooral op houding verbetering, het verwijderen van spanning in de spieren en makkelijker leren bewegen. De houding verbeteren loopt als een rode draad door de Alexander-therapie.

De behandeling

Alexandertherapie wordt meestal individueel of in groepen gegeven, in sessies die tussen de 30 en 60 minuten duren. De leeftijd bij het starten van de therapie is onbelangrijk. De therapeut oefent bepaalde lichamelijke vaardigheden met behulp van houding oefeningen waarbij hij de deelnemers individuele feedback en aanwijzingen geeft. Veel oefeningen zijn met behulp van tafels en stoelen. De deelnemers gaan bijvoorbeeld op een stoel zitten terwijl de docent het fysieke proces van op de stoel gaan zitten observeert. Velen gaan namelijk op een verkeerde manier op een stoel zitten, en met aanwijzingen van de docent kan men leren op een stoel te gaan zitten waarbij men het lichaam zoveel mogelijk ontlast.

Voor wie is Alexandertherapie geschikt?

Alexandertherapie heeft geen specifieke doelgroep. In feite kan iedereen die klachten in het dagelijks leven ervaart overwegen Alexandertherapie te volgen. Door de betere lichaamshouding, betere coördinatie en verminderde spanning creëert men een verbeterde lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Lees verder

© 2008 - 2019 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is Mensendieck- en Cesartherapie?Wat is Mensendieck- en Cesartherapie?Oefentherapie richt zich op het houdings- en bewegingsapparaat. Wanneer je last hebt van lichamelijke klachten kun je te…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Rugpijn door slappe buikspierenRugpijn door slappe buikspierenRugpijn kent vele oorzaken. Wat de meeste mensen niet weten, is dat rugpijn ook vaak een gevolg is van slappe buikspiere…
Pijn, spanning en disbalans bij het paardrijdenPijn, spanning en disbalans bij het paardrijdenVele ruiters hebben last van rugpijn tijdens het rijden. De pijn zit meestal in de onderrug. Deze pijn kan verschillende…
Wat is een manueel therapeut?Wat is een manueel therapeut?Manuele therapie wordt toegepast wanneer er problemen zijn opgetreden aan de gewrichten, of wanneer iemand een slechte h…

Reageer op het artikel "Alexander therapie: verbeteren van de lichaamshouding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mieke Jansen, 13-03-2010 10:27 #1
Ik ben benieuwd naar de Alexander therapie, ik heb zelf last van mijn schouders. Aangezien ik enthousiast amateurvioliste ben is dit zeer belemmerend voor mij. Ik ben al enkele weken onder behandeling bij een fysiotherapeut maar merk nog geen verbetering.

Infoteur: Melod
Laatste update: 11-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!